Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň sedemdesiaty ôsmy (12. máj 2022)

Evakuácia detí na Ukrajine
Evakuácia detí na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Od začiatku ruskej invázie bolo zabitých 561 príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy a ďalších 1697 utrpelo zranenia. Uviedol to v stredu najvyšší predstaviteľ tohto bezpečnostného orgánu, ktorý priamo spadá pod ukrajinské ministerstvo vnútra. Podľa agentúry Reuters išlo o vôbec prvú oficiálnu bilanciu obetí, keďže ukrajinské úrady, podobne ako tie ruské, o svojich stratách na bojisku takmer nehovoria.

Naživo z Ukrajiny

Hasiči odstraňujú následky raketových útokov v ukrajinskom meste Odesa

Hasiči odstraňujú následky raketových útokov v ukrajinskom meste Odesa (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

ONLINE

21:46 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba privítal vo štvrtok výsledok hlasovania Rady Organizácie Spojených národov pre ľudské práva (UNHRC), ktorá schválila rezolúciu o spustení vyšetrovania údajného porušovania ľudských práv a ďalších zločinov, ktorých sa mala dopustiť ruská armáda na Ukrajine. Informuje o tom denník The Guardian.

21:20 V Čiernom mori horí podľa ukrajinských vojenských predstaviteľov ďalšia ruská loď. Má ísť o podporné plavidlo Vsevolod Bobrov, ktoré sa ruské námorníctvo rozhodlo odtiahnuť z oblasti Hadieho ostrova do prístavu v meste Sevastopoľ. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská stanica CNN, ktorá sa odvolala na hovorcu odeskej oblastnej vojenskej správy Serhija Bratčuka.

20:20 Detský fond OSN (UNICEF) vo štvrtok vyhlásil, že vojna na Ukrajine je "krízou detských práv", pretože sa tam útočí na školstvo a len za posledný mesiac bolo zabitých takmer 100 detí. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

19:57 Ruským jednotkám sa 12. mája nepodarilo dobyť nové osady v Donbase. Pokúsili sa zmocniť obce Oleksandrivka v Doneckej oblasti a obce Vojevodivka v Luhanskej oblasti. Tieto pokusy boli neúspešné, dodal generálny štáb.

19:48 Z ostreľovania obytného domu tankom v dedine Stepanki na východe Ukrajiny obvinili ruských vojakov vo štvrtok ukrajinské úrady a svedkovia, ktorí poskytli rozhovory pre agentúru AFP. Pri spomínanom ostreľovaní prišlo o život niekoľko civilistov.

K incidentu podľa AFP došlo ešte 27. marca v dedine Stepanki pri druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov. Ruské okupačné jednotky podľa výpovedí svedkov spustili paľbu z tanku na dom, pričom zahynuli dvaja muži a jedna žena, uviedla na platforme Telegram ukrajinská generálna prokuratúra.

19:01 Kyjev vo štvrtok oznámil, že vedie "ťažké" rozhovory s Ruskom o zaistení bezpečného odchodu 38 vážne ranených bojovníkov z oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol obkľúčenom ruskými vojakmi. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

18:45 Približne 3000 civilistov z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol zadržiavajú vo väzniciach ovládaných proruskými separatistami na východe Ukrajiny, uviedla vo štvrtok splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová. TASR správu prevzala od agentúry AP.

18:31 Udržať obranu v komplexe oceliarní Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol je nemožné a Kyjev by mal všetkých svojich vojakov zachrániť. Vláda však nereaguje dostatočne. Povedal to jeden z veliteľov ukrajinského pluku Azov Sviatoslav Palamar. Informoval o tom španielsky denník ABC na svojom webe.

18:22 Počet ľudí, ktorí ušli z Ukrajiny pred inváziou Ruska do zahraničia, prekročil hranicu šesť miliónov. Ide o najhoršiu utečeneckú krízu v Európe od skončenia druhej svetovej vojny. Informoval o tom vo štvrtok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorý citovala tlačová agentúra Reuters.

18:17 Ruskú obchodnú loď naloženú obilím ukradnutým na Ukrajine vrátili najmenej z jedného stredomorského prístavu a v súčasnosti sa nachádza v sýrskej Lázikíji, vyplýva z vyjadrení ukrajinských predstaviteľov a prepravných zdrojov. Informuje o tom stanica CNN, ktorá loď identifikovala ako prepravcu hromadného nákladu Matros Pozinič.

18:02 Ruskí vojaci podnikli raketové útoky na Kremenčuk.

17:45 Nové video ukazuje bombardovanie oceliarne Azovstal, poslednej ukrajinskej pevnosti v obliehanom Mariupole, kde podľa vlády zostáva viac ako 1000 ukrajinských vojakov vrátane stoviek zranených.

16:42 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že západné sankcie proti Rusku vyvolávajú celosvetovú ekonomickú krízu. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Putin na stretnutí o ekonomických záležitostiach uviedol, že západné krajiny "poháňajú pri zavádzaní sankcií príliš veľké politické ambície a rusofóbia", pritom tieto sankcie "poškodzujú ich vlastné ekonomiky a blahobyt ich vlastných občanov".

16:33 Európska komisia (EK) vo štvrtok predstavila súbor opatrení na pomoc Ukrajine s vývozom poľnohospodárskych výrobkov do sveta. Ide o súčasť širšej reakcie EÚ ako prejav solidarity s Ukrajinou čeliacej ruskej agresii. Informuje o tom spravodajca TASR.

16:00 Za väčšinu civilných obetí počas ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu je zodpovedná ruská armáda a jej pridružené ozbrojené skupiny. Vo štvrtok to na základe zistení svojho úradu oznámila vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. Informuje o tom agentúra AP a spravodajská stanica Sky News.

15:56 Ruské sily nikde na Ukrajine výrazne nepostúpili a ukrajinské sily získali ďalšie územie severovýchodne od Charkova. Ukrajinská protiofenzíva severne od mesta Charkov prinútila ruské jednotky k defenzíve a vyžiadala si posilnenie a doplnenie strát, ktoré malo zabrániť ďalšiemu postupu Ukrajiny k ruským hraniciam. Ruské úsilie pozdĺž južnej osi a v Doneckej a Luhanskej oblasti zostáva podobne zastavené a ruské sily nedosiahli žiadne významné zisky vzhľadom na pokračujúcu úspešnú ukrajinskú obranu. Informujú o tom OS SR. 

15:26 Zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Andrii Sybiha uviedol, že v ukrajinsko-nemeckých vzťahoch došlo k pokroku a Kyjev očakáva návštevy nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera a kancelára Olafa Scholza.

14:39 Predseda britskej vlády Boris Johnson pochybuje, že bude možné opätovne normalizovať diplomatické vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po tom, čo svojím príkazom zaútočiť na Ukrajinu "hrubo porušil" ľudské práva a medzinárodné pravidlá. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Nič nie je nemožné, ale neviem si predstaviť, ako by sme mohli teraz normalizovať vzťahy s Putinom," povedal Johnson v rozhovore, ktorý odvysielala britská rozhlasová stanica LBC vo štvrtok. Predmetný rozhovor sa uskutočnil v stredu, keď bol britský premiér na pracovnej návšteve Švédska a Fínska.

12:50 Tri obete a 12 zranených si vyžiadalo štvrtkové ruské ostreľovanie ukrajinského mesta Novhorod-Siverskyj v Černihivskej oblasti. Oznámila to ukrajinská pohotovostná služba, informuje agentúra AFP.

Mesto Novhorod-Siverskyj sa nachádza na severovýchode Ukrajiny, zhruba 45 kilometrov južne od ruských hraníc. Gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus v príspevku na sociálnej sieti Telegram uviedol, že útok sa odohral v noci a zasiahol kritickú infraštruktúru, vrátane školy, administratívnych budov a obytných domov. Útok si podľa neho vyžiadal mŕtvych a zranených, avšak neuviedol ich počet.

10:20 Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) zverejnila správu, v ktorej konštatuje, že kazetovú muníciu používajú zrejme obe strany vojnového konfliktu na Ukrajine. Na svojom webe o tom vo štvrtok informovala britská televízia Sky News. HRW vo svojej tlačovej správe zverejnenej v stredu uvádza, že ruské jednotky použili najmenej šesť typov kazetovej munície opakovane pri útokoch, ktoré zabili civilistov a poškodili domy, nemocnice a školy.

Presný počet takýchto útokov na Ukrajine nie je známy, ale zdokumentované, nahlásené alebo údajne spáchané sú ich stovky. Zdokumentované boli napríklad v civilistami obývaných oblastiach miest Černihiv, Charkov, Mykolajiv a Vuhledar. Rusko podľa HRW nepoprelo, že používa kazetovú muníciu. Tvrdilo tiež, že ukrajinské sily 14. marca použili kazetovú muníciu v meste Doneck, čo však nebolo nezávisle potvrdené.

Všetko nasvedčuje tomu, že ukrajinské jednotky nasadili tento typ munície aspoň raz. HRW odkazuje na článok denníka New York Times, podľa ktorého ukrajinské sily zrejme použili rakety s kazetovou muníciou Uragan pri útoku na Husarivku v Charkovskej oblasti. Stalo sa tak údajne 6. alebo 7. marca, keď bola obec pod ruskou kontrolou.

10:07 Kyjev žiada, aby mu Európska únia rezervovala miesto, a to aj keby mal prístupový proces trvať nejaký čas. Vo štvrtok to v Berlíne uviedol šéf ukrajinského rezortu diplomacie Dmytro Kuleba. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

"Nejde o čo najrýchlejšie členstvo Ukrajiny v EÚ. Ale je pre nás veľmi dôležité, aby Ukrajina to miesto mala zarezervované," povedal Kuleba v rozhovore pre nemeckú televíziu ARD. "Často počúvame, že Ukrajina patrí do Európy, patrí do európskej rodiny – a teraz ide o vyhradenie tohto miesta," dodal.

10:01 Britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej aktualizácii vývoja konfliktu na Ukrajine okrem iného konštatuje: "Tým, že Rusko uprednostnilo operáciu v Donbase, zostali jednotky rozmiestnené v Charkovskej oblasti nechránené pred mobilnými a vysoko motivovanými ukrajinským silami".

09:58 Ukrajina oznámila, že znovu dobyla obec Pytomnyk, ktorá leží v Charkovskej oblasti severne od mesta Charkov a približne na polceste k hranici s Ruskom. "Okupačné sily prešli (v danej oblasti) do defenzívy, aby spomalili tempo ofenzívy našich jednotiek," píše sa v najnovšej situačnej správe ukrajinského ministerstva obrany.

Brigádny generál Oleksij Hromov, zástupca náčelníka hlavného operačného riaditeľstva generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny, informoval, že ukrajinské jednotky zaznamenávajú úspechy v Charkovskej oblasti, kde sa im darí vytláčať ruské jednotky a oslobodzovať obce a mestá. V stredu tak Ukrajina oznámila oslobodenie obcí a miest Rubižne, Bajrak, Čerkaski Tyšky a Ruski Tyšky.

08:48 Ruskí okupanti v noci spustili raketový útok na mesto Novhorod-Siversky v Černihivskej oblasti.

08:41 Veliteľ 36. brigády námornej pechoty ukrajinských ozbrojených síl Serhij Volyna v stredu požiadal najbohatšieho muža na svete Elona Muska, aby pomohol s evakuáciou ľudí z komplexu oceliarní Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol.

Volyna uviedol, že si vytvoril účet na sociálnej sieti Twitter iba preto, aby sa skontaktoval s Muskom. "Ľudia hovoria, že si prišiel z inej planéty, aby si naučil ľudí veriť v nemožné," napísal Volyna v príspevku na Twitteri smerom k Muskovi. "Naše planéty sú vedľa seba, keďže ja žijem tam, kde je takmer nemožné prežiť. Pomôž nám dostať sa z Azovstaľu do sprostredkovateľskej krajiny. Ak nie ty, kto potom?" pokračoval ukrajinský veliteľ.

08:20 Poradca starostu juhoukrajinského mesta Mariupol Petro Andriuščenko v stredu povedal, že ruské jednotky zablokovali všetky evakuačné trasy z mesta. Uviedla to agentúra AP. Po týždňoch ostreľovania a bombardovania je v Mariupole len málo budov vhodných na bývanie. Je aj veľmi málo potravín a pitnej vody, informoval Andriuščenko s tým, že niektorí ľudia, ktorí zostali v meste, spolupracujú s ruskými okupačnými silami výmenou za potraviny.

07:40 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že Rusko svojou "barbarskou vojnou proti Ukrajine a znepokojujúcim paktom s Čínou" predstavuje v súčasnosti najpriamejšiu hrozbu pre svetový poriadok. Podľa agentúry AFP to von der Leyenová vyhlásila vo štvrtok v Tokiu po rokovaní s japonským premiérom Fumiom Kišidom.

Von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel sa vo štvrtok v Tokiu zúčastnili na každoročnom kole rokovaní medzi Japonskom a EÚ, ktoré sa tentoraz konalo v čase rusko-ukrajinského konfliktu a obáv z vojenských ambícií Číny.  "Ruská invázia na Ukrajinu nie je len záležitosťou Európy, ale otriasa základmi medzinárodného poriadku vrátane Ázie. To nemožno tolerovať," povedal Kišida, ktorého vláda sa pripojila k sankciám Západu voči Moskve.

"Naša spolupráca na Ukrajine má zásadný význam v Európe, ale dôležitá je aj v indicko-tichomorskom regióne," povedal Michel, pričom dodal, že partneri chcú prehĺbiť i "konzultácie o čoraz asertívnejšej Číne". Podľa jeho slov Čína sa musí postaviť na obranu multilaterálneho systému, z ktorého profituje pri svojom rozvoji.

06:30 Ukrajina ponúkla Rusku výmenu zranených ukrajinských vojakov, ktorí sa nachádzajú na území oceliarní Azovstaľ v Mariupole, za zajatých ruských vojakov "podľa štandardných pravidiel pre výmenu vojnových zajatcov", uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády Irina Vereščuková.

06:21 Na Ukrajine sa má začať súdny proces s prvým ruským vojakom, ktorý je v súvislosti s prebiehajúcou ruskou inváziou v tejto krajine obvinený zo spáchania vojnového zločinu. Oznámila to v stredu ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová, ktorú citovala spravodajská stanica Sky News.      

Zmienený 21-ročný ruský vojak, identifikovaný ako Vadim Šišimarin, je momentálne vo väzbe. Obvinený je podľa slov prokurátorky zo zabitia 62-ročného neozbrojeného civilistu. Šišimarin, ktorý bol príslušníkom tankového práporu, mal tohto civilistu zastreliť 28. februára cez okno auta v obci Čupachivka v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Civilistovi, ktorý sa viezol na bicykli, tak chcel údajne zabrániť v tom, aby ho usvedčil z krádeže auta. Venediktovová priblížila, že ruskému vojakovi v prípade usvedčenia hrozí až 15-ročné väzenie, uvádza Sky News.

Rusko obvinilo Ukrajinu z ostreľovania dediny, hlási 1 mŕtveho a 6 zranených

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v stredu povedal, že v dôsledku ukrajinského ostreľovania ruskej dediny Solochi v tejto pohraničnej oblasti prišiel o život jeden civilista a šiesti ďalší utrpeli zranenia. Informovala o tom agentúra AP.

Gladkov v príspevku zverejnenom na platforme Telegram tiež uviedol, že v dedine bol v dôsledku ostreľovania čiastočne zničený jeden z domov. Dodal, že tamojších obyvateľov evakuujú do bezpečia. Situáciu v Belgorodskej oblasti pritom označil za vôbec "najťažšiu" od vtedy, ako ruský prezident Vladimir Putin vyslal 24. februára ruské vojská na Ukrajinu.

Rusko v ostatných týždňoch obvinilo Ukrajinu z ostreľovania viacerých ruských dedín a obcí ležiacich v pohraničných oblastiach. Kyjev sa k útokom priamo neprihlásil, poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak však nedávno označil takéto incidenty za "karmu". Deklaroval pritom, že "Ukrajina sa bude brániť akýmkoľvek spôsobom", aj útokmi "na vojenské sklady a základne".

Ukrajinská Národná garda po prvý raz zverejnila svoju bilanciu obetí a zranených

Šéf operačného oddelenia hlavnej správy Národnej gardy Oleksij Nadtočyj zverejnil informácie o počte zabitých a zranených príslušníkov počas online brífingu. Bilancia zahŕňa aj členov nacionalistického pluku Azov, keďže ide o jednotku spadajúcu pod Národnú gardu. Kyjev ešte v utorok uviedol, že v oceliarňach Azovstaľ je stále 1000 mužov z pluku Azov, ktorí čelia ruským jednotkám.

Podľa agentúry Reuters zverejňujú ukrajinskí predstavitelia len veľmi zriedkavo údaje o vojakoch zabitých v boji, pričom ministerstvo obrany v Kyjeve ešte neponúklo žiadne konkrétne informácie o svojich vojenských stratách. V polovici apríla však ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj priznal, že v boji s ruskými agresormi prišlo o život zhruba 2500 až 3500 vojakov a že počet zranených sa pohybuje okolo hranice 10.000. Tieto údajne však nebolo možné nezávisle overiť.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu