Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Maročania či Indovia utekajú aj na Slovensko: Už sa šíria hoaxy a strašenie! Tvrdá reakcia polície aj premiéra, ODKAZ ľuďom

Ukrajinci, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom v poľskej obci Medyka Zobraziť galériu (5)
Ukrajinci, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom v poľskej obci Medyka (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

BRATISLAVA – Nie ukrajinské ženy a deti, ale „Afrika“?! Na sociálnych sieťach už kolujú konšpiračné teórie a hoaxy, podľa ktorých k nám v tieto dní cez hranicu s Ukrajinou prúdia zástupy afrických migrantov. Pravdou je, že naše hranice skutočne prekračujú aj občania iných krajín, nie len Ukrajiny. Tí mali totiž tú smolu, že sa v čase vypuknutia vojenského konfliktu v tejto krajine nachádzali kvôli práci či štúdiu. Teraz potrebujú pomoc, aby sa dostali domov.

Podľa čísel, ktoré zverejnila polícia, na Ukrajine celkovo uviazlo asi 470 000 cudzích štátnych príslušníkov vrátane študentov a migrujúcich pracovníkov. Príbehy niektorých z nich majú, žiaľ, tragický koniec. Príkladom je prípad indického študenta, ktorý bol zabitý počas ostreľovania vo východoukrajinskom meste Charkov. Aj títo, rovnako ako tisícky domácich Ukrajincov, sa chcú teraz dostať z vojnou zmietanej krajiny preč. Mnohí tak robia aj cez našu hranicu. Práve to sa však stalo tŕňom v oku niektorým konšpirátorom.

Rozhovor so študentom z Nigérie, ktorý uteká z Ukrajiny cez našu hranicu: Nechcem tu zostať! (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Okrem fotografií matiek s deťmi sa totiž už vo veľkom objavujú aj zábery z našich hraníc, ktoré zachytávajú mladých mužov, často inej farby pleti, utekajúcimi z Ukrajiny na Slovensko. Ich šíreniu dopomohli aj niektorí politici z ĽS NS či Republiky, ktorí sa práve týmto témam venovali vo svojich výstupoch z návštevy našej východnej hranice. „Panika“ už prepukla aj na sociálnych sieťach. Polícia aj politici tak museli zasadiť celú situáciu do správneho kontextu.

 

SENZÁCIA SA NEKONÁ: NEUKRAJINSKÍ UTEČENCI POSTUPNE ODLIETAJÚ DOMOV Pred malou chvíľou vzlietlo zo Slovenska prvé...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Wednesday, March 2, 2022

Musia ísť cez nás, ak sa chcú dostať domov

Podľa policajných štatistík tvoria až 90 percent prichádzajúcich cez východnú hranicu Ukrajinci. Na Slovensko prišlo od d 24. do 28. februára touto cestou 53 136 osôb, z toho 46 618 Ukrajincou. Ľudí pochádzajúcich z EÚ bolo 1 774 a občanov tretích krajín 4 774. „Šíriace sa statusy na sociálnych sieťach o tom, že cez ukrajinskú hranicu majú prechádzať všetci rôzni cudzinci, len Ukrajinci nie, sa nezakladajú na pravde. Tieto statusy, ale aj videá informujú o pohybe osôb z Afriky a Blízkeho Východu. Aj vyššie uvedené štatistiky však dokladujú, že drvivá väčšina prekračujúcich hranice sú Ukrajinci,“ odkázali.

Maročania či Indovia utekajú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Polícia Slovenskej republiky)

Po Ukrajincoch sú najpočetnejšou národnostnou skupinou, ktorá doposiaľ utiekla na naše územie, Maročania. Do včerajšieho dňa ich prišlo 1736. Slovenské inštitúcie s marockou ambasádou už pre nich pripravujú repatriačné lety, aby sa mohli vrátiť do domovskej krajiny. „Šírenie hoaxu o tom, že tu prichádzajú nelegálni migranti, ktorí zneužívajú vojnu na Ukrajine, a vlastne tam nikdy ani nežili, je nulitné,“ odkázala polícia.

Vysvetlili však, že repatriačné lety sa nedajú zorganizovať hneď, „že nejaký Boeing pristane v Sobranciach a naloží Afričanov či Arabov.“ Práve toto však podľa nich využívajú dezinformátori. „Vedia veľmi dobre, že tento proces niečo trvá, sú to zákerní a podlí ľudia. Predbehnime ich aspoň v online priestore a vystavme ich primitívnej snahe STOPku,“ odkázali.

Maročania či Indovia utekajú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Spolupracujeme s Poľskom aj Maďarskom

Situáciu vysvetľoval aj premiér Eduard Heger (OĽaNO). „Aj títo ľudia hľadajú cestu, ako sa vrátiť do svojich krajín z Ukrajiny a prichádzajú aj na hraničné priechody z Poľskom, Slovenskom aj Maďarskom. Práve pre týchto ľudí zabezpečujeme prepravu na najbližšie letiská, aby sa mohli dopraviť do svojich destinácií," uviedol. 

"Sám som telefonoval s premiérom Indie, ktorý ma požiadal práve o takúto pomoc, minister zahraničných veci komunikuje s ďalšími krajinami, odkiaľ títo študenti či pracujúci pochádzajú,“ informovcal Heger. Spolupracujú pritom aj s Maďarskom a Poľskom.

Na Slovensku včera pristálo lietadlo z Indie, ktoré prišlo pre svojich občanov. Odletieť malo dnes. Na odlet sú podľa polície už pripravení aj Maročania, o repatriačných letoch budú podľa valstných slov podrobne informovať.

Slovensko má jasný postoj, podľa Hegera treba vyslať jasný signál: Chceme mier a nie vojnu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako je to s nelegálnou migráciou?

Polícia uvádza, že za bežnej situácie na Ukrajinsko-Slovenskej zelenej hranici zaznamenali denne v priemere jeden prípad nelegálneho prekročenia štátnej hranice na územie Slovenska. V súčasnosti zachytili nárast v priemere na dva prípady denne. „Vo všetkých prípadoch ide o mladých Ukrajincov vo veku od 25 do 40 rokov, ktorí sa nedokázali vyrovnať so situáciou, že musia zostať na území Ukrajiny a rozhodli sa ísť za rodinou, ktorá územie Ukrajiny už opustila. Nejde teda o nelegálnych migrantov iných krajín,“ vysvetlili.

„V prípade možnej nelegálnej migrácie, ktorá tu bola aj v minulosti sa nič nemení. Budeme postupovať aj naďalej štandardným spôsobom ako doposiaľ,“ dodali.

Maročania či Indovia utekajú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Ak bude treba, zakročia

Polícia sa tiež ohradila proti tvrdeniu, že osoby z Ázie a Afriky sú k nám púšťané úplne bez kontroly. „Prichádzajúci cudzinci sú riadne registrovaní na hraničných priechodoch. Pokiaľ pri sebe nemajú z akéhokoľvek dôvodu doklady, sú uložení do databáz a okrem ďalších úkonov sú im odobraté odtlačky prstov. MV SR ubezpečuje verejnosť, že polícia postupuje v intenciách európskej a národnej legislatívy a že bezpečnostné štandardy ostávajú zachované,“ vysvetlili.

Zároveň tiež Slovákov ubezpečili, že prijímajú adekvátne opatrenia proti zneužívaniu systému pomoci a ak by dochádzalo k protiprávnemu konaniu, tak zakročia a to bez ohľadu na štátnu príslušnosť.

Viac o téme: PomocHranicaUtečenciMigrantiSlovenskoMaročaniaIndoviaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu