Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

ÚTOK na jadrovú elektráren je podľa Česka v rozpore so všetkými normami! Výzva pre OSN

(Zdroj: FB/Černobyľ)

PRAHA - Ruský útok na ukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň je v rozpore so všetkými normami medzinárodného práva, uviedlo české ministerstvo zahraničia. Vyzvalo Bezpečnostnú radu OSN, aby konala.

Za nezmyselný, nezodpovedný a nebezpečný na twitteri označil útok minister zahraničných vecí Ján Lipavský (Piráti). O vojnových zločinoch, ktoré musí posúdiť Medzinárodný trestný súd v Haagu, na rovnakej sociálnej sieti v súvislosti s útokom píšu predsedovia vládnych strán Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a minister vnútra Vít Rakúšan (STAN).

Rusko v noci zaútočilo na Záporožskú jadrovú elektráreň (Zdroj: FB/Černobyľ, Twitter/Mychajlo Podoljak)

Obrovský požiar a ostreľovanie

Po ruskom útoku na záporožskú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny vypukol v päťpodlažnom výcvikovom zariadení požiar, ktorý bol neskôr uhasený. Ruské jednotky elektráreň ovládli, na mieste zostávajú zamestnanci a kontrolujú stav jadrových blokov.

Podľa ukrajinských úradov miera rádioaktivity v oblasti nepresiahla nebezpečnú úroveň. Británia bude kvôli ruskému útoku žiadať zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN.

Ministerstvo zahraničia uviedlo, že je ostreľovaním záporožskej elektrárne úplne zhrozené. "Ide o vrcholne nezodpovedný akt ohrozujúci únikom radiácie milióny ľudí, ktorý je v rozpore so všetkými normami medzinárodného práva a členstvom Ruska v Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu," uviedlo na svojom webe.

OSN musí konať, toto je šialené

Rusko podľa ministerstva zahraničia obratom porušilo vo štvrtok prijatú rezolúciu rady guvernérov agentúry pre atómovú energiu, ktorá Rusko vyzvala na stiahnutie vojsk a tým zaistenie bezpečnosti civilných jadrových zariadení na území Ukrajiny. "Vyzývame Bezpečnostnú radu ako primárny orgán zodpovedný za udržiavanie mieru a bezpečnosti, aby konala," dodal úrad vo svojom vyhlásení.

"Som šokovaný nezmyselným, nezodpovedným a nebezpečným útokom na Záporožskú jadrovú elektráreň. Únik radiácie z elektrárne by mohol ohroziť celú Európu," napísal Lipavský. Ruská agresia podľa neho musí okamžite skončiť. Útok na jadrovú elektráreň je vojnový zločin a dôkaz psychopatickej mysle jedného malého ruského komunistického rozvedčíka, ktorý stratil zábrany a kontakt s realitou, napísal na twitteri Rakúšan v narážke na ruského prezidenta Vladimíra Putina. "Ešte sa niekto čuduje, že Polícia ČR považuje podporu týchto hnusov za trestný čin?" doplnil šéf STAN a minister vnútra.

Podľa Pekarovej Adamovej musí byť ostreľovanie jadrovej elektrárne ďalšou kolónkou žaloby na Medzinárodný trestný súd v Haagu. "To naozaj nespadá do nášho civilizačného okruhu. Vladimir Putin ohrozuje celú Európu a musí byť zastavený," doplnila na twitteri šéfka TOP 09, ktorá je predsedníčkou Poslaneckej snemovne. "Vojnový zločinec, ktorý sa neštíti vôbec ničoho, bandita, čo masakruje civilné obyvateľstvo, a zmrd, čo nechal útočiť cielene na jadrovú elektráreň!!!" uviedol na twitteri vicepremiér a minister práce a sociálnych vecí Jurečka. Zo strany celého sveta podľa neho musí prísť jasná reakcia a pritvrdenie. Predseda ľudoveckého poslaneckého klubu Marek Výborný na twitteri napísal, že dôsledky musí niesť osobne prezident Putin. "Úrok na jadrovú elektráreň je útokom totálneho cvoka a aktom medzinárodného jadrového terorizmu," uviedol.

Bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne bola zaistená

Bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny je nateraz zaistená po tom, čo v jednej jej budove v piatok nadránom vypukol požiar v dôsledku útoku ruskej armády. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa. "Riaditeľ elektrárne povedal, že bezpečnosť (tohto zariadenia) je momentálne zaistená. Podľa osôb zodpovedných za elektráreň požiar zasiahol výcvikovú budovu a laboratórium," povedal Oleksandr Staruch, šéf vojenskej správy regiónu Záporožie.

Hovorca elektrárne Andrij Tuz vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram predtým v súvislosti s ostreľovaním ruskými jednotkami varoval, že hrozí reálne jadrové nebezpečenstvo. Neskôr podľa britského denníka Guardian povedal, že paľba nateraz prestala, ale situácia je mimoriadne neistá. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) na Twitteri uviedla, že bola informovaná ukrajinským jadrovým regulátorom, že v zmienenej jadrovej elektrárni "nedošlo k žiadnej zmene úrovne radiácie".

MAAE dodala, že jej generálny riaditeľ Mariano Grossi je v súvislosti so situáciou v kontakte s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom a ukrajinským jadrovým úradom. Predstaviteľ úradu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oznámil, že reaktory nie sú poškodené a úroveň radiácie je normálna. Predstaviteľ hovoril pod podmienkou anonymity, nakoľko nemá oprávnenie hovoriť o tejto veci verejne, píše agentúra AP. Záporožská jadrová elektráreň, najväčšia v Európe, produkuje štvrtinu elektriny vyrábanej na Ukrajine. Elektráreň sa nachádza pri meste Enerhodar na brehu rieky Dneper.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na UkrajineZáporožská jadrová elektráreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu