Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Švédsko podpísalo s Britániou dohodu o bezpečnostných zárukách

Boris Johnson Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, Pool)

ŠTOKHOLM - Britský premiér Boris Johnson a predsedníčka švédskej vlády Magdalena Anderssonová v stredu podpísali dohodu o vzájomných bezpečnostných zárukách svojich krajín. Podobnú dohodu plánuje Johnson podpísať ešte v stredu aj vo Fínsku. Informujeme o tom na základe správ britskej stanice Sky News.

Tieto dohody majú umožniť intenzívnejšiu obrannú a bezpečnostnú spoluprácu severských krajín s Britániou, zdieľanie spravodajských informácií či spoluprácu v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Podľa Johnsona si krajiny v prípade útoku prídu navzájom na pomoc, ak o to napadnutá krajina požiada. "To, čo teraz hovoríme a robíme, je v podstate iba vyjadrením toho, čo je beztak zjavné – že dve liberálne demokracie by si v prípade útoku navzájom pomohli," povedal Johnson na tlačovej konferencii v Štokholme. Vysvetlil, že záruky vzájomnej pomoci sa týkajú aj živelných pohrôm.

Boris Johnson a Magdalena Andressonová
Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson a Magdalena Andressonová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, Pool)

"Množstvo vrakov ruských tankov lemujúcich cesty na Ukrajine vďaka (protitankovým strelám) NLAW, ktoré vyvinuli vo Švédsku a vyrobili sme v Británii, ukazuje na potenciál tejto spolupráce," dodal Johnson.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, Pool)

Viac o téme: ŠvédskoBritániaBoris JohnsonMagdalena Anderssonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu