Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

OSN potvrdila, že prebieha operácia s cieľom evakuovať ľudí z Azovstaľu

Dym nad elektrárňou Azovstaľ v Mariupole Zobraziť galériu (2)
Dym nad elektrárňou Azovstaľ v Mariupole (Zdroj: Twitter/NEXTA)

MARIUPOĽ - OSN potvrdila, že prebieha operácia s cieľom evakuovať ľudí zablokovaných ruskými jednotkami v železiarňach a oceliarňach Azovstaľ v juhoukrajinskom Mariupole. Informovali o tom dnes agentúry AP a Reuters. Na operácii sa podieľa Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) a je koordinovaná s ukrajinskými a ruskými predstaviteľmi, povedal AP hovorca OSN Saviano Abreu. Situáciu označil za "veľmi zložitú" a ďalšie podrobnosti nechcel uviesť.

V krytoch pod oceliarňami sa popri ukrajinských obrancoch podľa ukrajinských úradov skrývajú aj civilisti vrátane žien a detí. Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že z domov pri mariupolských oceliarňach Azovstal v sobotu odišli humanitárnym koridorom dve skupiny civilistov. V jednej podľa tohto zdroja bolo 25 osôb a v druhej 21, napísala agentúra TASS. Podľa fotografa agentúry Reuters dorazilo dnes do dočasného ubytovacieho centra v meste Bezimenne v Doneckej oblasti vyše 50 civilistov, ktorí opustili oblasť okolo Azovstalu.

"Vďaka prímeriu a otvoreniu humanitárneho koridoru opustili 30. apríla dve skupiny civilistov obytné budovy priliehajúce k územiu metalurgického závodu Azovstal," uviedol ruský rezort obrany. "Cez deň odišlo 25 miestnych obyvateľov. S príchodom tmy (...) odišla druhá skupina 21 ľudí a bola prevezená do obce Bezimenne," uviedlo ministerstvo s odkazom na obec, ktorá podľa dostupných informácií leží na území Doneckej oblasti ovládanom tamojšími proruskými separatistami. Ruský rezort obrany ďalej tvrdí, že civilistom bolo poskytnuté ubytovanie, jedlo a lekárska starostlivosť.

Ruská vojenská technika sa presúva v Mariupole
Zobraziť galériu (2)
Ruská vojenská technika sa presúva v Mariupole  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

Zástupca veliteľa ukrajinského pluku Azov Svjatoslav Palamar neskôr informoval o evakuácii 20 žien a detí z Azovstalu. "Je pravda, že obe strany dodržiavajú režim prímeria," informoval v sobotu Palamar podľa stanice CNN. "Na dohodnuté miesto stretnutia sme priviedli 20 civilistov, ktorých sa nám podarilo zachrániť z trosiek. Ide o ženy a deti. Dúfame, že títo ľudia pôjdu na dohodnuté miesto určenia, ktorým je Záporožie," dodal Palamar s odkazom na mesto, ktoré je pod kontrolou ukrajinských síl.

Poradca ukrajinského ministra obrany Jurij Sak dnes v rozhovore pre stanicu BBC evakuáciu menšieho počtu ľudí označil za "záblesk nádeje", hoci situácia podľa neho zostáva extrémne zložitá. Konkrétne počty evakuovaných nezmienil. "Sú to samozrejme len malé počty, pretože v oceliarňach Azovstal zostáva uväznených viac ako 1000 civilistov a navyše je tam aj cez 500 zranených vojakov, ktorých je tiež potrebné evakuovať, aby sa im dostalo potrebnej lekárskej pomoci," uviedol.

Viac o téme: EvakuáciaOSNVojna na UkrajineAzovstaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu