Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Srdcervúce zábery záplav z Austrálie: VIDEO Ľudia uviazli na strechách, spávali v autách! Ostrá kritika úradov za nečinnosť

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Profimedia)

CANNBERA – Silné lejaky a následné záplavy. V Austrálii musia obyvatelia bojovať s výčinmi počasia, ktoré vyhnali tisíce ľudí zo svojich domovov a vyžiadali si aj ľudské životy. Austrálsky premiér Scott Morrison vyhlásil v dôsledku záplav núdzový stav. Výčiny počasia v Novom Južnom Walese a Queenslande si totiž po enormných dažďoch za posledné dva týždne vyžiadali najmenej 20 obetí.

Veľkú časť austrálskeho východného pobrežia vrátane Sydney v posledných týždňoch opakovane postihli nezvyčajne silné prívalové dažde. Úrady nariadili evakuáciu státisícov ľudí, živel spôsobil rozsiahle škody na súkromnom i verejnom majetku, v poľnohospodárstve aj na infraštruktúre. 

Austráliu už niekoľko dní sužujú povodne (Zdroj: Profimedia)

Zaplavené zostali tisíce domácností. Niektorí obyvatelia nemali niekoľko dní kvôli lejakom prístup k elektrine či internetu. V niektorých komunitách sa však ľudia museli spoliehať skôr na dobrovoľníkov než na úrady a mnohí boli nútení spávať dokonca v autách. „Boli sme uviaznutí na streche 16 hodín v daždi s dvojročným dieťaťom a siedmimi dospelými. Pohotovostné služby boli tak preťažené, že sme sa jednoducho nemohli dostať," povedal pre miestne médiá jeden z postihnutých obyvateľov.

Srdcervúce zábery záplav z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jason O'Brien/AAP Image via AP)

Vláda v dôsledku týchto udalostí čelila ostrej kritike a hnevu za to, že nekonala a rýchlejšie nepomohla obyvateľom postihnutých prírodnou katastrofou už skôr. Po vyhlásení núdzového stavu môžu jednotlivé federálne vlády zasiahnuť priamejšie. Opatrenia úradom umožnia zaistiť pomoc a potrebné zásoby pre najhoršie zasiahnuté oblasti na východe krajiny. 

Povodne v Austrálii.
Zobraziť galériu (7)
Povodne v Austrálii.  (Zdroj: SITA/Jason O'Brien/AAP Image via AP)

Austrálsky premiér vyhlásenie urobil v meste Lismore na severe štátu Nový Južný Wales, kde obyvateľom a podnikom prisľúbil tiež finančnú podporu. 

Povodne v Austrálii si vyžiadali už 20 obetí (Zdroj: Profimedia)

Záplavy naďalej sužujú západné predmestia Sydney, tisíce obyvateľov zo severovýchodných okrajov mesta sa už ale vrátili domov. Podľa meteorológov dažde poľavili, a hladina vody preto v nasledujúcich dňoch klesne. Odborníci tvrdia, že pod povodne sa podpísali klimatické zmeny a fenomén La Niña.

Srdcervúce zábery záplav z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Tertius Pickard)

Srdcervúce zábery záplav z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/PTE Hamid Farahani/Australian Department of Defense via AP)

Povodne v Austrálii.
Zobraziť galériu (7)
Povodne v Austrálii.  (Zdroj: SITA/Queensland Fire and Emergency Services via AP)

Viac o téme: ZáplavyPovodneDaždeNúdzový stavAustráliaPovodne dažde
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu