Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň tridsiaty druhý (27. marec 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (11)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV/MOSKVA - Ruské delostrelectvo údajne strieľalo na výskumný jadrový reaktor v meste Charkov, starosta okupovaného mesta Slavutyč vyhlásil, že v meste budú pokračovať masové protesty, a v obliehanom Mariupole je stále 170 000 civilistov. Dianie sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

ONLINE

22:00 Úrady v Lucku hlásia útoky na ropný sklad. Informoval o tom na sociálnej sieti portál NEXTA.

21:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že mierový vyjednávači Kyjeva sa zaoberajú požiadavkou Ruska o neutralite Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Neutrálny štatút Ukrajiny je jednou z kľúčových požiadaviek Ruska v mierových rozhovoroch s Ukrajinou, pripomína AFP.

21:07 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu v telefonickom rozhovore so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom zdôraznil potrebu dosiahnuť na Ukrajine prímerie. Oznámila to kancelária tureckého prezidenta. TASR správu prevzala z agentúry AP. Erdogan podľa vyhlásenia prezidentskej kancelárie takisto žiadal zlepšenie humanitárnej situáciu v oblasti.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (11)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP/Turkish Presidency)

21:00 Ruskí vojaci uniesli sedem ľudí v meste Snivsk v Černihivskej oblasti. Podľa mestskej rady Snivsk je medzi nimi aj starosta mesta Alexander Medvedev. Informoval o tom portál NEXTA.

20:55 Ruské sily môžu poškodiť izolačné konštrukcie jadrovej elektrárne v Černobyle. Ruská armáda údajne používa starú muníciu, ktorá môže vybuchnúť aj počas prepravy. Munícia sa často prepravuje cez zakázanú zónu Černobyľu. S odvolaním sa na generálny štáb ukrajinskýcch Ozbrojených síl to uviedol The Kyiv Independent.

Černobyľská jadrová elektráreň
Zobraziť galériu (11)
Černobyľská jadrová elektráreň  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

20:20 Starosta ukrajinskej metropoly Kyjev Vitalij Kličko v nedeľu oznámil, že školy v hlavnom meste začnú v pondelok znova fungovať a vyučovanie bude prebiehať online. Informácie priniesla americká spravodajská stanica CNN.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (11)

20:10 Ukrajinská veľvyslankyňa v Spojených štátoch Oksana Markarová označila v nedeľu Rusko za teroristický štát, pretože Moskva vedie v jej krajine brutálnu vojnu. V nedeľu o tom informovala aj tlačová agentúra DPA.

19:45 Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v nedeľu vyhlásil, že ak sa nič neurobí na pomoc ukrajinskému mestu Mariupol, bude to "kolektívna vina". Informovala o tom americká televízia CNN. Francúzsky minister to povedal počas medzinárodnej konferencie Dauha Forum v katarskom hlavom meste. "Mariupol je nové Aleppo," dodal Le Drian.

19:05 Ukrajina ponúkla krajinám Európskej únie vlastné podzemné zásobníky plynu s cieľom zvýšiť ich strategické rezervy, čo by EÚ mohlo pomôcť vymaniť sa zo závislosti od dovozu plynu z Ruska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu