Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zelenskyj telefonoval s premiérom Izraela o spôsoboch, ako ukončiť vojnu na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP))

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval v utorok s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o jeho snahách konať ako mediátor medzi Kyjevom a Moskvou. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Poďakoval som sa (Bennettovi) za sprostredkovateľské úsilie Izraela. Rozprávali sme sa o spôsoboch, ako ukončiť vojnu a násilie," napísal Zelenskyj na Twitteri.

Ako pripomína Reuters, Kyjev predtým vyjadril frustráciu nad tým, že židovský štát odmietol poslať na Ukrajinu vojenskú pomoc. Bennett namiesto toho prisľúbil Ukrajine humanitárnu pomoc: podľa informácií z nedele Izrael na Ukrajine postaví poľnú nemocnicu a do nemocnice v Ľvove prepraví generátory na výrobu elektriny.

Naftali Bennett
Zobraziť galériu (2)
Naftali Bennett  (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

Izraelský premiér rokoval aj s Putinom

Izraelský premiér v sobotu v Moskve rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Tlačová služba Kremľa následne informovala, že Putin a Bennett diskutovali "o rôznych aspektoch situácie na Ukrajine". Zatiaľ čo Izrael odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu prostredníctvom vyhlásenia ministra zahraničných vecí Jaira Lapida, samotný Bennett sa vyhýba priamej kritike Ruska alebo Putina, poznamenala AFP.

Izrael sa v posledných rokoch snažil udržiavať dobré vzťahy s Ruskom, aby mohol pokračovať v leteckých útokoch proti iránskym cieľom v Sýrii. Izrael ich totiž považuje za rozhodujúce, ak chce proiránskemu hnutiu Hizballáh zabrániť v presune technológií na výrobu presne navádzaných striel do Sýrie.

VOJNA na Ukrajine nás prebudila zo sna: Zo Zelenského sa stal líder, ktorý zmobilizoval svet a postavil sa Putinovi (Zdroj: Topky/AMaj)

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjNaftali Bennett
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu