Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VOJNA na Ukrajine Deň štyridsiaty druhý (6. apríl 2022)

Volodymyr Zelenskyj navštívil v pondelok mesto Buča v Kyjevskej oblasti Zobraziť galériu (13)
Volodymyr Zelenskyj navštívil v pondelok mesto Buča v Kyjevskej oblasti (Zdroj: koláž Topky.sk - SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak, Ukrainian Presidential Press Office via AP, File, )

KYJEV - Z viacerých ukrajinských miest sa stávajú vyľudnené oblasti a budovy sú nepoužiteľné. Teror v Buči odsúdil postupne celý svet a EÚ chystá ďalší balík sankcií voči Rusku. To odmieta masové zabíjanie civilistov na Ukrajine. Volodymyr Zelenskyj včera skritizoval OSN, že si neplnia svoje povinnosti a nevedia zabezpečiť mier na svete. Situáciu aj dnes sledujeme ONLINE:

  • Celý svet odsúdil útok v meste Buča
  • Ukrajinský prezident vyzval na vylúčenie Ruska z BR OSN
  • Rusko poprelo udalosti v Buči, Ukrajina chce zmariť rokovania
  • Zelenskyj: Civilných obetí v ďalších mestách môže byť oveľa viac než v Buči 


Naživo z Ukrajiny


Objavili sa zábery opusteného vojenského tábora Rusov v lese neďaleko Kyjeva

Objavili sa zábery opusteného vojenského tábora Rusov v lese neďaleko Kyjeva (Zdroj: Profimedia.sk)


ONLINE

22:00 Dnešný online prenos sa skončil. Ďakujeme, že ste nás sledovali. 

21:55 Generálny štáb AFU oznámil, že nepriateľ stratil kontrolu nad Osokorovka v regióne Cherson. Informuje o tom portál Nexta.

21:53 Spojené štáty obvinili ruského oligarchu Konstantina Malofejeva z pokusu o obídenie naňho uvalených sankcií. V stredu o tom informoval americký minister spravodlivosti Merrick Garland, ktorého cituje agentúra AFP. "Po tom, ako naňho Spojené štáty uvalili sankcie, sa ich Malofejev pokúsil obísť s pomocou komplicov, ktorí mali tajne nadobudnúť a ovládať médiá po celej Európe,“ povedal Garland novinárom.

21:47 Novinári v Rusku majú niesť podľa návrhu ruských poslancov zodpovednosť za preberanie informácií iných médií, ktoré obsahujú "nedôveryhodné" informácie o použití ruských ozbrojených síl v zahraničí a diskreditácii ruskej armády. O príslušnom návrhu zákona informovala dnes agentúra Interfax.

21:45 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v stredu na sociálnej sieti Twitter oznámil, že do ukrajinského mesta Záporožie ležiaceho na juhovýchode krajiny sa podarilo v stredu z obliehaného Mariupola a ďalších oblastí evakuovať vyše 1000 ľudí. Stalo sa tak po tom, čo viaceré pokusy MVČK prepraviť civilistov do bezpečia zlyhali.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

21:25 V Mariupole v dôsledku bombardovania detskej nemocnice ruským lietadlom zaživa zhorelo takmer 50 ľudí. Oznámil to primátor mesta Vadim Boychenko.

21:05 Rusko pripravuje „útočnú operáciu“ proti Ukrajine. Podľa ukrajinských ozbrojených síl Rusko plánuje dobyť Doneckú a Luhanskú oblasť. Preskupenie jednotiek v ruskej Brjanskej a Kurskej oblasti sa blíži ku koncu. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Profimedia)

20:41 Česká vláda schválila ďalšiu dodávku vojenského materiálu na Ukrajinu v hodnote 133 miliónov českých korún. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámila ministerka obrany Jana Černochová (ODS). Materiál nešpecifikovala. Celková hodnota darovaného materiálu Ukrajine činí 1,1 miliardy korún. Z bezpečnostných dôvodov ale rezort obrany už dlhšiu dobu neuvádza, aký vojenský materiál na pomoc napadnutej krajine posiela.

20:20 Ruské jednotky sa úplne stiahli z oblastí ukrajinských miest Kyjev a Černihiv. V Rusku a Bielorusku teraz pravdepodobne doplnia zásoby, aby sa pripravili na ofenzívu na východe Ukrajiny, uviedli v stredu vysokopostavení predstavitelia amerického ministerstva obrany, informuje TASR podľa správ americkej televízie CNN a britskej stanice Sky News. Jeden z predstaviteľov amerického ministerstva obrany si myslí, že údajné masové vraždy civilistov v meste Buča boli "plánované a veľmi, veľmi premyslené". Podľa jeho slov je ťažké porozumieť tomu, čo viedlo ruských vojakov k spáchaniu takýchto činov, avšak poslali tým svetu odkaz o "ruskej brutalite"

20:02 Šokujúce video z Gostomelu. Vážne poškodené boli ambulancie a obytné budovy.

19:45 V ukrajinskom meste Hostomeľ, ktoré 35 dní okupovali ruské sily, je nezvestných viac ako 400 ľudí. Povedala to v stredu ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová, ktorú cituje agentúra Reuters. "Po 35 ddňoch okupácie je v Hostomeli nezvestných vyše 400 osôb. Svedkovia tvrdia, že niektorí z nich boli zabití, avšak kde sa nachádzajú ich pozostatky, nie je známe," povedala Denisovová.

19:40 Dnes, (keď Rusi opustili Černobyľskú zónu a majú ju pod kontrolou Ukrajinci), sa postupne dozvedáme novinky, medzi ktorými sa potvrdili aj predtým vyvrátené informácie. Dostupné video z dronu a ďalšie fotografie + analýzy záberov dokazujú, že Rusi naozaj kopali v Červenom lese zákopy. Hovorí sa aj o tom, že časť lesa vypálili, čo ale nemožno potvrdiť. Červený les je lesná oblasť blízko Černobyľskej elektrárne, kam po prvých minútach od výbuchu reaktora č.4 v roku 1986, padol rádioaktívny spad. Táto oblasť patrí medzi najviac kontaminované.

 

ZÁKOPY V ČERVENOM LESE ⛏☢️ Pred pár dňami sa objavili správy, že Ruské vojská okrem pohybu v kontaminovanom prostredí,...

Posted by Černobyľ on Wednesday, April 6, 2022

19:34 Najmenej 1563 civilistov bolo zabitých a 2213 utrpelo zranenia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Vyplýva to z údajov Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) zverejnených v stredu, informuje televízia CNN.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

19:22 Rusko ostreľovalo obytné budovy v Luhanskej oblasti po tom, čo ukrajinské úrady vyzvali civilistov, aby sa evakuovali. V dôsledku toho horelo 6. apríla v Sievierodonecku 10 výškových budov. Počet obetí nie je známy. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

19:01 Pentagon odhaduje, že Rusko dokončilo stiahnutie všetkých svojich síl od Kyjeva. USA očakávajú, že Moskva tieto jednotky po zotavení a doplnení vyšle znova na Ukrajinu, uviedol dnes podľa agentúry Reuters nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany.

18:40 Spojené štáty v stredu oznámili, že zavádzajú sankcie voči dvom dospelým dcéram ruského prezidenta Vladimira Putina – Mariji Voroncovovej a Katerine Tichonovovej, a to v súvislosti s údajnými ruskými vojnovými zločinmi spáchanými na Ukrajine. TASR prevzala tieto informácie od agentúr AFP a AP a tiež britskej spravodajskej stanice Sky News.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool)

18:23 Štáty Európskej únie sa dnes na prvýkrát nezhodli na nových sankciách proti Rusku, ktorých piaty balík v utorok navrhla Európska komisia. ČTK to oznámil diplomatický zdroj, podľa ktorého bude rokovanie veľvyslancov členských krajín pokračovať vo štvrtok. Niektoré krajiny požadovali objasnenie podrobností navrhnutého embarga na dovoz ruského uhlia či zákazu kotvenia ruských lodí v únijných prístavoch. Komisia by mala podľa diplomatov okrem iného spresniť, či sa má zákaz týkať aj existujúcich kontraktov na nákup uhlia alebo iba nových zmlúv.

18:04 Ruský prezident Vladimir Putin označil v stredu správy o zločinoch údajne spáchaných ruskými vojakmi v ukrajinskom meste Buča za "surové a cynické provokácie" pochádzajúce od vlády v Kyjeve. Putin to povedal počas telefonátu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, oznámil Kremeľ. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

17:45 Ruské vojská ostreľovali obytné zóny v Severodonecku. Informoval o tom na sociálnej sieti portál NEXTA.

Viac o téme: VojnaOnlineRuskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu