Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Konflikt na Ukrajine sa týka aj Slovenska: Podľa Budaja musíme mať jasný krízový plán

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Témou, o ktorej je potrebné sa rozprávať, je nielen plán a možnosti, ako sa zbaviť závislosti na monopolných dodávkach energií, z ktorých je financovaná vojna, ale aj akcelerovanie témy znižovania energetickej náročnosti na Slovensku. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) to uviedol v súvislosti s pondelkovou konferenciou Energeticky nezávislé Slovensko, ktorá v diskusných paneloch rozoberá témy energetickej bezpečnosti, obnoviteľných zdrojov energie i jadrovej energetiky.

"Naše záväzky a ciele, smerujúce k boju s klimatickou krízou, sa neskončili ani pandémiou COVID-19, ani vojnou na Ukrajine, preto nie je možné vypustiť úlohy, ktoré sme si predsavzali,“ upozornil šéf envirorezortu. V oblasti zníženia rizika energetickej chudoby pripomenul, že dobre rozbehnuté projekty, cielené na diverzifikáciu energetických zdrojov, neboli na Slovensku v minulosti dokončené. Spomenul napríklad nedotiahnutý projekt využitia tzv. ľahkej ropy, ale aj projekty, ktorých cieľom bolo znižovať energetickú náročnosť priemyslu.

Musíme naďalej dopredu posúvať tému znižovania energetickej náročnosti, uviedol Budaj (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister si myslí, že v súčasnej situácii musí mať Slovensko jasný krízový plán, ak by prišlo k neočakávanému zastaveniu dodávok ruského plynu a ropy, ale aj plán postupného znižovania závislosti na monopolných dodávkach, ktoré sú navyše predmetom vyhrážok a nátlaku. Zdôrazňuje pritom význam európskej dohody a spoločného postupu pri získavaní energetických zdrojov. "Zástupca Európskej komisie nám tu predstavil celkom presný plán, ako chce komisia do konca septembra zabezpečiť, aby členské štáty mohli naplniť zásobníky na dohodnuté percento a mohli garantovať energetickú bezpečnosť pre svojich občanov,“ upozornil Budaj.

Na stálej konferencii Energeticky nezávislé Slovensko sa okrem expertov v jednotlivých oblastiach vyjadrili aj členovia predchádzajúcich slovenských vlád, bývalá premiérka Iveta Radičová či vicepremiér Ivan Mikloš. Konferencia pokračuje popoludní diskusnými panelmi.

V pondelok prišli prví českí vojaci v rámci posilňovania hranice NATO

V pondelok prichádzajú na územie Slovenska prví českí vojaci v rámci posilňovania východnej hranice NATO. Malo by ísť približne o 200 vojakov, ktorí budú postupne prichádzať do výcvikového centra Lešť. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). "V ďalších dňoch budeme napĺňať mandát, ktorý dala Národná rada SR na pôsobenie aliančných vojakov s cieľom obrániť naše územie pred potencionálnym agresorom," doplnil minister.

Armáda ČR informovala, že úlohou českých vojakov je odstrašiť nepriateľa a brániť hranice Severoatlantickej aliancie. Česi budú na Slovensku veliť mnohonárodnej bojovej skupine, schválený mandát ráta s prítomnosťou do 600 českých vojakov. Do takzvanej "battlegroup" sa majú zapojiť aj vojaci z Holandska, Nemecka, Poľska, Slovinska a USA.

archívne video

Viacnárodná jednotka NATO bude pod velením ČR: Prví českí vojaci by mali prísť v horizonte týždňov (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Naď reagoval aj na správy o zabíjaní civilistov v meste Buča, ležiacom v Kyjevskej oblasti. Myslí si, že spôsob boja a pravdepodobne aj stratégia Ruskej federácie sa mení. "Faktom je, že postupne, ako sú vytláčaní z priestorov okolo mesta Kyjev, aj medzinárodnými organizáciami je zaznamenané až brutálne šialenstvo, ktoré tam ruskí vojaci realizovali v ostatných dňoch a týždňoch," povedal s tým, že medzinárodné organizácie potvrdili úmrtie desiatok až stoviek ľudí, civilov bez akéhokoľvek bojového nasadenia vrátane žien a detí.

"Toto je to, čomu Putin hovorí denacifikácia Ukrajiny. Nie je to nič iné, ako vyvražďovanie nevinných obyvateľov a zásadné páchanie vojnových zločinov," vyhlásil s tým, že je potrebné správať sa zodpovedne z hľadiska napĺňania sankcií a vytvárania nových sankcií voči Rusku.

Viac o téme: EnergieVojaciNATOJán BudajJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu