Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kyjev viní Rusko z neľudského zaobchádzania s ukrajinskými vojnovými zajatcami

Ľudmyla Denisovová
Ľudmyla Denisovová (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

KYJEV - Ukrajinské vedenie v pondelok obvinilo Moskvu zo zlého zaobchádzania s ukrajinskými vojakmi zajatými ruskou armádou. Prepustení vojnoví zajatci vo svojich svedectvách popisovali bitie, zastrašovanie a zlé podmienky vo väzbe. Informovala o tom agentúra AFP.

Splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre oblasť ľudských práv Ľudmyla Denisovová vo svojom vyhlásení, zverejnenom na platforme Telegram a sociálnej sieti Facebook, konštatovala, že Rusko hrubo porušuje Ženevský dohovor o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami. Dodala, že podľa osobných svedectiev ukrajinských zajatcov "držali na poli, v jame, v garáži... z času na čas ich vyviedli po jednom von, bili pažbami pušiek, strieľali im zo zbrane v blízkosti ucha, zastrašovali ich...a huckali na nich psov".

Na základe výpovedí prepustených ukrajinských zajatcov Denisovová informovala, že v stanových táboroch boli internovaní aj vtedy, keď boli 20-stupňové mrazy. Dodala, že mnohí zajatci mali preto omrzliny na rukách a nohách. Zajatí Ukrajinci tiež občas nedostávali niekoľko dní stravu a bol na nich vyvíjaný aj morálny nátlak.

Výzva pre komisiu OSN

Podľa Denisovovej by takéto konanie ruskej strany mohlo byť kvalifikované ako porušenie článku 13 Ženevského dohovoru o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami. Vyzvala preto komisiu OSN na vyšetrenie podozrení z porušovania ľudských práv počas ruskej invázie na Ukrajine. Na expertnú misiu vytvorenú účastníckymi štátmi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v súlade s moskovským mechanizmom sa obrátila so žiadosťou, aby posúdila tieto porušenia práv ukrajinských vojnových zajatcov.

Viac o téme: VojnaZajatciObvinenie RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu