Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Medvedev hrozí za sankcie zabaviť majetky cudzincov v Rusku aj ukončiť START III

Dmitrij Medvedev Zobraziť galériu (2)
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA/Aly Song/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko by mohlo v reakcii na sankcie prijaté západom kvôli ruskej invázii na Ukrajinu zabaviť majetok podnikov a občanov zo Spojených štátov, krajín Európskej únie a ďalších štátov. Mohlo by tiež odstúpiť od novej dohody START III. Uviedol to dnes bývalý prezident a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý je teraz podpredsedom bezpečnostnej rady. Za nespravodlivé označil piatkové rozhodnutie pozastaviť členstvo Ruska v Rade Európy.

Dôvodom sankcií uvalených na Rusko nie je podľa Medvedeva nič iné ako politická impotencia západu. "Inu, sankcie sú prijímané zo zjavného dôvodu. Z politickej impotencie, ktorá vznikla na základe neschopnosti zmeniť kurz Ruska. A tiež - v nádeji, že sa ospravedlnia za hanebné rozhodnutia, ako je zbabelý útek z Afganistanu," napísal exprezident na sociálnej sieti VKontakte. "Tieto zákazy samozrejme" vôbec nič nezmenia, vyhlásil Medvedev. Ako dal najavo, týka sa to aj terajšia agresia voči Ukrajine. "Vojenská operácia na ochranu Donbasu" bude podľa neho vykonaná v plnom rozsahu, kým sa nedosiahnu všetky výsledky, o ktorých hovoril ruský prezident Vladimir Putin.

Obyvatelia druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov sa ukrývajú pred ruskými útokmi v metre (Zdroj: profimedia.sk)

Za dobrú správu Medvedev označil to, že "sankcie sa môžu stať krásnym dôvodom pre konečné prehodnotenie vzťahov so štátmi, ktoré ich zaviedli". A to vrátane prerušenia dialógu o strategickej stabilite a odstúpení od všetkého dohodnutého. "Veď v zásade možno odmietnuť všetko, vrátane zmluvy START III, ktorú som dohodol ja a (bývalý americký prezident) Barack Obama a ktorú rozšíril Putin a súčasný (americký) prezident," napísal šéf ruskej bezpečnostnej rady.

Rusko možno obnoví aj trest smrti

Pozastavil sa nad tým, že zahraničia Rusko straší zabavovaním peňazí ruských občanov a podnikov. Moskva podľa neho na takéto jednanie odpovie zrkadlovo. "(Odpovieme) zabavením prostriedkov cudzincov a zahraničných spoločností v Rusku podľa starého princípu," napísal Medvedev. "A možno znárodnením majetku osôb, ktoré majú registráciu v nie priateľských jurisdikciách. Ako sú USA, štáty EÚ a rad krajín anglosaského sveta, ktoré s tým súhlasia," citovala Medvedeva agentúra TASS.

Dmitrij Medvedev
Zobraziť galériu (2)
Dmitrij Medvedev  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Rada Európy a Parlamentné zhromaždenie Rady Európy pozastavili členstvo Ruska. Strašná nespravodlivosť," napísal Medvedev. Podotkol ale, že je to dobrá príležitosť na to, aby Rusko mohlo za sebou "buchnúť dverami" a obnoviť množstvo dôležitých inštitútov, napríklad trest smrti v prípade ťažkých zločinov.

Viac o téme: CudzinciRuskoDmitrij MedvedevVojna na UkrajineSTART III
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu