Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Krvavý útok v Prahe: Študent zabil učiteľa mačetou

Českí policajti stoja pred strednou školou v Prahe, v ktorej útočník napadol mačetou učiteľa vo štvrtok 31. marca 2022. Zobraziť galériu (2)
Českí policajti stoja pred strednou školou v Prahe, v ktorej útočník napadol mačetou učiteľa vo štvrtok 31. marca 2022. (Zdroj: TASRAP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Na učiteľa Stredného odborného učilišťa na Ohradnej ulici v Prahe 4 dnes pred poludním zaútočil páchateľ mačetou, zrejme išlo o študenta školy. Napadnutý zraneniam podľahol. O útoku informovala polícia na twitteri.

Po útočníkovi pátrala, do akcie bol nasadený aj vrtuľník. Okolo 13:30 polícia informovala o tom, že útočníka zadržala. Zadržanie na twitteri potvrdil aj minister vnútra Vít Rakúšan (STAN).

"Bol to náš vyučujúci, dlhoročný pedagogický pracovník. A údajne to bol náš študent (ktorý na učiteľa zaútočil,)," povedal ČTK riaditeľ učilišťa Karel Dvořák, ktorý je zároveň predsedom Združenia učňovských zariadení v ČR.

Policajný hovorca Ján Rybanský v Českej televízii povedal, že nikto ďalší nebol pri útoku zranený. Informácie o tom, že na učiteľa zaútočil učeň, hovorca nepotvrdil. Podľa informácií TV Nova polícia zadržala podozrivého blízko lomu v pražskej Zbraslavi.

Hovorkyňa záchrannej služby Jana Poštová povedala, že záchranná služba vyrážala pred poludním k pacientovi po napadnutí mačetou. Aj napriek všetkej snahe záchranárov sa nepodarilo jeho život zachrániť a zraneniam na mieste podľahol, uviedla.

Podozrivým je žiak

Podozrivým zo smrteľného útoku na učiteľa Stredného odborného učilišťa v Ohradnej ulici v Prahe 4 je jeho žiak, potvrdil minister školstva Petr Gazdík (STAN) po tom, čo školu navštívil. Žiak mal zrejme s učiteľom konflikt, v stredu mal študijný neúspech, dodal minister.

"Zdá sa, že sa jedná o konflikt medzi učiteľom a žiakom," povedal Gazdík. Išlo podľa neho o konflikt ohľadom prospechu alebo skúšania. "Včera (v stredu) mal študent zrejme študijný neúspech," dodal. Je to niečo, čo sa nemalo stať, povedal viditeľne dojatý minister, ktorý sám pôsobil ako učiteľ na základnej škole. Či bol útok plánovaný, podľa neho nikto nevie povedať. Vyjadril tiež úprimnú sústrasť všetkým pozostalým.

Škola je teraz vyprataná, so žiakmi aj zamestnancami školy bude pracovať psychológ, povedal  hovorca pražského magistrátu Vít Hofman. "Detaily prípadu bohužiaľ nie je možné s ohľadom na vyšetrovanie oznamovať," dodal hovorca.

Stredné odborné učilište na Ohradnej ulici ponúka vzdelanie napríklad v odboroch automechanik, elektromechanik, stolár alebo zámočník.

Podobné útoky nie sú v Česku časté

Útoky na školách v Česku nie sú časté. Napríklad v roku 2014 v budove strednej školy v Žďári nad Sázavou ubodala dvadsaťšesťročná žena študenta a ďalších troch ľudí zranila. V apríli 2015 štátny zástupca trestné stíhanie ženy za útok v Žďári zastavil pre nepríčetnosť. Žena bola umiestnená do detenčného ústavu, podľa znalcov trpí schizofréniou.

Desať rokov predtým zase študent učilišťa vo Svitavách vážne pobodal svojho pedagóga. Ten po prevoze do nemocnice zomrel. Krajský súd v Hradci Králové odsúdil sedemnásťročného učňa za vraždu na deväť rokov väzenia.

Viac o téme: ŠtudentUčiteľMačetaútok Praha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu