Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lavrov slovne zaútočil na Zelenského: To, že je Žid, neznamená, že na Ukrajine nie sú nacisti

Sergej Lavrov Zobraziť galériu (3)
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

MOSKVA – To, že je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Žid, podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova neznamená, že na Ukrajine nie sú nacistické prvky. Aj nacistický diktátor Adolf Hitler podľa neho mal v sebe židovskú krv. Lavrov tento svojrázny názor, ktorý nie je historikmi doložený, predniesol podľa agentúry Reuters v rozhovore s talianskou televíziou.

Vyhlásil tiež, že nadchádzajúce oslavy výročia konca druhej svetovej vojny nebudú mať žiadny vplyv na vojenské operácie Moskvy na Ukrajine. "Naši vojaci nebudú zakladať svoje akcie na konkrétnom dátume," povedal Lavrov na otázku, či výročie, ktoré si Rusko pripomína 9. mája, bude znamenať zlom v konflikte. Načasovanie a rýchlosť diania na Ukrajine budú podľa Lavrova závisieť od potreby minimalizovať riziká pre civilistov a ruských vojakov.

Ruská armáda v obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni (Zdroj: Profimedia)

Západ ukradol ruské peniaze, tvrdí Lavrov

O tom, že Rusko túži predviesť významné úspechy v invázii na Ukrajinu pred každoročnými oslavami Dňa víťazstva, je presvedčené napríklad britské ministerstvo obrany. Podľa neho by to mohlo ovplyvniť, ako rýchlo a dôrazne sa pokúsi vykonať vojenské operácie pred týmto dátumom.

Zelenského Lavrov v rozhovore tiež obvinil z toho, že neustále mení svoje postoje; Ukrajincov z toho, že sabotujú vyjednávanie; Západ z toho, že sankciami "ukradol" ruské peniaze a západné médiá z toho, že ľudí klamali, pokiaľ ide o ruské ciele vo vojne. Rusko, ktoré sa na začiatku vojny snažilo obkľúčiť aj ukrajinskú metropolu Kyjev, podľa neho chce len zaistiť bezpečnosť proruských Ukrajincov na východe krajiny.

Volodymyr Zelenský
Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenský  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Prehovoril aj k téme jadrovej vojny

Lavrov ďalej ukrajinské jednotky označil za nacistické a vyhlásil, že ukrajinské útoky na Donbas sú jasne zacielené na terorizovanie civilistov. Je to pritom Rusko, kto sa podľa Západu i medzinárodných organizácií na Ukrajine dopustil najväčších zločinov, ku ktorým patrí zabitie niekoľkých stoviek ľudí v Buče pri Kyjeve a zničenie juhukrajinského Mariupolu, kde zrejme zahynuli tisíce ľudí.

Izrael odsúdil vyjadrenia Lavrova o Židoch a predvolal si ruského veľvyslanca 

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo v pondelok ruského veľvyslanca v súvislosti s vyhláseniami ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý prirovnal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k nacistickému lídrovi Adolfovi Hitlerovi. 

Podľa Lavrova totiž fakt, že ukrajinský prezident má židovský pôvod, nepodkopáva pozíciu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý určil za jeden z cieľov ruskej vojenskej operácie na Ukrajine je denacifikácia tejto krajiny.

"Možno sa mýlim, no aj Hitler mal židovskú krv. Neznamená to absolútne nič. Múdry židovský ľud hovorí, že tými najzanietenejšími antisemitmi sú väčšinou Židia," uviedol Lavrov v rozhovore pre taliansku televíziu Rete4 odvysielanom v nedeľu večer. "Vyjadrenia ministra zahraničných vecí Lavrova sú neodpustiteľné a neslýchané a sú tiež obrovskou chybou z hľadiska dejín. Očakávame zaň ospravedlnenie," uviedol v pondelok izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid.

"Židia sa počas Holokaustu nevraždili sami. Obviniť samotných Židov z antisemitizmu je tým najnižším prejavom rasizmu voči Židom," vyhlásil Lapid. Podľa šéfa ukrajinskej diplomacie totiž jeho starého otca nezabili Židia ale nacisti. "Ukrajinci nie sú nacisti. Nacistami boli iba nacisti - iba oni systematicky hubili Židov," pokračoval Lapid.

Ruské veľvyslanectvo zatiaľ nekomentoval tieto vyjadrenia ani predvolanie ruského veľvyslanca, píše Reuters. Šéf ruskej diplomacie sa vyjadril aj k téme jadrovej vojny, o ktorej v poslednom čase hovorí opakovane. Rusko podľa neho nikdy neustalo v snahách dosiahnuť dohody, ktoré budú garantovať, že k jadrovej vojne nikdy nedôjde. Moskva sa o jadrových zbraniach počas vojny proti Ukrajine zmienila niekoľkokrát. Už krátko po začiatku ruskej invázie - 27. februára - Putin nariadil uviesť jadrové sily do "zvláštneho režimu" bojovej pohotovosti.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu