Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šokujúca správa: Európa kúpila v marci viac ruského plynu napriek vojne na Ukrajine

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Na Ukrajine už takmer šesť týždňov zúri vojna. Teraz sa ukázalo, že vývoz ruského plynu do Európy v marci prudko vzrástol. Hlavným dôvodom sú vraj vysoké ceny na európskych energetických burzách. Narástli do astronomických výšok.

Európski politici sa v súčasnosti snažia znížiť závislosť od dovozu ruského plynu. Najväčším a tým aj najvýznamnejším exportérom energie je však zatiaľ stále Rusko. Aké je dôležité, sa ukázalo minulý mesiac.

Vývoz plynu z Ruska rástol

Podľa informácií Der Spiegel prúdilo v marci do Európy viac ruského plynu ako v predchádzajúcom mesiaci. Časopis sa odvoláva na výpočty londýnskeho analytického domu ICIS. Ruský štátny podnik Gazprom podľa toho v prvom celom mesiaci vojny dodal zákazníkom v EÚ a Veľkej Británii najmenej 10,14 miliardy kubických metrov zemného plynu, čo je o dobrú štvrtinu viac ako vo februári (8,09 miliardy). V porovnaní s januárom sa objemy dodávok zvýšili dokonca o dobrých 36 percent (7,43 miliardy). Rusko zostáva s podielom 23 percent najvýznamnejším európskym dovozcom plynu, tesne pred Nórskom.

Šokujúca správa: Európa kúpila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vysoké ceny na burzách

Hlavným dôvodom vyšších objemov dovozu sú drahé ceny plynu na európskych energetických burzách. 7. marca stála megawatthodina na holandskom referenčnom trhu TTF až 345 eur, uvádza Spiegel. Aktuálne sa pohybuje okolo 110 eur. Vlani sa ceny ešte pohybovali od päť do 40 eur.

"Ceny na spotovom trhu boli výrazne vyššie ako ceny dohodnuté medzi Gazpromom a jeho zákazníkmi v dlhodobých dodávateľských zmluvách," povedal časopisu Tom Marzec-Manser. Je vedúcim londýnskeho analytického domu ICIS. "Je to stimul pre kupujúcich, aby naplno využili svoje dlhodobé zmluvy." Okrem pevne stanoveného minimálneho množstva dodávky zmluvy často obsahujú možnosť pre zákazníka objednať si viac plynu za pevnú cenu. Možnosť, ktorú si mnohí zákazníci evidentne vybrali.

Viac o téme: DovozPlynRuskoEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu