Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň tridsiaty štvrtý (29. marec 2022)

Muž drží časti rakety po ruskom raketovom ostreľovaní v noci v centre Charkova Zobraziť galériu (17)
Muž drží časti rakety po ruskom raketovom ostreľovaní v noci v centre Charkova (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Do bojov na východnú Ukrajinu boli vyslaní žoldnieri z ruskej polovojenskej organizácie známej ako Wagnerova skupina. V pondelok to uviedlo britské ministerstvo obrany. Dianie sledujeme ONLINE:

  • Kyjev poprel správu WSJ o podozrení na otravu počas mierových rokovaní.
  • Ukrajinský minister vnútra Monastyrskyj: Irpiň bol oslobodený.
  • Ukrajinská delegácia dorazila do Istanbulu na rokovania s Ruskom.
  • Peskov: Rusko by jadrové zbrane použilo iba v prípade ohrozenia vlastnej krajiny.

Naživo z Ukrajiny

 


VIDEO Hasiči bojovali s požiarom v sklade paliva po ostreľovaní v ukrajinskom Ľvove

Hasiči bojovali s požiarom v sklade paliva po ostreľovaní v ukrajinskom Ľvove (Zdroj: profimedia.sk)


ONLINE

Dnešný online prenos sa skončil. 

21:49 Rusko blokuje evakuáciu do Záporožia. Podľa guvernéra Záporožskej oblasti Oleksandra Starucha Rusko zablokovalo vopred dohodnuté evakuačné trasy z Enerhodaru a Berďanska do Záporožia. Informuje o tom The Kyiv Independent.

21:38 Bezpečnostná rada OSN sa práve stretáva o humanitárnej situácii na Ukrajine.

21:29 Americký prezident Joe Biden v utorok povedal, že Západ si musí počkať na to, či Rusko "dodrží sľub" a bude deeskalovať situáciu na Ukrajine. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúr AFP, AP a DPA.

Podľa šéfa Bieleho domu sa teraz čaká na to, ako Rusko upraví svoju vojenskú prítomnosť na Ukrajine. Až na základe toho bude možné posúdiť, aký je skutočný zámer Kremľa. Jeden z novinárov sa Bidena spýtal, či je avizované zníženie ruskej vojenskej aktivity pri Kyjeve znakom toho, že utorkové mierové rokovania v tureckom Istanbule dosiahli pokrok, alebo či sa Rusko len snaží získať čas na pokračovanie v invázii.

21:17 Obyvatelia rruského mesta Belgorod hlásia výbuch pri dedine Okťabrskij. K ukrajinským hraniciam je to asi 12 kilometrov. Guvernér Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov potvrdil informácie o výbuchoch. Čo sa presne stalo, nespresnil.

Agentúra TASS uviedla, že granát zasiahol vojenský tábor v regióne Belgorod. Podľa agentúry boli zranení štyria príslušníci. Miestne úrady nehlásia žiadne civilné obete.

21:01 Ruskom podporovaná samozvaná Donecká ľudová republika (DĽR), ktorá sa nachádza na východe Ukrajiny, možno zváži pripojenie k Rusku po tom, ako bude mať pod kontrolou celú Doneckú oblasť. Vyhlásil to v utorok líder tamojších separatistov Denis Pušilin, ktorého citovali miestne médiá. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

20:56 Generálny štábinformoval, že ukrajinské jednotky ničia ruské obrnené vozidlo Kamaz Typhoon. Vozidlá Kamaz Typhoon odolné proti prepadnutiu zo zálohy (MRAP) patria medzi najlepšie zbrane ruskej armády.

20:47 Počet obetí spadnutej budovy v Mykolajive stúpol na dvanásť. Telá našli záchranári pod troskami. Budova bola dnes ráno čiastočne zničená v dôsledku raketového úderu. Štátna pohotovostná služba stále vykonáva pátracie a záchranné práce.

20:40 Podmienky na uskutočnenie humanitárnych operácii, o ktoré sa usiluje Francúzsko s cieľom pomôcť obyvateľom ukrajinského mesta Mariupol, nie sú v "tejto fáze" naplnené. Uviedol to v utorok úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho telefonickom rozhovore so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20:28 Spojené štáty a ich kľúčoví západoeurópski spojenci budú aj naďalej poskytovať Ukrajine pomoc a podporu, aby sa mohla brániť proti nevyprovokovanému útoku zo strany Ruskej federácie. Počas spoločného telefonátu sa na tom v utorok zhodli americký prezident Joe Biden, britský premiér Boris Johnson, francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mario Draghi. TASR o tom informovala na základe tlačového vyhlásenia Bieleho domu.

Americký prezident Joe Biden
Zobraziť galériu (17)
Americký prezident Joe Biden  (Zdroj: SITA/Greg Nash/Pool via AP)

20:16 Veľmi silné ľudské stretnutie s mladými ľuďmi odhodlanými brániť svoju vlasť a nasadzovať život za jej európsku budúcnosť. Tak hodnotí prezidentka SR Zuzana Čaputová utorkové stretnutie, na ktorom privítala poslankyne Verchovnej rady Ukrajiny Olenu Khomenko a Mariu Mezentsevu i starostu mesta Melitopoľ Ivana Fedorova.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala starostu ukrajinského mesta Melitopoľ Ivana Fedorova a poslankyne Verchovnej rady Ukrajiny (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

19:54 Poľský kabinet prijal balík návrhov zákonov, ktoré zredukujú vzťahy Varšavy s Moskvou – dôvodom je invázia Ruska na Ukrajine. V utorok o tom informoval hovorca vlády Piotr Müller, ktorého citovala poľská tlačová agentúra PAP.

19:39 Generálny štáb ukrajinskej armády informuje, že Rusko čiastočne sťahuje vojenské jednotky z Kyjeva a Černihovskej oblasti. Podľa ukrajinskej armády sa ruská armáda preskupuje na východe, aby v oblasti sústredila svoju vojenskú silu. Na juhu sa Rusko pripravuje na obnovenie útočných operácií.

 

🇬🇧 The operational update regarding the #russian_invasion on 18.00 on March 29, 2022. Video with english subtitles...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Tuesday, March 29, 2022

19:35 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok v telefonáte francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi povedal, že "nacionalisti" v ukrajinskom meste Mariupol musia zložiť zbrane. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie Kremľa.

Ruský prezident Vladimír Putin
Zobraziť galériu (17)
Ruský prezident Vladimír Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

19:27 Vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij v utorok uviedol, že Ukrajina chce s Ruskom rokovať o možnosti svojho vstupu do Európskej únie za to, že urobí ústupky Moskve. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA.

19:16 Ruský kozmonaut Anton Škaplerov v utorok hladko odovzdal velenie Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) americkému astronautovi Thomasovi Marshburnovi, aj keď medzi Ruskom a Západom vládne maximálne napätie spôsobené vojnou na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

19:01 Americký prezident Joe Biden v utorok telefonoval o situácii na Ukrajine s kľúčovými západoeurópskymi spojencami. Ako prvá o témach rozhovoru informovala kancelária britského premiéra Borisa Johnsona, z ktorej vyhlásenia citovala TASR.

"Lídri diskutovali o potrebe spolupracovať na pretvorení medzinárodnej energetickej architektúry a znížení závislosti od ruských nerastných surovín. Zhodli sa, že pokiaľ sa neskončí hrôza spôsobená Ukrajine, nemôže dôjsť k uvoľneniu západného odhodlania," uviedla vo vyhlásení Johnsonova kancelária na Downing Street 10.

18:52 Poľská vláda schválila návrh zákona, ktorý zakazuje dovoz ruského uhlia, uviedol hovorca kabinetu Piotr Muller. Informovala o tom agentúra Reuters. 

18:46 Dánska vláda ponúka, že vyšle ďalšie stovky vojakov do pobaltských krajín v prípade, že ju o to oficiálne požiada Severoatlantická aliancia (NATO). TASR tieto informácie získala z agentúry DPA. Dánska premiérka Mette Fredriksenová v utorok oznámila, že Dánsko, ktoré je jednou zo zakladajúcich krajín NATO, bude pripravené vyslať do Estónska, Lotyšska a Litvy približne 800 vojakov.

18:32 Fínsko sa musí pripraviť na ruské hybridné útoky, upozornili v utorkovej správe fínske bezpečnostné služby. Varovanie prišlo v čase, keď v krajine intenzívne diskutujú o členstve v Severoatlantickej aliancii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

18:14 Deeskalácia v smere Kyjev a Černihiv neznamená prímerie. Uviedol to ruský vyjednávač Vladimir Medinskij.  

17:58 Spojené štáty a Británia sú skeptické ohľadom vážnosti Ruska pri rokovaniach s Ukrajinou. Svoje pochybnosti v utorok po skončení ukrajinsko-ruských rokovaní v Turecku vyjadrili americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a britský premiér Boris Johnson. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP.

17:44 Ruské rakety aj dnes bombardovali civilné ciele. Na snímkach vidno zničené budovy v Luhanskej oblasti, z ktorých museli záchranári evakuovať desiatky ľudí. 

Rakety zasiahli budovy v Luhanskej oblasti
Zobraziť galériu (17)
Rakety zasiahli budovy v Luhanskej oblasti  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

Rakety zasiahli budovy v Luhanskej oblasti
Zobraziť galériu (17)
Rakety zasiahli budovy v Luhanskej oblasti  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

17:32 Šéf Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK/ČP) Francesco Rocca v utorok uviedol, že podľa odhadov bude na Ukrajine potrebovať humanitárnu pomoc 18 miliónov ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AP. Ukrajinský Červený kríž podľa Roccu od začiatku ruskej invázie (24. februára) doteraz dodal 400.000 ľuďom základné potreby ako jedlo, posteľnú bielizeň, prikrývky, stany a pitnú vodu. Pred vojnou mala Ukrajina približne 44 miliónov obyvateľov.

17:16 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu vyhlásil, že mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou v utorok v Istanbule priniesli "najvýraznejší pokrok" od začiatku vojny, ktorú rozpútalo Rusko v susednom štáte. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Čavušoglu po troch hodinách rozhovorov medzi delegáciami Moskvy a Kyjeva povedal, že diskusie dosiahli "najvýraznejší pokrok od začiatku vyjednávaní".

16:57 Ruské jednotky zaútočili na letisko v Starokonstantinove v regióne Chmelnytsky. Oznámil to starosta mesta Nikolaj Melničuk. Podľa neho nedošlo k obetiam na životoch, ale zásoby paliva boli zničené.

16:38 Z ruského veľvyslanectva v Prahe musí odísť jeden z jeho vedúcich predstaviteľov. V utorok o tom na svojom webe informoval český týždenník Respekt. Ministerstvo zahraničných vecí ČR o tomto kroku rozhodlo na základe informácií od českých bezpečnostných zložiek, ktoré nemenovaného muža podozrievajú z poškodzovania vzájomných vzťahov a tiež z možných kontaktov s ruskými tajnými službami.

16:26 Holandsko a Belgicko vyhostilo desiatky ruských diplomatov. Obe krajiny uviedli, že ich vyhosťujú pre údajnú špionáž a škodlivé aktivity. 

16:23 NATO tvrdí, že Ukrajina bola pozvaná na svoj summit naplánovaný na 6. až 7. apríla. Summit sa bude konať v Bruseli. Ďalšími pozvanými nečlenskými štátmi sú Gruzínsko, Fínsko, Švédsko, Austrália, Nový Zéland, Japonsko a Kórejská republika. Informuje o tom The Kyiv Independent.

16:12 V regióne Rivne stále likvidujú požiar, ktorý vypukol včera večer po zásahu rakety do skladu ropy. S požiarom bojuje 67 hasičov a 17 jednotiek techniky.

16:07 Aktuálna mapa ruských okupačných vojsk na Ukrajine.

15:54 Britské úrady v utorok v Londýne zhabali superjachtu patriacu ruskému podnikateľovi. Ide o prvú takúto loď zhabanú v britských vodách na základe sankcií zavedených voči Rusku. TASR správu prevzala z agentúry DPA a stanice BBC.

15:40 Zaistenie medzinárodných bezpečnostných záruk Ukrajine zostáva kľúčovou podmienkou pre to, aby Kyjev súhlasil s prímerím. Novinárom to v utorok v tureckom Istanbule povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

15:20 Rusko radikálne zníži svoju vojenskú aktivitu na severe Ukrajiny v oblastiach, ktoré sa nachádzajú v blízkosti ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Oznámil to v utorok námestník ruského ministra obrany a člen ruskej delegácie Alexandr Fomin po ukrajinsko-ruských rokovaniach v tureckom Istanbule, ktoré ruská delegácia označila za "zmysluplné". TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters. Od ambiciózneho plánu dobyť Kyjev sa zrejme po totálnom fiasku upustilo.

15:14 Národná banka Ukrajiny uviedla, že ruskí okupanti sa snažia zaviesť ruble v okupovaných oblastiach Ukrajiny. Ukrajinská národná banka označila tento krok za porušenie medzinárodného práva.

15:08 Prípadná dohoda o prímerí na Ukrajine nebude stačiť na zrušenie britských sankcií uvalených na Rusko za jeho vojenskú agresiu voči Kyjevu. Uviedol to v utorok prostredníctvom svojho hovorcu britský premiér Boris Johnson, ktorého citovala agentúra Reuters.

14:52 Americký prezident Joe Biden bude v utorok telefonicky diskutovať o ruskej invázii na Ukrajinu s kľúčovými západoeurópskymi spojencami, uviedol Biely dom. TASR informáciu prevzala od agentúr AFP a Reuters.

14:38 Českí piloti odleteli v utorok do Litvy na štvormesačnú misiu, aby s piatimi stíhačkami typu Gripen strážili vzdušný priestor pobaltských republík. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy serveru iDNES.cz.

14:24 Mierové rokovania medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou v Turecku sa v utorok popoludní skončili, informovali tureckí činitelia aj tamojšia ukrajinská ambasáda. Delegáti diskutovali o konkrétnych návrhoch vrátane neutrality Ukrajiny či bezpečnostných záruk. Nebolo však bezprostredné jasné, či budú rozhovory pokračovať aj v stredu. TASR tieto informácie prevzala od spravodajskej stanice Sky News a denníka The Guardian.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjDmytro Kuleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu