Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rusko nakoniec na vojnu proti Ukrajine ťažko doplatí, tvrdí Kollár: Je jasné, kto je agresor

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Ruská federácia na svoje rozhodnutie vojensky napadnúť Ukrajinu napokon ťažko doplatí. Je však dôležité, aby sme pre tento krok nezačali nenávidieť obyčajných Rusov, ktorí zaň zodpovednosť nenesú. V diskusii v TASR TV to zdôraznil predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár.

"Môžeme sa tu baviť o všeslovanskej vzájomnosti, ale tu Slovan napadol Slovana a je jasné, kto je agresor. Je to hrubý akt agresie voči štátu, ktorý k tomu nedal žiadnu príčinu," povedal Kollár. Voči tejto agresii sa slovenský parlament jasne postavil svojím vyhlásením z 25. februára. "Tu sa nezomkol iba náš parlament, ale celý svet a vyslal jasný signál," zdôraznil Kollár.

Na Slovensko zložky NATO a privezú systém Patriot

Poslanci za hnutie Sme rodina v parlamente jednoznačne podporili vytvorenie predsunutej účasti vojsk NATO na východnej hranici Slovenska. Argument Smeru-SD, ktorý by za takýto krok zahlasoval iba v prípade bezprostredného ohrozenia Slovenska, podľa Kollára neobstojí. "Nejde o to, či tu bude alebo nebude nejaký kontingent 2000 vojakov, ale či naši občania budú v bezpečí alebo nebudú," upozornil Kollár. Je rád, že prídu na Slovensko zložky NATO a privezú systém Patriot. "Bude nás chrániť, aby na územie Slovenska nepreletel zablúdený dron alebo raketa. Veľmi sa čudujem stranám, ktoré toto nepodporujú," povedal.

Kollár podporuje pomoc ľuďom utekajúcich z Ukrajiny pred vojnou

Hnutie Sme rodina je podľa neho stále proti systému povinných európskych migračných kvót, na základe ktorých k nám mali byť privezení migranti z Afriky. Podporuje však pomoc ľuďom utekajúcich z Ukrajiny pred vojnou. "Ukrajinci sú náš civilizačný rámec, majú rovnaké kresťanské hodnoty, majú rovnaké postavenie žien, je to úplne inak postavené ako Afrika. Z Ukrajiny utekajú pred vojnou matky s deťmi, a nie 18- a 19-roční chalani s mobilmi ako z Afriky. To sa nedá porovnávať," tvrdí Kollár.

Pripomenul prácu dobrovoľníkov

V súvislosti s pomocou na hraniciach pripomenul prácu dobrovoľníkov. Štát by podľa neho mohol zvýšiť úsilie napríklad v tom, že by delegoval jednu osobu na koordináciu aktivít rôznych zložiek štátu a občianskej spoločnosti na hraniciach. Parlament však podľa Kollára reagoval promptne, prvé legislatívne zmeny schválil na mimoriadnej schôdzi už 25. februára a stále schvaľuje nové.

Viac o téme: RuskoUkrajinaBoris KollárVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu