Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Začalo sa prvé súdne pojednávanie v spojitosti s útokom na Kapitol

Útok na Kapitol.
Útok na Kapitol. (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File)

WASHIGNTON - Na súde v americkom hlavnom meste Washington sa v stredu začalo prvé trestné pojednávanie v spojitosti s útokom na sídlo Kongresu USA zo 6. januára 2021. Informovala o tom agentúra AFP.

Guy Reffitt z Texasu je obvinený z toho, že do Washingtonu priniesol strelnú zbraň, z potýčky s policajtmi, marenia výkonu spravodlivosti a ďalších trestných činov. V súvislosti s nepokojmi spred roka zadržali a obvinili z federálnych trestných činov viac ako 750 ľudí. Takmer 220 osôb už priznalo vinu v prípade rôznych obvinení, pripomína AFP.

Reffitt, ktorý vinu nepriznal, je však prvou osobou, ktorá sa v spojitosti s útokom na Kapitol postavila pred súd. Tomuto mužovi z Texasu, ktorého zatkli v januári 2021, hrozí v prípade preukázania viny až 20-ročný trest odňatia slobody.

Pri útoku zomrelo najmenej 5 ľudí 

Stúpenci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa vlani 6. januára vtrhli do budovy Kongresu. Tam sa snažili zastaviť oficiálne potvrdenie volebného víťazstva Trumpovho súpera Joea Bidena. Pri útoku na Kapitol zomrelo najmenej päť ľudí a viac ako 100 policajtov utrpelo zranenia.

Viac o téme: Pojednávanieútok USAKapitol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu