Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Filipíny majú nového prezidenta: Na stoličku sa dostal syn bývalého diktátora Marcosa

V prezidentských voľbách na Filipínach zvíťazil v utorok Ferdinand Marcos mladší
V prezidentských voľbách na Filipínach zvíťazil v utorok Ferdinand Marcos mladší (Zdroj: SITA/AP Photo/Aaron Favila, File)

MANILA - V prezidentských voľbách na Filipínach zvíťazil v utorok Ferdinand Marcos mladší - syn bývalého filipínskeho diktátora Ferdinanda Marcosa. Informujeme o tom na základe správy agentúry AFP, podľa ktorej môže víťazstvo Marcosa mladšieho ohroziť už aj tak krehkú demokraciu na Filipínach.

Po sčítaní vyše 90 percent hlasov získal Marcos mladší prezývaný Bongbong takmer 30 miliónov hlasov, čo je takmer dvojnásobok oproti počtu hlasov, ktoré získala jeho súperka nachádzajúca sa na druhom mieste - úradujúca viceprezidentka Leni Robredová.

Zverejnenie oficiálnych konečných výsledkov volieb sa pritom podľa agentúry Reuters očakáva až koncom mája.      

Vysoký náskok v počte hlasov, ktoré Marcos mladší získal, sú podľa AFP ďalším obratom v osude klanu Marcosovcov, ktorého členovia boli v 80. rokoch minulého storočia vyhnaní z prezidentského paláca do exilu a teraz sa doň opäť vracajú. Bývalý filipínsky diktátor Ferdinand Marcos starší bol totiž po povstaní v roku 1986 vyhnaný spolu so svojou rodinou do exilu. Marcosovci sa však v 90. rokoch vrátili späť na Filipíny, pričom si vďaka svojmu bohatstvu a konexiám dokázali zachovať politickú moc, píše Reuters.  

Žiadny politický program

Marcos mladší (64) počas svojej predvolebnej kampane nepredstavil žiaden skutočný politický program, pričom svoju kampaň založil na jednoduchom odkaze jednoty. Očakáva sa že počas svojho šesťročného prezidentského mandátu nadviaže na prezidentstvo súčasného filipínskeho lídra Rodriga Duterteho, ktorému neľútostný a tvrdý prístup k výkonu funkcie zaistil popularitu a pomohol upevniť moc, analyzuje Reuters. Mnohí ľudskoprávni aktivisti ako i politickí analytici však varujú, že Marcos mladší môže na Filipínach vládnuť ešte tvrdšou rukou ako jeho predchodca.

Viac o téme: VoľbyPrezidentFilipínyFerdinand Marcos mladší
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu