Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Novinárka predstierala, že je Ukrajinka na úteku: Hrozivé odhalenie, OSN varuje pred týmto rizikom

Utečenci z Ukrajiny Zobraziť galériu (3)
Utečenci z Ukrajiny (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

LONDÝN - Agentúra OSN pre utečencov (UNHCR) vyzvala vládu Spojeného kráľovstva, aby zabezpečila, že ukrajinské ženy a deti nebudú spájané s ostatnými utečencami v krajine. Existujú totiž obavy, že matky by mohli byť zneužité najmä prostredníctvom podporného programu "Homes for Ukraine", kde by sa spojili s nesprávnymi ľuďmi.

OSN vyzvala na "primeranejší postup" v prípade spájania podporných programov a utečencov. Britská vláda uviedla, že v tomto prípade existujú "dôkladné bezpečnostné previerky". Ako uvádza BBC, program "Homes for Ukraine" funguje od 18. marca, no spoločnosť ho kritizuje za príliš pomalé udeľovanie víz.

Ktokoľvek vo Veľkej Británii môže požiadať o to, aby sa stal tzv. hostiteľom. Takýto človek musí byť schopný ponúknuť ubytovanie utečencovi aspoň na šesť mesiacov. Predbežné správy však naznačujú, že niektorí ľudia zneužívajú ženy a deti, ktoré utekajú pred vojnou na Ukrajine. Hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov uviedol, že by bolo vhodnejšie spájať ženy a deti s rodinami alebo pármi než so slobodnými mužmi. "Priradenie bez náležitého dohľadu môže viesť k zvýšeniu rizika. V tých horších prípadoch musia následne ženy a deti čeliť ďalšej traume z vysídlenia či násiliu, ktoré už zažili na Ukrajine." 

Ohavné zistenia 

Varovanie nasleduje po vyšetrovaní denníka Times, ktoré viedlo k tomu, že utajená novinárka vystupujúca ako mladá Ukrajinka bola zaplavená nevhodnými správami od slobodných mužov. Louise Calveyová, vedúca ochrany v charitatívnej organizácii Refugee Action, sa už skôr vyjadrila, že zo systému sa môže stať "Tinder pre obchodníkov so sexom". Členovia niektorých skupín na Facebooku sa obávajú aj vykorisťovania, keď mladé ukrajinské ženy uverejňovali inzeráty ohľadom prechodného bývania.

Novinárka predstierala, že je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nemenovaný predstaviteľ vlády uviedol, že "pokusy o vykorisťovanie zraniteľných ľudí sú skutočne opovrhnutiahodné. Preto sme navrhli schému 'Homes for Ukraine' tak, aby obsahovala špecifické záruky." Sú v nich zahrnuté aj dôkladné bezpečnostné previerky všetkých možných hostiteľov, ktoré podniká ministerstvo vnútra a regionálne úrady. "Kontroly spočívajú v aspoň jednej osobnej návšteve objektu hostiteľa. Následne majú úradníci povinnosť uistiť sa, že utečenec je po ubytovaní v bezpečí a v poriadku." 

Novinárka predstierala, že je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Z údajov ministerstva vnútra zverejnených 15. apríla 2022 vyplýva, že v rámci programu Homes for Ukraine bolo udelených 12 500 víz. Do Británie vďaka tomu prišlo "len" 1200 utečencov. Ukrajincom utekajúcim pred vojnou udelila britská vláda celkovo 41 000 víz. Ministerka vnútra Priti Patelová sa ospravedlnila za frustráciu z dlhého čakania, ale uviedla, že vytvorenie nových vízových schém si vyžaduje čas.

Viac o téme: UtečenciVeľká BritániaVojna na UkrajineHomes for Ukraine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu