Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Filipínach volia nového prezidenta, favoritom je syn bývalého diktátora

Ferdinand Marcos mladší Zobraziť galériu (3)
Ferdinand Marcos mladší (Zdroj: SITA/AP Photo)

MANILA - Na Filipínach sa v pondelok začala séria volieb, z ktorých najočakávanejšia je voľba nového prezidenta. Uviedli to agentúry AFP a DPA. Volebné miestnosti sa otvorili o 06.00 h miestneho času (o polnoci SELČ). Hlasovanie by malo trvať do 19.00 h (13.00 h SELČ), ale môže byť predĺžené.

Favoritom voľby hlavy štátu je Ferdinand Marcos mladší, syn diktátora Ferdinanda Marcosa, ktorý musel po povstaní v roku 1986 aj so svojou rodinou odísť z Filipín. 

Na nástupcu súčasnej hlavy štátu, kontroverzného prezidenta Rodriga Duterteho, kandiduje celkovo desať uchádzačov, ale reálne šance majú len úradujúca viceprezidentka Leni Robredová a Marcos mladší. V posledných prieskumoch verejnej mienky získal 64-ročný Marcos 56 percent hlasov a výrazne predstihol Robredovú.

Na Filipínach volia nového prezidenta
Zobraziť galériu (3)
Na Filipínach volia nového prezidenta  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Právo voliť má viac ako 65 miliónov Filipíncov. Vo voľbách sa očakáva sa vysoká účasť. Na volebných miestností je nasadených viac ako 60.000 príslušníkov bezpečnostných zložiek. Marcos varoval pred volebnými podvodmi a vyzval svojich priaznivcov, aby zabránili "ďalšej krádeži volieb".

Voliči na Filipínach rozhodnú aj o novom viceprezidentovi, obsadení 12 kresiel v 24-člennom Senáte a všetkých 316 kresiel v Snemovni reprezentantov.

Ferdinand Marcos mladší
Zobraziť galériu (3)
Ferdinand Marcos mladší  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Pri streľbe vo volebnej miestnosti zahynuli traja ochrankári 

Traja členovia ochranky zahynuli pri streľbe vo volebnej miestnosti v juhofilipínskej provincii Maguindanao. V pondelok to uviedla miestna polícia. Streľba sa odohrala krátko po tom, ako sa v meste Buluan na ostrove Mindanao otvorili volebné miestnosti. Pri incidente sa zranil jeden ochrankár.

V provincii Maguindanao zaznamenali v uplynulých hodinách explózie v mestách Datu Unsay a Shariff Aguak. Pri výbuchoch sa zranilo deväť ľudí. Na Filipínach sa v pondelok konajú prezidentské voľby, ktoré tradične sprevádzajú nepokoje. Favoritom voľby hlavy štátu je Ferdinand Marcos mladší, syn diktátora Ferdinanda Marcosa, ktorý musel po povstaní v roku 1986 aj so svojou rodinou odísť z Filipín.

V spojitosti s prezidentskými voľbami v roku 2016 zaznamenali na Filipínach celkovo 133 incidentov. Tento rok ich zatiaľ polícia zaznamenala 16. Najhoršie politické násilie v dejinách Filipín sa odohralo v roku 2009 v provincii Maguindanao. Ozbrojenci v službách istého miestneho politika v snahe zabrániť jeho rivalovi v podaní kandidatúry zastrelili 58 ľudí. 

Viac o téme: VoľbyPrezidentFilipínyFerdinand Marcos mladší
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu