Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Učiteľ antivaxer sa odmietol dať zaočkovať, dostal zákaz vstúpiť do školy: Teraz hlási veľké víťazstvo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NOVÝ JUŽNÝ WALES - Christian Marchegiani pracoval ako stredoškolský učiteľ prírodných vied na St Gregory's College v austrálskom Campbelltowne. Dnes je z neho dopravca nákladných áut. Minulý rok, keď boli zavedené očkovacie opatrenia, totiž musel opustiť akademickú pôdu, pretože sa odmietol dať zaočkovať.

Svoje víťazstvo ohlásil bývalý učiteľ pred pár dňami po tom, čo vláda Nového Južného Walesu (NSW) uviedla, že od druhej polovice mája už nebude platiť zákaz vykonávania funkcie pre väčšinu nezaočkovaných učiteľov a zdravotníckych pracovníkov. Informuje o tom The Sydney Morning Herald. Rozhodnutie prichádza v čase vážneho nedostatku personálu na školách a v nemocniciach v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19. "Bol som doslova zaplavený správami. Každý mi hovoril: 'Dokázali sme to, gratulujem'," povedal Marchegiani. 

Toto rozhodnutie však znepokojilo niektorých zaočkovaných zamestnancov škôl, nemocníc a zdravotníckych centier. "Myslím si, že takýto stav je veľmi problematický. Obávam sa, že to môže ohroziť bezpečnosť a zdravie našich študentov a zamestnancov. Okrem toho to môže vyzerať ako zle interpretovaný odkaz o riziku COVID-19 a výhodách očkovania," poznamenal prezident sekundárnej rady riaditeľov Craig Petersen. 

Učiteľ antivaxer sa odmietol
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektorí učitelia a zdravotnícki pracovníci budú musieť byť stále zaočkovaní. Už v najbližších týždňoch by sa malo rozhodnúť o tom, aké opatrenia budú platiť pre jednotlivé regióny. Pracovníci vo vysokorizikových zariadeniach, ako je intenzívna starostlivosť, transplantácia a onkológia, už napríklad potrebujú povinné očkovanie proti chrípke. "V procese výučby nastanú okolnosti, pri ktorých by ste očakávali, že sa bude vyžadovať očkovanie. Chceme sa uistiť, že počas prechodu cez túto ďalšiu fázu udržíme ľudí v bezpečí," povedal premiér NSW Dominic Perrottet. 

Po prepustení cítil krivdu

Ministerstvo školstva NSW uviedlo, že od novembra ukončilo 690 dočasných zmlúv a prepustilo 271 stálych zamestnancov škôl vrátane 184 učiteľov. Toto číslo však nezahŕňa tých, ktorí museli opustiť súkromné školy ako Marchegiani. Otec dvoch detí, ktorý sa odmietol dať zaočkovať, dostal vlani od 9. novembra zákaz vstupu do priestorov školy. Následne pomohol zorganizovať National Education United, komunitu učiteľov, rodičov, vychovávateľov a podporného personálu, ktorí sa snažia o odstránenie povinného očkovania a covid pasov v školách a širokej spoločnosti. 

"Nikdy v histórii nečelili Austrálčania takej nepredstaviteľnej hrozbe porušenia svojich práv a slobôd, ktoré sme až donedávna považovali za samozrejmosť," vyjadril sa Christian na jednom z protestov. V súčasnosti je v Austrálii plne zaočkovaných 95 percent ľudí starších ako 16 rokov. Premiér Austrálie Scott Morrison vo svojom predvolebnom videu z 9. apríla tvrdil, že "40 000 ľudí je dnes nažive vďaka tomu, ako sme zvládli pandémiu". Očakáva sa, že Nový Južný Wales zruší už čoskoro povinnosť nosiť ochranné rúška vo verejnej doprave a na letiskách.

Viac o téme: OčkovanieAustráliaKoronavírusNový Južný WalesAntivaxer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu