Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VOJNA na Ukrajine Deň šesťdesiaty siedmy (1. máj 2022)

Ruská vojenská technika Zobraziť galériu (5)
Ruská vojenská technika (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

KYJEV - Ruská raketa zasiahla a zničila pristávaciu dráhu medzinárodného letiska v ukrajinskom prístavnom meste Odesa, uviedol v sobotu prostredníctvom aplikácie Telegram gubernátor Odeskej oblasti Maksym Marčenko. Informovala o tom agentúra AFP. V piatok zas boli vyslané dva autobusy do ukrajinského mesta Popasna ležiaceho v Luhanskej oblasti, ktoré mali zaistiť evakuáciu civilistov. Ako však informovala spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na zdroj z armády, autobusý sú údajne nezvestné.

  • Blinken ubezpečil Ukrajinu o pokračujúcej podpore USA vo vojne s Ruskom.
  • Dva evakuačné autobusy na východe Ukrajiny sú údajne nezvestné.
  • Pristávaciu dráhu medzinárodného letiska v Odese údajne zničila raketa.
  • Švédsko tvrdí, že ruské vojenské lietadlo narušilo švédsky vzdušný priestor.

Naživo z Ukrajiny  


Rumunské vojská sa presúvajú k hraniciam s Moldavskom

Rumunské vojská sa presúvajú k hraniciam s Moldavskom (Zdroj: Telegram)

ONLINE

21:59 Osem civilistov prišlo o život v Doneckej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny počas nedeľňajšieho ostreľovania ruskými silami. S odvolaním sa na tamojších predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP.

"Počas ruského ostreľovania v Doneckej oblasti boli 1. mája zabití štyria civilisti, všetci z nich v (meste) Lyman. Zranených bolo ďalších 11 ľudí," uviedol gubernátor uvedenej oblasti Pavlo Kyrylenko na online platforme Telegram. Dodal, že ďalšia osoba podľahla zraneniam v meste neďaleko Lymanu. Očakáva sa, že Lyman, známy ako "červené mesto" pre svoje priemyselné budovy z červených tehál, bude jedným z ďalších miest, ktoré po tom, čo sa odtiaľ stiahli ukrajinské sily, ovládne ruská armáda, poznamenala AFP.

21:14 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v rozhovore pre pondelkové vydanie novín Frankfurter Allgemeine Zeitung vyzval Nemecko, aby prevzalo "vedúcu úlohu v Európe, a to najmä v súvislosti s otázkami východnej politiky". Berlín totiž podľa neho v porovnaní s inými európskymi krajinami zaujal váhavý postoj čo sa týka pomoci Ukrajine brániacej sa pred ruskou vojenskou agresiou.

"Nemecko a Ukrajina sú dnes dve kľúčové krajiny, ktoré nesú zodpovednosť za budúcnosť Európy," zdôraznil Kuleba. "Nemecko v otázkach zbraní, sankcií a perspektívy (Ukrajiny získať štatút kandidátskej krajiny) EÚ. A Ukrajina zase čo sa týka úlohy zastaviť (ruského prezidenta Vladimira) Putina, poraziť jeho vojnovú mašinériu," priblížil.

20:04 V zariadení ruského ministerstva obrany neďaleko mesta Belgorod vypukol v nedeľu požiar, uviedol gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov s tým, že jedna osoba utrpela ľahké zranenia. "Vypukol požiar v jednom z objektov ministerstva obrany," uviedol Gladkov prostredníctvom aplikácie Telegram. Belgorodská oblasť susedí s Ukrajinou.

Predtým v nedeľu gubernátor Kurskej oblasti, ktorá tiež hraničí s Ukrajinou, Roman Starovojt informoval, že sa zrútila časť železničného mosta. "Bola to sabotáž a spustili sme trestné konanie. Orgány zodpovedné za vyšetrovanie tento problém vyriešia," povedal Starovojt, pričom však nespomenul ukrajinské sily. Rusko počas uplynulých týždňov obvinilo ukrajinské jednotky zo zasahovania cieľov na ruskom území vrátane dedín v Belgorodskej i Brjanskej oblasti, pripomína AFP.

19:25 Stanica BBC informovala, že evakuácia z ďalších častí Mariupola naplánovaná na nedeľu, bola z bezpečnostných dôvodov odložená do pondelka 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ), uviedla na platforme Telegram tamojšia mestská rada.

18:06 Skupina prvých približne 100 civilistov bola v nedeľu evakuovaná z komplexu oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol obliehanom ruskými silami. Na sociálnej sieti Twitter to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

"Začala sa evakuácia civilistov z Azovstaľu. Prvá skupina zhruba 100 ľudí už smeruje do kontrolovanej oblasti. Zajtra (v pondelok) sa s nimi stretneme v Záporoží," uviedol Zelenskyj v tvíte. Mesto Záporožie leží 220 kilometrov severozápadne od juhoukrajinského prístavu Mariupol. "Teraz spoločne s OSN pracujú na evakuácii ďalších civilistov zo železiarní," dodal prezident.

18:01 Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu odmietol kritiku, že jeho vláda neposkytuje dostatočnú a rýchlu pomoc Ukrajine brániacej sa pred ruskou ofenzívou. "Rozhodnutia (ohľadom Ukrajiny) som prijal rýchlo a v koordinácii s našimi spojencami," povedal Scholz pre nedeľník Bild am Sonntag.

Scholz v nedeľu na prvomájovom zhromaždení v Düsseldorfe, ktoré zorganizovala Nemecká konfederácia odborových zväzov (DGB), prisľúbil, že Berlín bude naďalej podporovať Ukrajinu finančne, humanitárnou pomocou, ako aj zbraňami.

16:07 V ukrajinskom meste Mariupol aktuálne prebieha operácia Organizácie Spojených národov, ktorej cieľom je evakuovať civilistov z komplexu oceliarní Azovstaľ, potvrdil v nedeľu hovorca humanitárneho úradu OSN Saviano Abreu.

15:54 Pápež František v nedeľu opäť vyzval na bezpečnú evakuáciu ľudí uviaznutých v areáli oceliarní v juhoukrajinskom meste Mariupol, ktoré je podľa neho barbarsky bombardované a zničené. Informovala o tom agentúra AP.

Vo svojom príhovore po tradičnej poludňajšej modlitbe pápež uviedol, že trpí pri pomyslení na utrpenie ukrajinského obyvateľstva, najmä tých najslabších - starých ľudí a detí. Pápež vyjadril obavy o osud trpiacich a položil otázku,  či "teraz, keď sme svedkami strašného úpadku ľudskosti", "naozaj hľadáme mier". Zamýšľal sa tiež, či "naozaj existuje vôľa vyhnúť sa pokračujúcej vojenskej i slovnej eskalácii" a či sa robí všetko pre to, aby "utíchli zbrane".

13:50 Rusko plánovalo teroristický útok, za ktorý môže Ukrajina. Bezpečnostná služba informovala, že zneškodnili ruskú sabotážnu prieskumnú skupinu, ktorá plánovala zostreliť osobné lietadlo nad Ruskom alebo Bieloruskom a obviniť z toho Ukrajinu a jej spojencov.

13:45 Ukrajina navrhuje Poľsku, aby sa pripojilo k skupine krajín, ktoré budú garantmi jej bezpečnosti. Poľsko túto ponuku prijme, uviedol hlavný poradca poľského prezidenta pre zahraničnú politiku Jakub Kumoch. V rozhovore pre poľskú internetovú stránku Gazeta.pl Kumoch špecifikoval, že autorom návrhu bola administratíva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

13:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udelil predsedníčke Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej Rad kňažnej Oľgy III. stupňa. Na svojom webe o tom v nedeľu informovala kancelária ukrajinského prezidenta. Odovzdanie vyznamenania sa uskutočnilo v rámci návštevy Pelosiovej v Kyjeve.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová
Zobraziť galériu (5)
Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová  (Zdroj: TASR/AP Photo/J. Scott Applewhite)

13:20 Ukrajina sa pokúsi o evakuáciu z Mariupolu 1. mája. Mestská rada v Mariupole uviedla, že evakuácia z obliehaného Mariupolu do Ukrajinou kontrolovaného Záporožia sa môže začať o 16:00 neďaleko nákupného centra Port City. Informuje o tom The Kyiv Independent.

12:57 Z domov neďaleko oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol, kde ruským jednotkám kladú odpor  ukrajinskí ozbrojenci, vyšlo v sobotu 46 civilistov, informovalo v nedeľu ruské ministerstvo obrany. Správu o tom na svojom webe priniesla britská stanica BBC. Ruský rezort v poste na platforme Telegram spresnil, že v sobotu v popoludňajších hodinách z objektov z blízkosti oceliarní vyšlo 25 miestnych obyvateľov. Po zotmení, v čase, keď platil režim zastavenia paľby, odišla druhá skupina – 21 ľudí, ktorých previezli do obce Bezimenne (v ruštine Bezymennoje), uvádza sa vo vyhlásení. 

12:28 Ukrajinské ozbrojené sily v nedeľu oznámili, že opakovane pálili raketovými strelami na Ruskom obsadený Hadí ostrov v Čiernom mori. Pri útokoch bolo zničených niekoľko ruských protivzdušných obranných systémov a jedna komunikačná jednotka.Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na velenie Južného vojenského okruhu ukrajinskej armády. Podľa tohto zdroja prišlo o život pri ukrajinskej raketovej paľbe 42 ruských vojakov.

12:15 Situácia na Ukrajine od vypuknutia rozsiahlej invázie Ruska 24. februára.

11:46 Útok na Ukrajinu zničí Rusko ekonomicky, politicky aj reputačne, povedal prezident Miloš Zeman v dnešnej Partii Terézie Tománkovej v televízii CNN Prima News. Ruský prezident Vladimir Putin podľa neho podľahol ilúzii, že je Rusko všemocné. Na Ukrajinu zaútočilo 24. februára.

11:20 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 1. máju, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

10:45 Ruskí okupanti uniesli poslanca v okupovanej Novej Kachovke v Chersonskej oblasti. Ihor Protokovylo bol unesený z domu 19. apríla, informovali miestne úrady 1. mája. Informuje o tom portál Nexta.

10:15 Ruská armáda pokračuje v sťahovaní síl k ukrajinským hraniciam, uviedol dnes ukrajinský generálny štáb vo svojej situačnej správe k bojom v krajine. Invázne jednotky sa podľa neho tiež pokúšajú dosiahnuť administratívne hranice ukrajinskej Chersonskej oblasti a vytvoriť tam priaznivé podmienky pre ofenzívu na Mykolajiv a Kryvyj Rih. Pokračujú v ostreľovaní a leteckých náletoch na Charkov, oznámilo velenie ukrajinských ozbrojených síl.

09:39 Vo vojne v Rusku zahynulo 219 detí, 404 bolo zranených. Očakáva sa, že čísla budú vyššie, keďže nezahŕňajú detské obete v oblastiach, kde prebiehajú bojové akcie, a v okupovaných oblastiach, informovala 1. mája generálna prokuratúra. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

09:01 Rusko sa podľa Londýna usiluje o dlhodobú politickú a ekonomickú kontrolu nad juhoukrajinskou Chersonskou oblasťou, ktorej prevažnú časť obsadilo v počiatočnej fáze svojej invázie. Uviedlo to dnes vo svojom pravidelnom hodnotení britské ministerstvo obrany. Podľa Moskvy pri ostreľovaní dedín v Chersonskej oblasti ukrajinskými silami zomreli civilisti a ďalší ľudia boli zranení.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu