Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Eurokomisia má súbor opatrení na riadenie súčasnej fázy pandémie KORONAVÍRUSU

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/Julien Warnand, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Európska komisia (RK) navrhla v stredu súbor opatrení na riadenie súčasnej fázy pandémie ochorenia COVID-19 a prípravu na ďalšiu fázu.

Komisia pripomenula, že EÚ vďaka vzájomnej spolupráci doteraz zachránila státisíce životov pomocou proticovidových vakcín, zaistila fungovanie jednotného trhu, minimalizovala cestovné obmedzenia a keď došlo k narušeniu dodávateľských reťazcov, zmobilizovala kapacitu na výrobu kritických výrobkov.

Podľa oznámenia EK je aj v novej fáze pandémie potrebné posilniť pripravenosť a reakciu, pričom zásadnú úlohu zohráva koordinácia. Komisia preto vyzvala členské štáty EÚ, aby do jesene prijali opatrenia na zaistenie ostražitosti a nepretržitej koordinácie, pokiaľ ide o pripravenosť a reakciu v oblasti zdravia. Súčasný nižší počet infekcií COVID-19 poskytuje členským štátom príležitosť posilniť dohľad, systémy zdravotníctva a celkovú pripravenosť na pandémie.

Komisia vyzýva členské štáty

Komisia vyzvala členské štáty, aby: zintenzívnili očkovanie a podávanie posilňovacích dávok vzhľadom na súbežné šírenie ochorenia COVID-19 a sezónnej chrípky; riadili integrované systémy dohľadu, ktoré nebudú založené na identifikácii a nahlasovaní všetkých prípadov ochorenia COVID-19, ale na získavaní spoľahlivých odhadov; pokračovali v cielenom testovaní a sekvenovaní dostatočného počtu vzoriek s cieľom presne odhadnúť šírenie variantov a odhaliť nové varianty.

Členské krajiny by okrem toho mali investovať do obnovy systémov zdravotnej starostlivosti, posúdiť širšie dosahy pandémie na zdravie vrátane duševného zdravia a oneskorenia liečby a starostlivosti, ako aj uplatňovať koordinované pravidlá EÚ na zabezpečenie voľného a bezpečného cestovania. Zároveň sú vyzývané, aby podporovali vývoj novej generácie vakcín a liekov, intenzívnejšie spolupracovali v boji proti dezinformáciám o vakcínach proti ochoreniu COVID-19 a aj naďalej prejavovali solidaritu s ostatnými krajinami sveta.

Komisia zároveň oznámila opatrenia, ktorými zaistí odolnosť dodávateľských reťazcov počas pandémie, a to tak v prípade zdravotníckych protiopatrení, ako aj kritických výrobkov vo všetkých priemyselných ekosystémoch. V rámci iniciatívy EU FAB vyhlásila verejné obstarávanie s cieľom rezervovať kapacity na výrobu mRNA vakcín, vakcín na báze proteínu a vektorových vakcín.

Novovytvorené výrobné kapacity budú vyhradené na použitie pri budúcich zdravotných krízach. Verejné obstarávanie je určené pre výrobcov vakcín, ktorí majú zariadenia v EÚ a Európskom hospodárskom priestore (EHP). Žiadosť o účasť vo verejnom obstarávaní môžu výrobcovia zaslať do 3. júna 2022.

Pandémia sa ešte neskončila

Komisia tvrdí, že v strednodobom a dlhodobom horizonte je nutné ešte viac posilniť pripravenosť na pandémie a zlepšiť koordináciu pri reagovaní na ne, medzi členskými štátmi, ako aj globálne. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti upozornila, že počet nakazených je v EÚ naďalej vysoký a vo svete na COVID-19 každý deň umiera mnoho ľudí, pričom sa môžu rýchlo objaviť a šíriť nové varianty. "Musíme ešte intenzívnejšie očkovať prvými a posilňovacími dávkami a zároveň cielene testovať. Popritom musíme v rámci EÚ úzko koordinovať svoje kroky v reakcii na pandémiu," opísala situáciu.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová zdôraznila, že hoci je počet nakazených v EÚ naďalej vysoký, tlak na sektor zdravotnej starostlivosti sa znižuje. "Je však nevyhnutné, aby členské štáty veľmi ostražito sledovali nové ohniská a varianty a pripravovali sa na ne – pandémia sa ešte neskončila," odkázala. A vyzvala krajiny EÚ, ktoré nemajú problémy s dodávkami vakcín, aby urobili viac pre očkovanie vo zvyšku sveta.

Viac o téme: OpatreniaKoronavírusEurokomisiaCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu