Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Spojené štáty vyhovejú Zelenskému: Tvrdá odpoveď! Biden má uzavrieť vzdušný priestor

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/Julia Nikhinson/Pool via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty uzavrú svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá. Uviedla to stanica CNN a ďalšie americké médiá, podľa ktorých tento krok oznámi americký prezident Joe Biden vo svojom prejave o stave Únie, ktorý prednesie v noci na stredu.

Odvolali sa pritom na nemenovaných amerických predstaviteľov oboznámených s celou záležitosťou. Biely dom túto informáciu ešte oficiálne nepotvrdil.

Pobyt ruských vojsk v Černobyle je neakceptovateľný: Zmeny v radiačnej situácii na Slovensku aj Ukrajine (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rozhodnutie o uzavretí vzdušného priestoru pre ruské aerolínie v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine prijala Kanada a viacero európskych krajín vrátane Nemecka, Česka či Poľska. Rusko následne rozhodlo, že lety z dotknutých krajín taktiež nevpustí do svojho vzdušného priestoru.

O krok žiadal ukrajinský prezident

Biely dom vopred zverejnil niektoré časti Bidenovho prejavu venované vojne na Ukrajine a reakcii Západu na ruskú agresiu. Informácia o uzavretí amerického vzdušného priestoru pre ruské lietadlá sa v zverejnených výňatkoch nenachádza. O takýto krok žiadal Bidena ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podľa stanice BBC by rozhodnutie o uzavretí amerického vzdušného priestoru pre ruské lietadlá mohlo vstúpiť do platnosti už v priebehu nasledujúcich 24 hodín.

Viac o téme: PriestorLietadláRuskoUSAUkrajinaJoe BidenVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu