Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ukrajina zverejnila, čo je s našou S-300: Žiadne zničenie, ako tvrdili Rusi! Už je v boji a chráni túto časť krajiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Daniel Veselský, AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Už je to niekoľko týždňov od doby, čo premiér Eduard Heger (OĽaNO) oznámil z vlaku do Kyjeva verejnosti, že Slovensko skutočne Ukrajine darovalo protivzdušný obranný systém S-300. Od toho dňa sme sa na verejnosti o tomto systéme veľa nedozvedeli, okrem správy z ruskej strany, ktorá hovorila o zničení systému S-300, ktorý bol darom jednej z európskych krajín. Teraz je zrejme všetko naopak, pretože tento systém podľa ukrajinských zdrojov pre zmenu funguje a je aplikovaný na juhu krajiny!

Na juh Ukrajiny podľa všetkého dorazil systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý Kyjevu na začiatku apríla darovalo Slovensko. Situáciu ohľadom pozície S-300 popísal oficiálny web ukrajinského ministerstva obrany. Tento dostal informáciu od ukrajinskýcj vzdušných sil a s ňou pracuje aj denník Ukrajinska pravda. Systém je už podľa neho nasadený v bojových misiách.

Systém sa vraj efektívne drží na juhu Ukrajiny

"Oblasť bola posilnená protilietadlovým raketovým systémom poskytnutým partnermi. To výrazne posilní protivzdušnú obranu juhu," konštatuje ukrajinský rezort obrany. "Systém S-300 efektívne vykonáva svoju prácu proti veľkej časti zariadení ruských okupantov a dokáže zostreliť lietadlá, riadené a balistické rakety na vzdialenosť 5 až 150 kilometrov. Zároveň nezáleží na tom, na akú vzdialenosť cieľ letí - 10 metrov alebo 27 km," pochvaľujú si Ukrajinci.

Ilustračná foto systému S-300
Zobraziť galériu (2)
Ilustračná foto systému S-300  (Zdroj: TASR/AP)

Protivzdušné obranné systémy S-300 sa vyvíjali ešte za sovietskej éry. Využívajú strely k zneškodneniu vojenských lietadiel a iných striel či objektov. Sú zložené z viacerých vozidiel vrátane radarov a odpaľovacích zariadení, podobne ako modernejší konkurent systém Patriot z NATO, ktorý v týchto dňoch chráni Slovensko.

Rusko hovorilo o zničení S-300 niekoľko dní po darovaní, zrejme sa to nepotvrdilo

Ruské ozbrojené sily pri ukrajinskom meste Dnipro zničili systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý Ukrajine poskytla "jedna z európskych krajín". Presne toto sa šírilo médiami ešte 10. apríla 2022. Bolo to len o dva dni neskôr, ako slovenský premiér Eduard Heger oficiálne potvrdil darovanie S-300 Ukrajine. V rámci pondelkového brífingu to oznámilo ruské ministerstvo obrany.

VIDEO Premiér Heger potvrdil, že Slovensko darovalo systém S-300 Ukrajine:

Premiér Heger potvrdil, že Slovensko darovalo systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine: Neznamená to, že sme vo vojne (Zdroj: Úrad vlády SR)

Informácia vtedy pochádzala na základe príspevku ruského ministerstva obrany na sociálnej sieti Telegram.

Podľa ruského ministerstva bolo zariadenie ukryté v hangári. Zasiahli ho údajne presne navádzané rakety s plochou dráhou letu typu Kalibr. Zničené boli štyri odpaľovacie zariadenia S-300. Pri útoku zahynulo 25 príslušníkov ukrajinskej armády, uvádza ruské ministerstvo.

Informácie ruského ministerstva obrany ani v danej chvíli nebolo možné overiť. Tvrdenia o zničení systému S-300 Heger poprel. "Ruská propaganda šíri klamstvá, že obranný systém zo Slovenska S-300 je zničený. Chcem upozorniť, že ide o nepravdivé informácie a sprievodné videá či fotografie sú staršieho dáta," povedal Heger. Dodal, že aj ukrajinská strana oficiálne potvrdila, že ide o dezinformácie.

Viac o téme: SystémSlovenskoUkrajinaKonflikt na UkrajineS-300
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu