Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Michel nečakane navštívil Odesu: Rokovania so Šmyhaľom prerušil poplach

Charles Michel s prezidentom Volodymyrom Zelenskym počas návštevy Kyjeva
Charles Michel s prezidentom Volodymyrom Zelenskym počas návštevy Kyjeva (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

ODESA - Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok nečakane zavítal do prístavného mesta Odesa na juhu Ukrajiny. Návšteva sa uskutočnila pri príležitosti Dňa Európy. Informovala o tom agentúra AFP.

Michela počas návštevy v Odese sprevádzal ukrajinský premiér  Denys Šmyhaľ. Svoje rokovanie boli nútení prerušiť a ukryť sa, keď bola Odeská oblasť opäť terčom ostreľovania. Ako uviedol hovorca šéfa Európskej rady, Michelova návšteva v Odese je "ďalším prejavom neochvejnej solidarity EÚ s ukrajinským ľudom v jeho boji proti ruskej agresii".

Súčasťou návštevy bola aj prehliadka prístavu v Odese, kde sa  Michel oboznámil s vplyvom vojenského konfliktu na globálne dodávateľské reťazce, informoval na svojom webe španielsky denník El Diario. "Veľa ton obilia, ktoré uviazlo v prístave v dôsledku ruskej blokády Čierneho mora, nielenže poškodzuje ukrajinskú ekonomiku, ale bráni aj svetu v prístupe k životne dôležitým potravinám a ohrozuje potravinovú bezpečnosť na celom svete," uviedli diplomatické zdroje.

K rozhovorom sa pripojil aj prezident Zelenskyj

Rozhovory s premiérom Šmyhaľom, ku ktorým sa prostredníctvom videokonferencie z Kyjeva pripojil aj prezident Volodymyr Zelenskyj, sa zamerali na to, ako môže EÚ podporovať Ukrajinu pri riešení humanitárnych, ekonomických a vojenských problémov, ktorým táto krajina v súčasnosti čelí. Diskutovali aj o fonde solidarity pre Ukrajinu, ktorý bude financovať budúcu rekonštrukciu Ukrajiny "pomocou investícií do infraštruktúry a štrukturálnych reforiem potrebných na to, aby sa Ukrajina posunula na svoju európsku cestu," uviedli podľa webu Eldiario.es zdroje EÚ.

Brusel bude stáť pri Ukrajine 

Moskve sa nepodarí "popraviť slobodu" Kyjeva, vyhlásil v pondelok predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý neohlásene navštívil ukrajinské mesto Odesa. Informuje o tom agentúra AFP. Michel zároveň ubezpečil, že Brusel bude stáť pri Ukrajine "tak dlho, ako to bude potrebné".

"Kremeľ chce popraviť vášho ducha slobody a demokracie," uviedol šéf Európskej rady vo videoposolstve na svojom účte na sociálnej sieti Twitter. "Som plne presvedčený, že sa im to nikdy nepodarí," dodal. Michel súčasne prisľúbil, že Európska únia Ukrajine pomôže "vybudovať modernú, demokratickú krajinu", cituje ho AFP.

Viac o téme: PoplachUkrajinaOdesaCharles Michel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu