Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNE Fínsko oznámilo definitívny záujem vstúpiť do NATO!

Sauli Niinistö Zobraziť galériu (3)
Sauli Niinistö (Zdroj: SITA/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP)

HELSINKI - Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení vo štvrtok oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do NATO. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP.

"Členstvo v NATO by posilnilo bezpečnosť Fínska. Ako člen NATO by Fínsko posilnilo celú túto obrannú alianciu. Fínsko musí bezodkladne požiadať o členstvo v NATO. Veríme, že potrebné kroky na štátnej úrovni, aby k tomuto rozhodnutiu došlo, budú vykonané v najbližších dňoch," uvádza sa v spoločnom vyhlásení prezidenta a premiérky zverejnenom na internetovej stránke prezidenta.

Fínska premiérka Sanna Marinová.
Zobraziť galériu (3)
Fínska premiérka Sanna Marinová.  (Zdroj: SITA/Ludovic Marin, Pool via AP)

Ako vysvetľuje AP, toto oznámenie znamená, že Fínsko prakticky s určitosťou požiada o vstup do NATO, i keď si to bude vyžadovať ešte niektoré konkrétne kroky. Švédsko má svoje rozhodnutie o prípadnom vstupe do Aliancie oznámiť v najbližších dňoch.

Hrozbu zo strany Ruska priamo nemenovali 

Najvyšší predstavitelia Fínska v spoločnom vyhlásení vysvetlili, že verejná diskusia v ich krajine o možnom vstupe do Severoatlantickej aliancie prebehla počas tejto jari, pričom "bol potrebný istý čas, aby si parlament a celá spoločnosť ujasnili svoj postoj v tejto otázke".

Vo vyhlásení priamo nemenovali hrozbu zo strany Ruska, avšak počas stredajšej návštevy britského premiéra Borisa Johnsona – po podpise britsko-fínskej dohody o bezpečnostných zárukách – Niinistö vyhlásil, že za posunom Fínska smerom k Severoatlantickej aliancii je ruský prezident Vladimir Putin. Fínsko i Švédsko si zachovávali neutralitu aj počas studenej vojny, a to preto, aby neprovokovali Sovietsky zväz. Fínsko má s Ruskom viac než 1300 kilometrov dlhú hranicu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov už pred časom varoval, že Rusko v prípade pripojenia sa Fínska k NATO prijme opatrenia na "opätovné vyváženie situácie". Fínska expertka z Centra pre novú americkú bezpečnosť vo Washingtone Heli Hautalová pre agentúru AP uviedla, že značná časť ruských jednotiek pôvodne rozmiestnených pri hraniciach s Fínskom sa teraz nachádza na Ukrajine, kde tieto sily utrpeli "výrazné straty".

Očakáva teda, že Moskva na toto rozhodnutie Helsínk zareaguje rozmiestnením zbraňových systémov bližšie k hraniciam Fínska, dezinformačnou kampaňou, kybernetickými útokmi, ekonomickými protiopatreniami a nasmerovaním migračných tokov na Fínsko podobne, ako to vlani urobilo Bielorusko Poľsku.

Premiér Heger podporil vstup Fínska do NATO

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyjadril podporu vstupu Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO). Urobil tak na sociálnej sieti. Tento vstup podľa neho posilní nielen bezpečnosť Fínska, ale aj celej demokratickej Európy. "Len silná Severoatlantická aliancia dokáže udržiavať ruský imperializmus v bezpečnej vzdialenosti od slobodného demokratického sveta," uviedol predseda vlády.

Ruský prezident Vladimír Putin dokázal niečo, čo po dlhé roky vyzeralo veľmi nepravdepodobné. Je tým fakt, že fínska spoločnosť spojí svoju bezpečnosť s NATO, skonštatoval premiér. "Tomu sa hovorí politika nezamýšľaných dôsledkov. Putin je v nej majstrom," poznamenal.

 

STE VÍTANÍ 🇫🇮 Podporu vstupu Fínska do Severoatlantickej aliancie, ktorú v spoločnom stanovisku vyjadrili fínsky...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Thursday, May 12, 2022

NATO plne rešpektuje rozhodnutie Fínska v prospech vstupu, hovorí Stoltenberg

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok privítal rozhodnutie vedúcich predstaviteľov Fínska v prospech vstupu ich krajiny do Aliancie. Informuej o tom agentúra AFP. Stoltenberg rozhodnutie Fínska označil za "plne zvrchované" a dodal, že "NATO ho plne rešpektuje". "Ak sa Fínsko rozhodne o členstvo požiadať, vrúcne ho v NATO privítame," povedal. Možný prístupový proces Fínska by podľa jeho slov bol "hladký a rýchly".

Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení vo štvrtok oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej vlasti do organizácie NATO. "Veríme, že potrebné kroky na štátnej úrovni, aby k tomuto rozhodnutiu došlo, budú vykonané v najbližších dňoch," uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení. Najvyšší predstavitelia Fínska vysvetlili, že verejná diskusia v ich krajine o možnom vstupe do Severoatlantickej aliancie prebehla počas tejto jari, pričom "bol potrebný istý čas, aby si parlament i celá spoločnosť ujasnili svoj postoj v tejto otázke".

Švédsko bude brať do úvahy rozhodnutie Fínska

Švédsko bude brať do úvahy štvrtkové rozhodnutie najvyšších predstaviteľov susedného Fínska o podpore vstupu do NATO aj pri svojom vlastnom rozhodovaní sa o prípadnom podaní žiadosti o členstvo v Aliancii. Vyhlásila to švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

"Je to dôležitý odkaz prezidenta Fínska Sauliho Niinistöa a prezidentky Sanny Marinovej. Fínsko je najbližším brannobezpečnostným partnerom Švédska, a tak musíme brať fínske hodnotenie situácie do úvahy. Švédsko sa rozhodne po predložení správy z konzultácií týkajúcich sa bezpečnostnej politiky," napísala Lindeová.

Vstup Švédska a Fínska do NATO by znamenal silnejšiu obranu Európy

Keď reálne dôjde k vstupu Švédska a Fínska do NATO, bude to veľký deň pre silnejšiu obranu a bezpečnosť Európy. Vyhlásil to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). "Mimoriadne ma teší prejavený záujem Švédska a Fínska stať sa súčasťou NATO. Keď sa tak reálne stane, bude to veľký deň pre silnejšiu obranu a bezpečnosť Európy. Treba uznať Putinovi, že jedna vec sa mu naozaj podarila, výrazne posilnil NATO," napísal minister obrany na sociálnej sieti.

Šéfka parlamentného výboru pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (SaS) dodala, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa podaril presný opak toho, čo chcel vojenským útokom docieliť. "Nerozdelil nás, spája nás do ešte stabilnejšieho a väčšieho celku. Teším sa, že Aliancia sa môže potenciálne rozšíriť o silného partnera, Fínov," uviedla.

Snahy Fínska a Švédska o vstup do NATO sú podľa člena parlamentného zahraničného výboru Andreja Stančíka (OĽANO) dobrou správou pre celý svet. "Bolo by to posilnenie našej aliancie a myslím si, že Slovensko by ako členská krajina mala ich vstup podporiť," povedal. Verí, že podporu ich vstupu vyjadria aj ostatné členské krajiny NATO. "Putinov ťah považujem za geniálny. Podarilo sa mu presvedčiť dve neutrálne krajiny, aby sa pridali do vojenskej obrannej aliancie," dodal Stančík.

"Ničím nevyprovokovaný a neodôvodnený útok Ruska na Ukrajine tak vystrašil Fínsko, že krajina prejavila záujem o vstup do Aliancie - a čoskoro sa možno pridá i Švédsko," skonštatoval člen zahraničného výboru Tomáš Valášek (nezaradený). Myslí si, že lepšie by bolo, keby Rusko a zvyšok Európy vedeli spolunažívať pokojne. "Až do útoku Ruska na Ukrajinu platilo v Aliancii pravidlo, že každé rozšírenie musí byť sprevádzané prehĺbením vzťahov s Moskvou," uviedol na sociálnej sieti. Neteší ho, že Aliancia je v otvorenom diplomatickom a ekonomickom konflikte s Ruskom. "Našou jedinou správnou reakciou je brániť pravidlá hry v Európe, brániť obete nevyprovokovanej agresie a podporiť všetky krajiny ako Fínsko a Švédsko, ktoré sa usilujú o to isté," doplnil.

Korčok privítal rozhodnutie Fínska

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) vo štvrtok privítal spoločné vyhlásenie fínskeho prezidenta a premiérky o historickom rozhodnutí o vstupe tejto krajiny do NATO. Vyjadril sa na sociálnej sieti Twitter. "V prípade, že sa Fínsko rozhodne (o členstvo) požiadať, bude v NATO vítané. Slovensko podporuje rýchly proces vstupu," napísal.

Scholz vyjadril plnú podporu vstupu Fínska do NATO 

Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil vo štvrtok "plnú podporu" Berlína pre Fínsko pri jeho úsilí stať sa členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO). Informovala o tom agentúra AFP. "Vítam rozhodnutie Fínska vysloviť sa v prospech okamžitého vstupu krajiny do NATO. V telefonickom rozhovore s prezidentom (Saulim) Niinistöom som Fínsko uistil o plnej podpore nemeckej vlády," napísal Scholz na sociálnej sieti Twitter.

Olaf Scholz na summite Global Solutions v Berlíne
Zobraziť galériu (3)
Olaf Scholz na summite Global Solutions v Berlíne  (Zdroj: SITA/Annegret Hilse/Pool Photo via AP)

Francúzsko plne podporuje voľbu Fínska

Francúzsko plne podporuje voľbu Fínska vstúpiť do Severoatlantickej aliancie, uviedol vo štvrtok francúzsky prezident Emmanuel Macron počas telefonátu so svojím fínskym náprotivkom Saulim Niinistöom. Informuje o tom agentúra AFP. "Prezident povedal, že Francúzsko plne podporuje fínsku nezávislú voľbu rýchlo vstúpiť do NATO," uviedol Elyzejský palác v oznámení o telefonáte.

Viac o téme: PodporaVstupNATOFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu