Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Deťom z Ukrajiny pomáhajú na hraniciach vyrovnať sa s traumou plyšové orangutany

Ukrajinskí utečenci na moldavskej hranici.
Ukrajinskí utečenci na moldavskej hranici. (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

KYJEV/BRATISLAVA - Na slovensko-ukrajinských hraniciach sa osvedčili plyšové orangutany ako súčasť metódy na podporu detí traumatizovaných vojnovým konfliktom. Potvrdzujú to psychológovia z občianskeho združenia Ipčko, ktorí na hraniciach poskytujú psychologickú pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou i tým, ktorí sa starajú o utečencov.

Marek Madro z IPčko spresnil, že ich metóda "Huggy Orangutan intervention" je obdobou známej praktiky "Huggy Puppy intervention", ktorú  psychológovia Jonathan Kushnir a Avi Sadeh vyvinuli na pomoc deťom umiestneným v záchytných táboroch a prvýkrát ju použili v roku 2006 počas izraelsko-libanonskej vojny.

"Intervencia má za cieľ priniesť deťom úľavu, zmierniť stres, úzkosti, strach a nočné mory prostredníctvom vzťahu s plyšovou hračkou, ktorá má možnosť dieťa objať,“ približuje Marek Madro z OZ Ipčko. "Na hraniciach a vo veľkokapacitnom centre Michalovce a hotspote v Košiciach ich za jeden deň darujeme deťom s návodom na terapiu niekoľko desiatok,“ uviedol.

Pripomenul, že psychológovia na hraniciach používajú aj iné podporné metódy a intervencie psychologickej pomoci, ktoré pomáhajú chrániť pred nárastom traumy. "Ľuďom z Ukrajiny pomáha aj bezplatná linka v ukrajinskom jazyku 0800 500 888, ktorá funguje denne od 08.00 do 20.00 h," dodal.

Viac o téme: DetiHraniceUtečenciOrangutanVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu