Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Jeden z hlavných šíriteľov Putinovej propagandy sa vyhráža použitím jadrových zbraní

Ruský moderátor Dmitrij Kiseljov Zobraziť galériu (3)
Ruský moderátor Dmitrij Kiseljov (Zdroj: Twitter/FNS Saif)

MOSKVA - Dmitrij Kiseljov, politik, ktorý podporuje vládu prezidenta Vladimíra Putina, povedal, že Rusko je schopné zničiť všetky krajiny NATO. Divákom sa cez štátnu televíznu stanicu prihovoril so slovami, že ruské ponorky majú 500 jadrových hlavíc. Okrem toho kritizoval šéfku britskej diplomacie za jej snahu „zastrašiť“ Rusko.

Ultrakonzervatívny ruský novinár a televízny moderátor "Všeruskej štátnej televízie a rozhlasovej spoločnosti" Dmitrij Kiseljov uprostred šialenej protizápadnej rétoriky sa divákom pri televízoroch prihovoril so slovami: "Naše ponorky dokážu vystreliť viac ako 500 jadrových hlavíc. To by zaručene zničilo USA a všetky ostatné krajiny NATO." Kiseljov je považovaný za jedného z hlavných podporovateľov prezidenta Vladimíra Putina.

"Načo potrebujeme svet, keď tam nie je Rusko? Ruské jadrové zbrane dodávajú najrýchlejšie strategické bombardéry na svete. To ani nehovorím o ruských strategických raketových systémoch," dodal Kiseljov. Priklonil sa k posledným tvrdeniam prezidenta Putina. "Naša ruská jadrová triáda je dnes vo vysokej pohotovosti. Nesnažte sa Rusko vystrašiť," pokračoval.

Kritika Británie a Nemecka

Vo svojej spravodajskej relácii "Vesti Nedeli" na štátnom kanáli Rossiya 1 vysielanom v 11 ruských časových pásmach obvinil Kiseljov britskú ministerku zahraničných vecí Liz Trussovú zo snahy "zastrašiť" Rusko. "Konflikt medzi Ruskom a NATO o Ukrajinu? Nič také tu ešte neodznelo," pokračoval.

Liz Trussová
Zobraziť galériu (3)
Liz Trussová  (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Ruské jadrové sily so "superzbraňami" novej doby, ako je napríklad "nadzvukový Tsirkon", zodpovedajú podľa neho viac než dosť schopnostiam Západu. Vyhrážky sú súčasťou mediálnej ofenzívy z Kremľa, v ktorej sú ukrajinskí bojovníci vykresľovaní ako nacisti a Rusko je vnímané ako oslobodzujúca armáda. Dmitrij Kiselev obvinil nemeckého kancelára Olafa Scholza zo "solidarity s genocídou dneška", o ktorej Kiselev tvrdil, že je páchaná na rusky hovoriacich obyvateľoch na Ukrajine.

Propaganda v ruských médiách

Moderátorka ruskej štátnej televíznej talkshow Olga Skabejevová medzitým povedala: "Vidíte, ako ustupujú. Ukrajinskí nacisti pokračujú v ničení Donbasu." Propaganda viedla mnohých Rusov k presvedčeniu, že konflikt vyprovokoval Západ. 

"Nato nás dotlačilo do tejto vojny," povedal Vladimir Butyrkin (61), kamionista na dôchodku. "Sme mierumilovní ľudia. Toto nikto v Rusku nechcel. Ukrajinci sú naši bratia." Mladší, technicky zdatní Rusi, ktorí majú prístup k nezávislým médiám, budú pravdepodobne kritizovať Putina a jeho inváziu, ale Kremeľ reagoval na tento stav vypnutím Facebooku.

VIDEO Jeden z hlavných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/DPA/Karl-Josef Hildenbrand)

"Tím kybernetickej bezpečnosti v Meta (materská spoločnosť Facebooku a Instagramu) zablokoval súbor proruských falošných účtov a hackol profily sociálnych médií, ktoré boli súčasťou schémy na podkopanie Ukrajiny," uviedol v nedeľu technologický gigant. Účty viedli kampaň dezinformácií, presadzovali obsah podporujúci ruské aktivity a vykresľovali Ukrajinu ako pešiaka Západu.

Jadrové zbrane 

Putin s odvolaním sa na "agresívne vyhlásenia" NATO a tvrdé finančné sankcie vydal smernicu na zvýšenie pripravenosti ruských jadrových zbraní, čím vyvolal obavy, že invázia na Ukrajinu by mohla viesť k jadrovej vojne, či už zámerne alebo omylom. Putinova smernica prišla v čase, keď ruské sily narazili na silný odpor Ukrajiny. Moskve sa doteraz nepodarilo získať plnú kontrolu nad ukrajinským vzdušným priestorom, a to aj napriek postupu jej vojska naprieč celou krajinou.
 

Viac o téme: VojnaPropagandaRuskoMoskvaUkrajinaUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu