Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pacientom s ťažkým priebehom COVIDU-19 hrozí katastrofa: Zostarnutie mozgu o 20 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

LONDÝN - Veľká časť pacientov s covidom-19, o ktorých sa museli dlhodobo starať na jednotke intenzívnej starostlivosti, trpí aj po šiestich mesiacoch poruchami mozgu. Ako zistili britskí vedci, kognitívne poruchy zodpovedajú zostarnutiu približne o dvadsať rokov. Postihnutí trpia najmä problémami s hľadaním slov. Ale sú tu aj dobré správy.

"Kognitívne deficity môžu byť výsledkom mnohých neurologických porúch. To zahŕňa demenciu až po normálne procesy starnutia," vysvetľuje David Menon, hlavný autor štúdie, ktorá bola zverejnená v online časopise eClinicalMedicine. "Ale vzor, ​​ktorý sme videli‚ ‘kognitívny odtlačok prsta‘ covidu-19, vyzerá inak," dopĺňa vedec z oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny na University of Cambridge.

Vedci podrobili 46 pacientov s covidom dôkladným počítačovým testom v priemere šesť mesiacov po ich pobyte na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v Cambridge. Šestnásti pacienti museli byť tiež mechanicky ventilovaní. V niektorých prípadoch to trvalo až päťdesiat dní. Výsledky testov boli porovnané s výsledkami približne 66 000 ľudí z bežnej populácie.

Pacientom s ťažkým priebehom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Reakcia na podnety sa zreteľne spomalila

Porovnanie odhalilo dlhodobejšie poruchy výkonu mozgu pacientov s covidom; vykázali menej presné reakcie na podnety a celkovo dlhší reakčný čas. Zhoršená bola najmä schopnosť vyvodzovať logické závery. Vedci napísali, že to zodpovedá poruchám hľadania slov, ktoré často hlásia tí, ktorí sa vyliečili z covidu-19. Celkovo sa spracovanie stimulov spomalilo. U pacientov, ktorí prežili COVID-19, sa často zistilo, že majú zníženú spotrebu cukru (glukóza dodáva energiu) v oblastiach mozgu zodpovedných za zložité úlohy. Pravdepodobne to súvisí s pomalším spracovaním podnetov. IQ sa znížilo o desať bodov, uviedla britská univerzita vo vyhlásení.

Pacientom s ťažkým priebehom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Známky zotavenia

Dobrou správou je, že sa zdá, že postihnutí sa časom zotavia. V štúdii sa hovorí: „Niektorých pacientov sme sledovali až desať mesiacov po akútnej infekcii. Zaznamenali sme pomalé zlepšovanie. Nebolo to štatisticky významné, ale aspoň to ide správnym smerom. Je však tiež veľmi pravdepodobné, že títo ľudia sa úplne nezotavia.“

Viac o téme: MozogKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu