Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Expertka varuje pred rastúcou globálnou hrozbou: Austrália už má prvé obete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Encefalitída, ktorú šíria komáre na ľudí a zvieratá, sa minulý mesiac objavila u ošípaných v Novom Južnom Walese (NSW), Queenslande, Viktórii a Južnej Austrálii. Komáre migrujú do oblastí postihnutých záplavami.

V stredu NSW zaznamenal svoje prvé úmrtie po nákaze vírusom po tom, čo zomrel zhruba 70-ročný muž z oblasti Griffith. Stalo sa tak po tom, čo 28. februára zomrel na vírus 60-ročný muž zo severnej Viktórie, píše Daily Mail.

Vedkyňa a riaditeľka Spoločnosti pre encefalitídu Ava Eastonová odhalila, že značný počet ľudí, ktorí ochorejú na encefalitídu, buď na tento vírus zomrie, alebo budú čeliť doživotným následkom. "Pre tých, u ktorých sa rozvinie encefalitída v dôsledku uštipnutia komárom, takmer tretina z tých, ktorí encefalitídu týmto spôsobom dostanú, bohužiaľ zomrie a tretina až 50 percent bude mať vážne následky, ktoré im zmenia život,“ povedala. 

Expertka varuje pred rastúcou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Infekcie ako japonská encefalitída sú podľa 7NEWS rastúcou globálnou hrozbou v dôsledku klimatických zmien a zvýšenej industrializácii. Eastonová vysvetlila, že nedávne záplavy, ktoré zasiahli regióny vo východnej Austrálii, vytvorili v týchto oblastiach dokonalé podmienky na rozmnožovanie komárov, ktoré zase môžu ľahko infikovať miestnu faunu a tamojších obyvateľov.

Expertka varuje pred rastúcou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/ Queensland Fire and Emergency Services via AP)

„Záplavy v Austrálii majú za následok viac vody, viac sťahovavých vtákov, čo znamená väčšiu kapacitu pre komáre živiť sa krvou u tých, ktorých nazývame vírusovými hostiteľmi, ako sú ošípané a vodné vtáky,“ pokračovala odborníčka s tým, že infikovanie zvierat spôsobuje potenciál preniesť vírus na ľudí. 

Nové prípady nákazy

Štyri prípady encefalitídy boli potvrdené v Južnej Austrálii, tri v Novom Južnom Walese, sedem vo Viktórii a jedna infekcia bola hlásená v Queenslande. Očakáva sa, že v najbližších dňoch budú zaznamenané ďalšie. Zdravotníci nedávno vyšetrovali desať ľudí hospitalizovaných s akútnou encefalitídou po celej krajine a uviedli, že u štyroch z nich sa potvrdilo, že ide o japonskú verziu. Sedem z nich zostáva v nemocnici.

Podľa hovorcu ministerstva zdravotníctva Chrisa Leasea je dôležité, aby sa ľudia vyhýbali poštípaniu komármi. "Ľudia, ktorí plánujú aktivity v okolí rieky Murray, by mali byť obzvlášť ostražití, najmä medzi súmrakom a úsvitom, keď sú komáre najaktívnejšie." 

Príznaky encefalitídy

Väčšina ľudí, ktorí sú infikovaní flavivírusmi, ako je vírus japonskej encefalitídy, Kokobera vírus, západonílsky vírus a vírus encefalitídy Murray Valley, je asymptomatická alebo sa u nich vyvinie len mierny priebeh ochorenia. U malého počtu infikovaných ľudí sa však rozvinie encefalitída, ktorá môže byť smrteľná alebo spôsobiť dlhodobé neurologické poškodenie. Príznaky encefalitídy zahŕňajú zmätenosť, bolesti hlavy, stuhnutosť šije, tras, ospalosť a záchvaty.

Expertka varuje pred rastúcou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Lease uviedol, že hoci sú k dispozícii nejaké vakcíny proti flavivírusom, osobné a domáce ochranné opatrenia zostali prvou líniou obrany, vrátane použitia repelentov proti hmyzu a nosenia dlhého, voľného oblečenia. 

Viac o téme: KomáreEncefalitídaAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu