Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Líder separatistov prekvapil skorým vyjadrením: Doneck zváži pripojenie k Rusku!

Denis Pušilin
Denis Pušilin (Zdroj: TASR/AP)

KYJEV - Ruskom podporovaná samozvaná Donecká ľudová republika (DĽR), ktorá sa nachádza na východe Ukrajiny, možno zváži pripojenie k Rusku po tom, ako bude mať pod kontrolou celú Doneckú oblasť. Vyhlásil to v utorok líder tamojších separatistov Denis Pušilin, ktorého citovali miestne médiá. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Čo sa týka pripojenia k Ruskej federácii, čo sa týka želania a snáh, tie je možné jasne sledovať od roku 2014 – túžbu byť v Rusku," citovala Pušilina donecká tlačová agentúra. "Teraz je však hlavnou úlohou dosiahnuť (vymedzenie) ústavných hraníc republiky," dodal Pušilin s tým, že potom sa rozhodne o zvyšku.

Pušilin sa takto vyjadril iba dva dni po tom, ako líder druhej Ruskom podporovanej ľudovej republiky na východe Ukrajiny, Luhanskej, uviedol, že v Luhansku sa možno uskutoční referendum o pripojení k Rusku.

Kyjev vtedy uviedol, že takéto hlasovanie by nemalo žiaden právny základ a vyvolalo by silnú medzinárodnú odpoveď.

Nezávislé štáty

Ruský prezident Vladimir Putin uznal tri dni pred začiatkom ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu oba odštiepenecké regióny na východe Ukrajiny za nezávislé krajiny, a to aj napriek tomu, že zvyšok sveta ich považuje sa súčasť Ukrajiny.

Ukrajina, ktorá podľa Reuters v súčasnosti bojuje o svoju vlastnú existenciu, opakovane uviedla, že nikdy nebude súhlasiť s anektovaním svojho územia Ruskom. Ide o najzložitejšiu časť prebiehajúcich mierových rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou, pripomína Reuters.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaDenis PušilinVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu