Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Starosta Ľvova: Raketový útok na mesto je odvetou za Bidenovu návštevu Poľska

Výbuch v Ľvove Zobraziť galériu (2)
Výbuch v Ľvove (Zdroj: SITA/(AP Photo/Nariman El-Mofty)

ĽVOV - Ukrajinské sily zatkli v Ľvove mužov podozrivých z podielu na príprave ruského raketového útoku na mesto a zo špionáže. S odkazom na guvernéra Ľvovskej oblasti o tom informovala agentúra AP.

Podľa starostu Ľvova bol útok odvetou za návštevu amerického prezidenta Bidena v Poľsku, blízko hraníc s Ukrajinou. Ukrajinskí vojaci pri meste Avdivka tvrdia, že tu Rusi použili zakázanú muníciu s fosforom. Informáciu nebolo možné overiť. Objavili sa správy, že ukrajinské sily znovu dobyli niekoľko menších miest po celej krajine.

Ukrajinské mesto Mariupoľ je po ruskom obliehaní v mimoriadne kritickom stave, svedčia o tom štvrtkové zábery (Zdroj: Profimedia.sk)

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl na facebooku k aktuálnej situácii napísal, že v meste Popasna v Luhanskej oblasti na východe krajiny ruské jednotky kvôli zlej komunikácii ostreľovali z mínometov vlastné pozície. Štáb tiež informoval o pohybe kolón, ktoré sa snažia dodať ruským jednotkám chýbajúcu výzbroj a výstroj. Kolónu zo vzduchu kryjú vrtuľníky.

Rusko podľa ukrajinského velenia naďalej nepostupuje podľa vytýčených plánov a má logistické problémy. Priznáva mu však "čiastočný úspech v niektorých smeroch". V Ľvove hliadka zadržala muža, ktorý zbieral informácie o pohybe ukrajinskej armády a fotografie kontrolných stanovíšť a posielal ich na ruské telefónne čísla.

Ľvov na západe Ukrajiny v sobotu večer opakovane zasiahli ruské strely, zranili prinajmenšom päť ľudí a poškodili infraštruktúru a zapálili sklad palív. Ľvov má cez 700.000 obyvateľov a je jedným z miest, kam utekajú obyvatelia z boja zasiahnutých oblastí na východe Ukrajiny a z Kyjeva. "Dnešnými údermi chcú agresori pozdraviť prezidenta Bidena, ktorý je práve v Poľsku. Ľvov je len 70 kilometrov od poľských hraníc a myslím, že svet musí pochopiť, že hrozba je veľmi veľmi vážna," povedal starosta Ľvova Andrij Sadovyj citovaný na stránkach spravodajskej stanice BBC .

Civilisti v Mariupole
Zobraziť galériu (2)
Civilisti v Mariupole  (Zdroj: SITA/(AP Photo/Nariman El-Mofty)

Ukrajinské sily znovu dobyli množstvo menších miest po celej krajine, najmä v Záporožskej a Sumskej oblasti, píše The Kyiv Independent. V Záporoží podľa denníka pokračujú tvrdé boje. Americká stanica CNN uviedla, že overila niekoľko videozáznamov, na ktorých je vidieť, že ukrajinské jednotky majú opäť pod kontrolou množstvo dedín v Sumskej oblasti.

Viac o téme: Starosta lamača peter šramkoRuskoVladimir Putin a Steven SeagalĽvovVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu