Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Úplne sa zbláznil? O Putinovom zdraví kolujú od začiatku konfliktu rôzne debaty, Kremeľ uisťuje, že je v poriadku

Je na tom Putin psychicky v poriadku? Odpovedal na to sám Kremeľ. Zobraziť galériu (4)
Je na tom Putin psychicky v poriadku? Odpovedal na to sám Kremeľ. (Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Gettyimages.com)

MOSKVA - Ako je na tom líder Ruskej federácie Vladimir Putin? V kuloároch sa po vpáde jeho vojsk na Ukrajinu šepká už čokoľvek, dokonca aj to, či sa tento muž náhodou nezbláznil. Po dlhom otáľaní s odpoveďou na túto pálčivú tému prišiel aj sám Kremeľ, ktorý si stojí za tým, že Putinovi po psychickej stránke vraj nič nie je.

archívne video

Po nálete v časti Kyjeva úplne skolabovala jedna z obytných budov, ostatné sú v dezolátnom stave (Zdroj: Profimedia.sk)

Téme sa venoval český portál Novinky.cz. Pripomínajú, že vo verejnosti už od 24. februára 2022 kolujú rôzne dohady o tom, čo Putinovi zo zdravotného hľadiska vlastne je a či náhodou netrpí rakovinou, závislosťou na steroidoch či psychickými problémami. Prvé odpovede po dlhšej dobe od konfliktu poskytol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Prezidentov stav je "normálny", uisťuje Kremeľ

"Prezidentov emocionálny stav je normálny,“ uistil túto stredu Peskov. Ten na margo posledných dní podotkol len to, že Putin má v súvislosti s aktuálnym dianím len "mimoriadne nepravidelné“ pracovné dni.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Portál pripomína, že to boli len dva roky odvtedy, čo musel hovorca vyvracať aj správy o tom, že by mal Putin odstúpiť pre svoju rozvíjajúcu sa Parkinsonovu chorobu. 

Stanoviská Kremľa o zdraví lídrov Ruska neobstáli v skúške časom a ich vierohodnosť je otázna

V kontexte vyhlásení Kremľa o zdraví jeho terajšieho aj bývalých lídrov však treba dodať, že často išlo o krajšie vykresľovanie obrazu, než aký v skutočnosti bol. V rýchlosti sa dá spomenúť aj na Leonida Brežneva, ktorý pred smrťou utrpel sériu infarktov, zatiaľ čo ho oficiálne sovietské spravodajské orgány označili ako za muža vo výbornej zdravotnej kondícii. Hovorilo sa dokonca o tom, že trpel leukémiou.

Úplne sa zbláznil? O
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zdravý životný štýl sa neprejavoval ani u Putinovho predchodcu Borisa Jeľcina, ktorý trpel ťažkým alkoholizmom, hoci oficiálne orgány niečo také popierali. Známy je aj prípad z roku 1994 ked Jeľcin letel do New Yorku, a pri medzipristáti v Írsku ruská strana rázne odmietla jeho naplánované stretnutie s tamojšími predstaviteľmi s tým, že šéf Kremľa sa "necíti dobre a je veľmi unavený“. Jeľcin po návrate verejne vyhlásil, že bol skutočne veľmi unavený a "len zaspal".

Jeho dcéra Taťjána Jumaševová neskôr povedala, že na palube lietadla vraj prekonal infarkt, no väčšina verejnosti sa skôr prikláňala k alternatíve, že ho zmohlo veľké množstvo alkoholu. 

Úplne sa zbláznil? O
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Misha Japaridze)

Viac o téme: Vladimir PutinKonflikt na UkrajinePsychické zdravie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu