Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Miliardár Abramovič a ďalší účastníci rokovania Kyjev-Moskva mali príznaky otravy

Roman Abramovič Zobraziť galériu (5)
Roman Abramovič (Zdroj: TASR/Anthony Anex/Keystone via AP)

KYJEV/MOSKVA - U ruského miliardára Romana Abramoviča a ďalších najmenej dvoch ľudí zapojených do rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom o ukončení vojny na Ukrajine sa tento mesiac po stretnutí v Kyjeve objavili príznaky možnej otravy. S odvolaním sa na nemenované osoby oboznámené s vecou to napísal denník The Wall Street Journal (WSJ).

S podobnou informáciou zároveň prišla investigatívna skupina Bellingcat, ktorá hovorí o symptómoch zodpovedajúcich "otrave chemickou zbraňou". Ukrajinskí predstavitelia správy o údajnej otrave nepotvrdili a varovali pred špekuláciami a nepodloženými informáciami. Západní činitelia medzitým vyjadrovali pochybnosti ohľadom ochoty Moskvy dohodnúť mierové riešenie konfliktu. 

Vojna na Ukrajine podľa prognózy zníži slovenské exporty a potlačí nahor ceny

Vojna na Ukrajine podľa prognózy zníži slovenské exporty a potlačí nahor ceny (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Správy prišli v deň, keď sa očakávalo začatie ďalšieho kola rozhovorov medzi ruskými a ukrajinskými vyjednávačmi, a to v Istanbule. Ukrajinci cez víkend naznačili, že rokovania by mohli začať práve v pondelok, následne však predstavitelia oboch strán uviedli, že rozhovory v Turecku budú v utorok. Moskva ani Kyjev pritom viac ako mesiac od vpádu ruských jednotiek na Ukrajinu neavizovali žiadny prielom v rokovaní.

V rokovaniach sa podľa všetkého angažuje aj oligarcha Abramovič, ktorý sa v tejto súvislosti stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským av Moskve navštívil šéfa Kremľa Vladimira Putina, napísal denník The Times. Abramovič údajne Putinovi odovzdal ručne písaný list od Zelenského. 

Ruskí miliardár Roman Abramovič.
Zobraziť galériu (5)
Ruskí miliardár Roman Abramovič.  (Zdroj: SITA/Jean-Christophe Bott/ Keystone via AP)

Po istej marcovej schôdzke v Kyjeve Abramovič a najmenej dvaja vysokopostavení členovia ukrajinského vyjednávacieho tímu zažívali okrem iného začervenanie očí, "bolestivé slzenie" a lúpanie kože na rukách a tvári, uviedli zdroje WSJ. Tieto nemenované osoby pritom podozrievali "jastraby v Moskve", ktorí podľa nich chcú vyjednávanie sabotovať. Tiež uviedli, že zdravotný stav zasiahnutých ľudí sa už zlepšil.

Skupina Bellingcat na Twitteri informovala, že Abramoviča a ďalších dvoch účastníkov rokovania postretli zdravotné problémy v noci na 4. marca po stretnutí na ukrajinskej pôde. Oslovení experti sa údajne prikláňali k teórii, že príznaky boli výsledkom otravy neznámou chemickou zbraňou. Na správy WSJ a Bellingcat čoskoro nadviazal reportér denníka The Guardian Shaun Walker, ktorému informovaný zdroj povedal, že Abramovič "na niekoľko hodín stratil zrak". Abramovičov hovorca potvrdil stanici BBC, že miliardár mal pri mierových rokovaniach v ukrajinskom hlavnom meste tento mesiac podozrenie na otravu. 

Ukrajinskí predstavitelia ale správu amerického denníka spochybnili. Vyjednávač Mychajlo Podoljak na otázku ohľadom podozrenia z otravy uviedol, že "existuje množstvo špekulácií a rôznych konšpiračných teórií". Ďalší člen vyjednávacieho tímu Rustom Umerov vyzval, aby ľudia neverili "neovereným informáciám". Nemenovaný americký predstaviteľ agentúre Reuters oznámil, že zdravotné problémy dotknutých boli podľa spravodajských informácií veľmi pravdepodobne spôsobené "prostredím", nie otravou. Podrobnosti neuviedol.

Miliardár Abramovič a ďalší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

Kremeľ ihneď na žiadosť WSJ o komentár nereagoval a hovorca ukrajinského prezidenta uviedol, že nemá žiadne informácie o podozrení z otravy aktérov mierových rokovaní. Tieto rozhovory zatiaľ neprinášajú prakticky žiadne hmatateľné výsledky a podľa najnovších vyjadrení dvoch strán nemožno žiadny prielom v hlavných bodoch čakať ani v najbližších hodinách a dňoch.

Turecko, ktoré v procese hrá úlohu sprostredkovateľa, rozhovory popisuje ako konštruktívne, vyjadrenia západných činiteľov však vyznievajú inak. Agentúra Reuters dnes citovala vysokopostaveného predstaviteľa americkej vlády, podľa ktorého sa nezdá, že by bol ruský prezident Putin pripravený na kompromis v záujme ukončenia vojny. "Nikto si nemyslí, že je možné dosiahnuť diplomatické riešenie v najbližších niekoľkých dňoch a dokonca ani v niekoľkých týždňoch," uviedol zase podľa WSJ nemenovaný predstaviteľ z Európskej únie.

Viac o téme: OtravaVyjednávanieRuskoTureckoUkrajinaRoman Abramovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu