Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Protitankový raketový systém Spike je už na Slovensku: Stál 18,3 milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Protitankový raketový systém Spike LR2, ktorý objednalo ešte predošlé vedenie rezortu obrany, už dodali na Slovensko. Zákazka za 18,3 milióna eur s DPH obsahovala sto kusov protitankových riadených striel, desať kompletov odpaľovacích zariadení a potrebný logistický materiál. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Protitankový raketový komplet Spike LR2 môže byť vďaka svojej autonómnej povahe a nezávislosti od akejkoľvek inej techniky integrovaný do zbraňových systémov bojových vozidiel a je tiež vhodný na použitie pre pechotu. Tento systém je teda v súlade s modernizačnými projektami novej techniky, pričom v podmienkach Ozbrojených síl SR ide o požadovanú súčasť konfigurácie bojových vozidiel," priblížila hovorkyňa.

Ukrajinské mesto Mariupoľ je po ruskom obliehaní v mimoriadne kritickom stave, svedčia o tom štvrtkové zábery (Zdroj: Profimedia.sk)

Obstarávanie zrealizovalo prostredníctvom agentúry NSPA (NATO Support and Procurement Agency) ešte bývalé vedenie rezortu na čele s ministrom Petrom Gajdošom (SNS) tesne pred odchodom z funkcie v roku 2020. Podľa vtedajšieho vyjadrenia sa tak naplnila požiadavka Ozbrojených síl SR z roku 2013. Na objednávku upozornil práve súčasný minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Spochybňoval najmä načasovanie nákupu.

Viac o téme: SystémProtiraketovýMinisterstvo obranyNATO?Spike LR2Protitankový
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu