Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obrovské fiasko pre Rusko v poľskej Varšave: VIDEO Veľvyslanca obliali červenou farbou, k pamätníku ani nedorazili!

Ruský veľvyslanec skončil s červenou farbou na tvári a na oblečení. Zobraziť galériu (2)
Ruský veľvyslanec skončil s červenou farbou na tvári a na oblečení. (Zdroj: Twitter.com/ Tygodnik Angora, Facebook/Ігор Мосійчук)

VARŠAVA - Fakt, že rusko-poľské vzťahy nie sú práve v ideálnom stave podčiarkuje aj dnešný incident. Ten sa odohral na deň víťazstva, ktorí Rusi oslavujú v rámci konca 2. svetovej vojny. Kým v Rusku mohla verejnosť pozerať na vojenskú prehliadku, v iných končinách sveta nálada až taká nadšená nebola. Ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev okúsil hnev občanov po vojnovom ťažení na Ukrajine na vlastnej koži. Keď išiel položiť veniec k pamätníku, obkľúčila ho hromada protestujúcich a vyliali naňho červenú farbu!

Farba nebola všetko, prišli aj pokriky

Ruského veľvyslanca v Poľsku Sergeja Andrejeva dnes demonštranti poliali červenou farbou, keď sa na poludnie pokúsil položiť veniec k pomníku sovietskych vojakov vo Varšave. Oznámila to spravodajská televízia TVN 24 na svojom webe. Rusko si dnes pripomína 77. výročie sovietskeho víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Vo Varšave je stredobodom týchto osláv cintorín sovietskych vojakov, pri ktorom sa dnes protestovalo proti vojne na Ukrajine. "Fašisti, banditi!" skandoval dav na adresu ruskej delegácie.

Veniec protestujúci roztrhali a hádzali ho po nich

"Ľudia z davu sa pokúšali fyzicky napadnúť veľvyslanca. Niekoľko ľudí sa po ňom naťahovalo, ale odstrkávali ich strážcovia chrániaci veľvyslanca. V istej chvíli však aj napriek tomu veľvyslancovi poliali tvár červenou farbou," opísala stanica. Veniec sa ruskému diplomatovi položiť nepodarilo. Demonštranti ho roztrhali a jeho zvyšky hádzali po delegácii.

Obrovské fiasko pre Rusko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Maciek Luczniewski)

Predtým ktosi na cintoríne namaľoval modro-žltý nápis "Zabiť Putina", teda vo farbách ukrajinskej vlajky. Nápis mohol vzniknúť ešte v noci, hoci cintorín strážila polícia. Ešte pred poludním ho upratovacia čata odstránila, podotkla televízia TVN 24. "Som hrdý na svojho prezidenta (Vladimira Putina)," vyhlásil veľvyslanec po incidente podľa televízie Polsat.

K pamätníku ani nedošli

Polícia podľa agentúry TASS dorazila niekoľko minút po útoku, obklopila veľvyslanca s manželkou a niekoľkými diplomatmi a pomohla im dôjsť k autu s diplomatickou značkou a ruskou vlajkou. Kvôli agresívne naladenému davu s ukrajinskými vlajkami a protiruskými nápismi na transparentoch sa k pomníku nepodarilo dôjsť.

Poľské úrady, vrátane varšavského starostu a poľskej diplomacie, sa postavili proti "tradičným" oslavám sovietskeho víťazstva, ruské veľvyslanectvo však na svojom webe v predstihu informovalo, že veľvyslanec na poludnie položí veniec k pomníku na cintoríne, na ktorom spočívajú pozostatky. rokoch 1944-1945. Pri cintoríne sa objavili billboardy informujúce o následkoch ruskej agresie proti Ukrajine.

Viac o téme: FarbaProtestPoľskoVaršavaRuské veľvyslanectvoSergej Andrejev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu