Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rubeľ pokračuje v posilňovaní, podpora Putina: Nakrátko sa dostal na mesačné maximum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Sven Hoppe/dpa)

MOSKVA- Kurz ruského rubľa pokračuje v stredu v posilňovaní, pričom smeruje k úrovni, ktorú zaznamenával pred útokom Ruska na Ukrajinu. Informujeme o tom na základe správy agentúry Reuters.

Pred 14.00 h SELČ dosahoval kurz ruskej meny v Moskve 83,50 RUB/USD, čo znamená posilnenie zhruba o 2 %. Nakrátko sa počas obchodovania dostal až na 82,55 RUB/USD. To je úroveň, ktorú rubeľ naposledy zaznamenal 25. februára, deň po útoku Ruska na Ukrajinu. Aj v porovnaní s eurom sa kurz rubľa posilnil o 2 %, pričom dosiahol 92,30 RUB/EUR. Nakrátko vzrástol až na 90,73 RUB/EUR, čo je najvyšší kurz ruskej meny od 23. februára.    

Súčasné posilňovanie ruskej meny je iba dočasným javom

Kurz rubľa v súčasnosti ťahajú nahor najmä exportné firmy, ktoré sú nútené predávať svoje devízové príjmy, ako aj koncomesačné a kvartálne platby daní, ktoré zvyšujú dopyt po rubľoch. Naopak, aktivita dovozcov je slabá, uviedla hlavná ekonómka Alfa Bank Natalia Orlovová. Ako však dodala, podľa nej je súčasné posilňovanie ruskej meny iba dočasným javom.

Rubeľ podporil aj ruský prezident Vladimir Putin

Rubeľ v poslednom období podporil aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý minulý týždeň vyhlásil, že Rusko bude od takzvaných nepriateľských štátov požadovať za dodávky plynu platby v rubľoch. K štátom na ruskom zozname nepriateľských krajín patria aj krajiny Európskej únie, z ktorých mnohé sú od dodávok energií z Ruska vysoko závislé.

Viac o téme: RubeľPosilňovanieMaximum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu