Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň šesťdesiaty deviaty (3. máj 2022)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (8)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Koláž Topky.sk - SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov, Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

KYJEV - Rusko "zabúda na všetky lekcie z druhej svetovej vojny". Povedal to v pondelok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý reagoval na nedeľňajšie vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Správa je prevzatá z webovej stránky stanice CNN.


Naživo z Ukrajiny  


Ukrajinskí hasiči a záchranári odstraňujú následky raketového útoku v Odese

Ukrajinskí hasiči a záchranári odstraňujú následky raketového útoku v Odese (Zdroj: Facebook/ДСНС України)


ONLINE

21:58  Už 290 tiel civilistov objavili v meste Irpiň neďaleko Kyjeva odvtedy, ako sa odtiaľ stiahli ruskí vojaci. Uviedol to v utorok na Facebooku starosta mesta Olexandr Markušyn, informuje spravodajská stanica CNN.

21:27 Ruská raketa zasiahla najzápadnejšiu Zakarpatskú oblasť na Ukrajine. Zdá sa, že ide o prvý útok na Zakarpatsko od začiatku vojny.

20:24 Ruské sily údajne útočia z viacerých smerov na západoukrajinské mesto Ľvov – v utorok večer krátko pred 20.30 h miestneho času (19.30 h SELČ) bolo v centre Ľvova zreteľne počuť najmenej štyri výbuchy. Informuje o tom agentúra AP. Starosta Ľvova Andrij Sadovyj na sociálnej sieti Twitter vyzval ľudí, aby sa ukryli v protileteckých krytoch. Ciele ruského útoku neboli bezprostredne známe.

19:55 Ozbrojené sily Ukrajiny zničili veliteľské stanovisko ruských ozbrojených síl na administratívnej hranici Mykolajiva a Chersonského kraja, hlási operačné veliteľstvo "Juh".

19:54 Ruské jednotky deportovali z prístavného mesta Mariupol takmer 40.000 ľudí, pričom ich odviezli buď priamo do Ruska, alebo na územie samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), ktorá bola vyhlásená v roku 2014 v časti regiónu Donbas na východe Ukrajiny. Podľa americkej spravodajskej televízie CNN to v utorok v rámci on-line brífingu, ktorý sa konal v Ukrajine Media Centre Ukrinform v Kyjeve, uviedol mariupolský starosta Vadym Bojčenko.

19:45 Najmenej desať ľudí zahynulo a ďalších 15 utrpelo zranenia pri ruskom ostreľovaní koksovne v meste Avdijivka na východe Ukrajiny. Uviedol to v utorok gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, ktorého citovala agentúra AFP.

19:21 Letecký poplach takmer na území celej Ukrajiny.

19:00 Ruské sily presúvajú ťažké mínomety, raketomety na východ Ukrajiny. Ukrajinská armáda informovala, že z ruskej Belgorodskej oblasti v smere na mesto Izium v ukrajinskej Charkovskej oblasti prepravujú ďalšie jednotky delostrelectva.

17:40 Britská vláda v utorok oznámila, že Ukrajine daruje 13 obrnených vozidiel na pomoc pri evakuácii civilistov z obliehaných oblastí na východe štátu. Informuje o tom agentúra Reuters. Vozidlá s oceľovým plášťom, ktoré sú odolné voči projektilom s vysokou úsťovou rýchlosťou, protipechotným mínam aj improvizovaným výbušným zariadeniam, budú na Ukrajine používať aj na prepravu civilných predstaviteľov či robotníkov pracujúcich na obnove železničných tratí, uviedla britská vláda.

17:00 Do Záporožia dorazili autobusy s evakuovanými civilistami z Mariupolu.

16:45 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok v telefonickom rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom vyzval Západ, aby prestal dodávať zbrane Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa vyhlásenia zverejneného tlačovou službou Kremľa Putin povedal, že Rusko je "napriek nedôslednosti a nepripravenosti Kyjeva na serióznu prácu" na rokovaniach "stále otvorené dialógu". Ruský prezident Macrona informoval o priebehu tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine a o evakuácii civilistov uviaznutých v oceliarňach Azovstaľ v prístanvom meste Mariupol.

16:40 Organizácia Spojených národov oznámila, že zo železiarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol, ktoré už dva mesiace obliehajú ruské sily, sa podarilo v utorok úspešne evakuovať 101 civilistov. Išlo o spoločnú operáciu OSN a Červeného kríža. Informujeme o tom na základe správy agentúry AFP.

"S radosťou a s úľavou môžem potvrdiť, že zo železiarní Azovstaľ v Mariupole bolo evakuovaných 101 civilistov," uviedla vo vyhlásení koordinátorka OSN pre Ukrajinu Osnat Lubraniová. Dodala, že v skupine boli "ženy, muži, deti a staršie osoby".

16:20 Kapitán Svyatoslav Palamara hlási, že prebieha silný útok na územie závodu Azovstal.

15:55 Britský premiér Boris Johnson v utorok počas videopríhovoru k ukrajinskému parlamentu vyhlásil, že Ukrajina porazí Rusko a opäť bude slobodnou krajinou. Správu sme prevzali zo spravodajskej stanice Sky News.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (8)
Britský premiér Boris Johnson  (Zdroj: SITA/Tolga Akmen/Pool via AP)

"Mám dnes pre vás jednu správu: Ukrajina zvíťazí, Ukrajina bude slobodná," zdôraznil Johnson. Ukrajina podľa jeho slov vo svojom boji proti ruskej agresii "rozbila mýtus o neporaziteľnosti (prezidenta Vladimira) Putina". Rozhodnutie šéfa Kremľa spustiť ofenzívu na Ukrajine nazval Johnson "gigantickým omylom, aký môže spraviť len autokrat".

15:50 Bieloruskí dobrovoľníci z práporu Kastus Kalinouski pokračujú v bojoch o Ukrajinu.

15:38 India vyzýva na prímerie na Ukrajine a mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom. V utorok to v Kodani uviedol indický premiér Naréndra Módí, informuje agentúra Reuters. "Apelovali sme na okamžité prímerie na Ukrajine a na dialóg a diplomaciu na vyriešenie tohto problému," povedal Módí na tlačovej konferencii.

15:26 Orgány Kyjevskej oblasti stavajú bývanie pre tých, ktorých zasiahla vojna. Podľa Kyjevskej regionálnej správy obyvatelia Irpin a Borodyanka, ktorí prišli o bývanie v dôsledku ruskej vojny, dostanú trvalé ubytovanie.

14:36 Najmenej deväť civilistov prišlo v utorok ráno o život v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v dôsledku ostreľovania ruskými jednotkami. S odvolaním sa na gubernátora uvedenej oblasti Pavla Kyrylenka o tom informovala stanica BBC.

Najmenej traja civilisti boli zabití počas leteckého bombardovania mesta Avdiivka, napísal Kyrylenko v aplikácii Telegram. Ďalší traja zahynuli v meste Vuhledar a traja boli zabití pri ostreľovaní mesta Lyman, dodal.

14:35 Ruská armáda v utorok oznámila, že jej sily a promoskovskí separatisti používajú delostrelectvo a lietadlá pri útokoch na priemyselný komplex Azovstaľ v Mariupole, kde sa vojaci a civilisti ukrývajú v spleti podzemných tunelov. Informovala o tom agentúra AFP.

14:30 Koordinátorka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre mimoriadne situácie Dorit Nitzanová v utorok oznámila, že ľudia evakuovaní z obkľúčených oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol "sú na ceste" do vládnou kontrolovaných oblastí, vzdialených od najhorších bojových zón, kde bojujú ukrajinské a ruské sily. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

13:40 Jeden z návrhov na stíhanie ruského prezidenta Vladimira Putina za jeho vojnu na Ukrajine sa vracia do Norimbergu, kde osobitný tribunál súdil nacistických predstaviteľov po druhej svetovej vojne. Táto myšlienka je sporná, napísal v pondelok americký denník The Wall Street Journal (WSJ).

Tribunál v Norimbergu sa zaoberal kľúčovým zločinom, za aký dovtedy a ani odvtedy ešte nikto nebol medzinárodne súdený – zločinom vedenia agresívnej vojny, v tom čase nazývanom "zločinmi proti mieru", uvádza denník.

13:17 Prezidentská kancelária Ukrajiny informovala, že ruské ostreľovanie zabilo najmenej troch civilistov vo Vuhledare v Doneckej oblasti. Prezidentská kancelária dodala, že niektoré ďalšie oblasti Doneckej oblasti sú pod neustálou paľbou a úrady sa pokúšajú evakuovať civilistov z frontových oblastí.

13:15 Ozbrojené sily Ukrajiny za dva dni zničili asi 20 nepriateľských dronov v celkovej hodnote 2 milióny dolárov.

12:58 Britský premiér Boris Johnson vystúpil v ukrajinskej Najvyššej rade prostredníctvom videokonferencie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa parlamentu zúčastnil osobne.

12:54 Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Meľnyk ostro kritizoval nemeckého kancelára Olafa Scholza za to, že na znak podpory ešte nenavštívil ukrajinskú metropolu Kyjev, ako to urobilo už niekoľko iných európskych lídrov. TASR správu prevzala od televízie BBC, ktorá o tom informovala v utorok.

Scholz totiž v pondelok naznačil, že nenavštívi Kyjev, pokiaľ tam nepôjde nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorého návštevu minulý mesiac Ukrajina odmietla. Bolo to vnímané ako urážka, píše BBC.

12:29 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o odvetných ekonomických sankciách v reakcii na "nepriateľské kroky niektorých cudzích štátov a medzinárodných organizácií". TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na utorňajšie vyhlásenie Kremľa. Putin dal vláde pokyn, aby do desiatich dní pripravila zoznam a osôb a subjektov, na ktoré sa budú odvetné sankcie vzťahovať.

12:13 V kľúčovom ukrajinskom prístavnom meste Odesa a na východe Ukrajiny aj v utorok pokračovali boje, zatiaľ čo sa mala uskutočniť nová evakuácia civilistov z vojnou zničeného mesta Mariupol. TASR správu prevzala zo servisu tlačovej agentúry AFP.

11:52 Šéf talianskej pravicovo-populistickej strany Liga a bývalý minister vnútra Matteo Salvini sa verejne zastal televízie Rete 4, ktorá v nedeľu odvysielala 40-minútový rozhovor s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Informovala o tom tlačová agentúra APA, podľa ktorej vojnová propaganda z úst šéfa ruskej diplomacie vyvolala medzinárodné pobúrenie a vlnu kritiky. Rete 4 patrí do portfólia skupiny Mediaset talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho, ktorý ruského prezidenta Vladimira Putina označuje za "starého priateľa".

11:41 Ruské rakety zasiahli logistické centrum na vojenskom letisku v blízkosti ukrajinského prístavného mesta Odesa. Oznámilo to v utorok ruské ministerstvo obrany, ktoré uvádza, že logistické centrum bolo využívané pre dodávky zbraní, ktoré na Ukrajinu posielajú západné krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

11:29 Predmestia ukrajinského Charkova vyvolávajú dojem márnice pod holým nebom, kde mŕtvi, ku ktorým sa nik nehlási, ležia niekedy celé týždne, kým ukrajinské a ruské jednotky bojujú o ovládnutie kúskov území. TASR správu prevzala v utorok od agentúry AP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

Za mestom, ktoré je v posledných dňoch striedavo pod kontrolou oboch strán, je ohorené neidentifikovateľné telo muža opreté o protitankovú bariéru zo skrížených nosníkov. Nachádzajú sa tam telá mŕtvych vojakov, zjavne ruských, usporiadané do tvaru písmena "Z" – vojenského symbolu nachádzajúceho sa na ruských obrnených vozidlách. Telá sú viditeľné pre ruské drony, ktoré neustále prelietavajú nad oblasťou.

11:15 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ocenil pomoc, ktorú Slovensko poskytlo Ukrajine po začiatku ruskej vojenskej invázie. Spravil tak v príspevku zverejnenom v noci na utorok na sociálnej sieti.

"Ukrajina si bude pamätať, čo pre nás spravili naši slovenskí priatelia. Vrúcne prijatie Ukrajincov utekajúcich pred vojnou, humanitárna pomoc, dodávky zbraní, podpora pre udelenie štatútu kandidátskej krajiny do Európskej únie pre Ukrajinu a umožnenie vývozu bez nutnosti zaplatenie ciel do EÚ. Máme šťastie, že Slovensko je našim susedom," napísal Kuleba na Twitteri.

10:59 Maďarská vláda nebude dodávať zbrane do vojny, ktorá prebieha na Ukrajine, a to nezmenia ani klamstvá, ktoré Kyjev vymýšľa každý deň, vyhlásil v utorok hovorca maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer v statuse zverejnenom na Facebooku. Podľa spravodajcu TASR v Budapešti tak hovorca reagoval na tvrdenie Kyjeva, že ruský prezident Vladimir Putin vopred prezradil predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi pripravovaný útok na Ukrajinu.

Viac o téme: VojnaInváziaRuskoVladimir PutinUkrajinaSergej LavrovVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu