Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rusi chcú údajne otvoriť ďalší front: Hrozí invázia do ďalšieho štátu?

Ruské armádne konvoje na území Ukrajiny Zobraziť galériu (2)
Ruské armádne konvoje na území Ukrajiny (Zdroj: Profimedia)

KYJEV/WASHINGTON - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že ruský útok na Ukrajinu bol len začiatok. Americkí a ukrajinskí predstavitelia diskutovali koncom minulého týždňa o možnosti Ruska rozšíriť svoju inváziu z Donbasu do ďalšieho bývalého sovietskeho štátu vo východnej Európe, ktorý nie je súčasťou NATO.

"Myslím, že sa ešte uvidí, kam sa odtiaľto Rusi dostanú," povedal zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť Jon Finer v rozhovore pre NBC "Meet the Press" s odvolaním sa na ruské sily, cituje Politico. "Ale sú ešte ďaleko od miest ako Odesa, a teda aj od Moldavska." Ako dodal, ruské sily majú pred sebou ešte veľa bojov. "Navyše som názoru, že Ukrajinci budú pri nich veľmi efektívni." V prípade útoku Ruska na Moldavsko a následný možný tlak na Biely dom Finer odpovedal, že Spojené štáty "už preukázali schopnosť prispôsobiť sa vývoju ruským vojnovým cieľom."

Finerove vyjadrenia prišli po tom, čo zástupca veliteľa ruského centrálneho vojenského okruhu Rustam Minnekajev vyhlásil, že Moskva plánuje v rámci svojej novej ofenzívy prevziať plnú kontrolu nad Donbasom a južnou časťou Ukrajiny. "Kontrola nad južnou časťou Ukrajiny je ďalšou cestou do Podnesterska. Máme dôkazy, že aj tu je rusky hovoriace obyvateľstvo utláčané," povedal Minnekajev na stretnutí v ruskom regióne Sverdlovsk.

Cesta do Moldavska 

Podnestersko je proruský odtrhnutý región Moldavska, ktorý na juhozápade hraničí s Ukrajinou. Moldavsko, podobne ako Ukrajina, bolo súčasťou Sovietskeho zväzu, ktorý prezident Michail Gorbačov v roku 1991 rozpustil. Minnekajev sa mal okrem iného vyjadriť, že Rusko plánuje vytvoriť pozemný koridor medzi Donbasom a Krymom (nezákonne anektovaný ruskou armádou v roku 2014).

Moldavské ministerstvo zahraničných vecí si minulý piatok predvolalo ruského veľvyslanca Olega Vasnetova, aby sa vyjadril k Minnekajevovým poznámkam. "Tieto vyhlásenia sú nepodložené a odporujú pozícii Ruskej federácie, ktorá podporuje suverenitu a územnú celistvosť Moldavskej republiky v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Počas stretnutia s Vasnetovom sa len zopakovalo, že Moldavská republika je v súlade so svojou ústavou neutrálnym štátom a tento princíp musia rešpektovať všetci medzinárodní aktéri vrátane Ruskej federácie.

Igor Žovkva, zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, na otázku o možnej ruskej invázii do Moldavska pre NBC povedal, že ruské sily sa "môžu pohybovať, kam chcú, ale my im to nedovolíme. Skutočná vojna Ruska začala v roku 2014 dobytím Krymu a časti Donbasu. Takže teraz chcú dobyť celý Donbas. Chcú mať spojenie medzi Donbasom a Krymom," dodal.

Varovanie prezidenta Zelenského

Po ústupe z okolia hlavného mesta Kyjeva na severe Ukrajiny spustili ruské sily útok na Donbas, ktorý je domovom dvoch odtrhnutých oblastí z veľkej časti ovládaných proruskými separatistami  (Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika). V prejave z minulého piatku Zelenskyj zopakoval svoje varovanie, že ruská invázia na Ukrajinu "bola myslená len ako začiatok" a že Putin má potom v úmysle "zajať ďalšie krajiny".

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

"Všetky národy, ktoré ako my veria vo víťazstvo života nad smrťou, musia s nami bojovať. Musia nám pomôcť, pretože na tejto ceste sme prví. Kto však bude ďalší? Považujem za veľmi riskantné ak nejaká ohrozená krajina chce radšej zostať neutrálnou. Všetko by stratila," vyjadrila sa hlava Ukrajiny.

Obnova Sovietskeho zväzu

Doug Lute, armádny generál vo výslužbe a bývalý veľvyslanec USA pri NATO, súhlasil so Zelenského vyjadrením v rozhovore pre ABC. "Myslím, že prezident Putin by to chcel urobiť. Rád by rozšíril moc Ruska vo svojom susedstve. Chcel by znovu vytvoriť niečo ako staré ruské impérium. Takáto obnova Sovietskeho zväzu však nie je v rámci Putinových možností. Medzi jeho cieľmi a prostriedkami je veľká priepasť," dodal.

Viac o téme: UkrajinaMoldavskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu