Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA zasiahla aj najmenších: Do pivnice sa sťahujú novorodenci aj onkologickí pacienti! Zranení pribúdajú

Detskí pacienti z nemocnice Okhmadet v Kyjeve. Zobraziť galériu (5)
Detskí pacienti z nemocnice Okhmadet v Kyjeve. (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

KYJEV - Podľa oficiálnych zdrojov od začiatku ruskej invázie na Ukrajine zomrelo 16 detí a ďalších 45 bolo zranených. Väčšina z nich je prevážaná do detskej nemocnice Okhmadet v Kyjeve. Tá je najväčším detským zdravotníckym zariadením na Ukrajine.

Ukrajinskí hasiči po útoku na televíznu vežu v Kyjeve

archívne video

Ukrajinskí hasiči po útoku na televíznu vežu pri Kyjeve (Zdroj: Profimedia)

Ruská invázia na Ukrajinu zasiahla aj tých najmenších a najzraniteľnejších. V najväčšej detskej nemocnici na Ukrajine Okhmadet ležia aj onkologickí pacienti. Práve pre stupňujúce sa boje v Kyjeve, musia niekoľkokrát denne zísť do suterénu. V nemocnici sú však aj také deti, ktoré nemôžu odpojiť od prístrojov. Pohľad na ne trhá srdce.

Galéria: Vojna na Ukrajine zasiahla aj choré deti a onkologických pacientov

Od začiatku bojov na Ukrajine bolo podľa oficiálnych zdrojov zabitých 16 detí a ďalších 45 zranených. Veľká časť z nich je prevážaná práve do nemocnice Okhmadet. Lekári sú v neústalej pohotovosti a pre stupňujúce sa boje o Kyjev, počet pacientov narastá. Informuje o tom The New York Times, ktorý na Twitteri zverejnil aj video.

"Denne sa musíme aj päť alebo šesťkrát presunúť do suterénu, vždy, keď sa rozozvučia sirény," povedal chirurg Vitalij Demidov. Jeho fotografia, na ktorej drží v náručí novorodenca a na pleci má zbraň, obletela celý svet. "Dnes v noci to bolo šialené. V nemocnici sú aj veľmi choré deti, ktoré potrebujú byť neustále napojené na kyslíkové prístroje," napísal Demidov k fotografii.

Chirurg z nemocnice Okhmadet Vitalij Demidov
Zobraziť galériu (5)
Chirurg z nemocnice Okhmadet Vitalij Demidov  (Zdroj: IG/demydov.v)

V praxi to potom vyzerá tak, že keď zaznejú sirény a je potrebné sa presunúť do podzemia, vedľa detí, ktoré sami nezvládnu dýchať, beží ďalší lekár alebo sestrička a držia kyslíkovú masku. A keďže sa ruská armáda stále intenzívnejšie pokúša obsadiť hlavné mesto, v okolí nemocnice nie je výnimočné, že vidno mŕtve telá a počuť výbuchy. 

Zásoby prinášajú dobrovoľníci

Demidov hovorí, že aj keď sú zatiaľ všetci zaopatrení, nevie, dokedy to tak bude. Jedlo, lieky a ďalšie zásoby do nemocnice prinášajú dobrovoľníci. Medzi zranenými sa nachádzajú aj 10-ročný brat s jeho sestrou. Ich rodičov mali zabiť ruskí sabotéri.

Vojna na Ukrajine zasiahla aj detskú nemocnicu Okhmadet v Kyjeve. Onkologickí pacienti sa schovávajú v suteréne.
Zobraziť galériu (5)
Vojna na Ukrajine zasiahla aj detskú nemocnicu Okhmadet v Kyjeve. Onkologickí pacienti sa schovávajú v suteréne.  (Zdroj: AP Photo/Emilio Morenatti)

Obrázky však zachytávajú aj matky s novorodencami, ktoré sa musia skrývať v pivnici nemocnice, ale aj onkologické deti. V nemocnici leží aj mladík, ktorí pri ostreľovaní Kyjeva utrpel zranenia na krku a v súčasnosti je napojený na pľúcnu ventiláciu. Chlapec by musel byť operovaný priamo na príjmovom oddelení, aby zastavili krvácanie. To však v súčasnosti, vo vojnou zmietanom Kyjeve, nie je možné. 

Podmienky sú minimálne, no je tam pocit bezpečia

V nemocničnom bunkri, ktorý pôvodne postavili sovietski inžinieri v 70. rokoch, aby vydržali potenciálne bitky počas Studenej vojny, sú v malom priestore natlačení onkologickí pacienti, novorodenci, ale aj ich matky a nemocničný personál. 

Vojna na Ukrajine zasiahla aj detskú nemocnicu Okhmadet v Kyjeve. Onkologickí pacienti sa schovávajú v suteréne.
Zobraziť galériu (5)
Vojna na Ukrajine zasiahla aj detskú nemocnicu Okhmadet v Kyjeve. Onkologickí pacienti sa schovávajú v suteréne.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

"Podmienky sú tu veľmi stiesnené a minimálne, ale je tu pocit bezpečia," povedala pre The Guardian Natalya Tyshchuk, ktorá je v nemocnici Okhmadet od decembra, kedy sa jej predčasne narodilo dieťa. "Sedíme na podlahe, ale nie sú tam žiadne okná a steny sú hrubé. Nepočujeme tak žiadne explózie, len tie, ktoré sú veľmi hlasné," dodala. Aktuálne majú onkologickí pacienti prístup len k najzákladnejšej chemoterapii, ale k špecializovaným liekom a cielenej liečbe, nie. 

Vojna na Ukrajine zasiahla aj detskú nemocnicu Okhmadet v Kyjeve. Onkologickí pacienti sa schovávajú v suteréne.
Zobraziť galériu (5)
Vojna na Ukrajine zasiahla aj detskú nemocnicu Okhmadet v Kyjeve. Onkologickí pacienti sa schovávajú v suteréne.  (Zdroj: AP Photo/Emilio Morenatti)

Vojna na Ukrajine

Prezident Vladimir Putin dal pokyn na začatie ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. Analytici sa však zhodujú, že zrejme nečakal taký odpor Ukrajincov. Po šiestich dňoch bojov druhé najväčšie mesto Charkov utrpelo obrovské straty, po útokoch ostalo niekoľko mŕtvych. Bombardovanie mesta pokračuje aj dnes. Ruské sily zasiahli aj televíznu vežu v Kyjeve. Hlavné mesto stále bráni ukrajinská armáda, ako dlho, je však otázne.

Proti vojne sa spojil celý svet a ľudia pomáhajú, ako vedia. Či už ide o humanitárnu pomoc utečencom alebo finančnú. Na Rusko boli uvalené obrovské sankcie a mnohé európske krajiny uzatvorili aj vzdušný priestor pre ruské lietadlá. Rovnako spravili aj Spojené štáty americké. 

Viac o téme: DetiNemocnicaOnkológiaúkrytRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu