Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ako je Európa závislá na ruských palivách? GRAF, ktorý prináša odpovede, Slovensko je druhé v poradí

Slovensko je druhá najzávislejšia krajina od ruských fosílnych palív. Zobraziť galériu (3)
Slovensko je druhá najzávislejšia krajina od ruských fosílnych palív. (Zdroj: Gettyimages.com, údaje IEA (graf))

BRATISLAVA - Rozbroje a napätá situácia na Ukrajine prináša aj ďalší pohľad na to, aká nás čakala budúcnosť v hypotetickom prípade skokového odpojenia sa od ruských fosílnych palív. Už dlhšie sa hovorí o tom, že Slovensko je na nich závislé viac, ako ostatné krajiny západu a aj údaje z najnovšieho grafu potvrdzujú vysokú závislosť na týchto zdrojoch. Sme totiž už druhí v poradí!

Svoje o tom hovoria aj štatistické správy agentúry IEA. Čísla hovoria jasnou rečou. Percentuálne ukazovatele totiž hovoria o pomere ruského dovozu k domácej spotrebe palív každého paliva a ako podiel na celkovej dodávke energie pre všetky fosílne palivá jednotlivých krajín.

Ako je Európa závislá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V rámci uhlia sa tu rozumejú primárne uhlie, uhoľné produkty, rašelina a rašelinové produkty. Roponosná bridlica a bridlicové oleje sú vylúčené. V prípade ropnej sekcie sa tu zahŕňa ropa ako taká a ropné produkty.

Najzávislejšia je Litva a s hlbším odstupom Slovensko

Znepokojujúce dianie na trhoch s energiami a napätie na Ukrajine sú veľkým problémom. Pre Slovensko zrejme pri pohľade na graf nižšie ešte väčším, keďže po 97,7-percentnej závislosti na týchto zdrojoch v prípade Litvy sme na druhom mieste práve my - Slovensko. To má závilosť na ruských fosílnych palivách na úrovni 59,9 percent, čo ho stavia hneď pred krajiny ako Holandsko, Maďarsko, Grécko či dokonca Fínsko.

Ako je Európa závislá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: zdroj údajov IEA)

Kto je na nulovej závislosti?

Napríklad taká Česká republika sa so 23,7 percentami nachádza až na 13. mieste rebríčka. Zaujímavé sú tiež závislosti krajín ako Veľká Británia (7,3 percenta) a USA (1,4 percenta). Nulovú závislosť na ruských fosílnych palivách hlásia krajiny ako Kolumbia, Kostarika, Island a Izrael.

Viac o téme: GrafZávislosťPaliváRuskoSlovenskoIEA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu