Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VOJNA na Ukrajine: Svet vyzýva Rusko.. Zastavte boje! Nespokojní sú aj ruskí lekári a viacerí lídri

Zobraziť galériu (15)
(Zdroj: SITA/AP/Valeria Mongelli)

ISTANBUL - Viaceré krajiny, politici, svetoví lídri i samotní Rusi vyzývajú Vladimira Putina, aby zastavil útoky na Ukrajinu a zastavil vojnu. Prosbu adresoval partnerom aj ukrajinský starosta Vladimir Kličko.

Vladimir Kličko apeloval na demokratický svet, aby okamžite pomohol zastaviť vojnu Ruska proti Ukrajine. "Priatelia, šírte to medzi svojich anglicky hovoriacich známych. Celý svet – všetkými možnými spôsobmi – musí zamerať svoje úsilie na ukončenie tejto vojny!"

V Rusku silnejú výzvy Putinovi

Výzvy pre ruského prezidenta Vladimira Putina na zastavenie vojenskej operácie proti Ukrajine silnejú aj v Rusku. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. "My, ruskí lekári, zdravotné sestry a zdravotníci sme rozhodne proti útokom uskutočňovaným ruskými vojakmi na ukrajinskom území," uvádza sa v petícii s viac než 300 podpismi. 

VOJNA na Ukrajine: Svet
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP/Roberto Pfeil/dpa)

Desiatky ruských humanitárnych organizácií zverejnili otvorený list adresovaný Putinovi, v ktorom ho žiadajú, aby vojnu skončil. "Vojna je humanitárna katastrofa, ktorá vedie k bolesti a utrpeniu... Násilné riešenia politických konfliktov považujeme za nehumánne a vyzývame vás na zastavenie paľby a začatie rokovaní," uvádza sa v dokumente.

VOJNA na Ukrajine: Svet
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Jose F. Moreno/The Philadelphia Inquirer via AP,)

V Rusku bolo od štvrtka za účasť na demonštráciách proti vojne na Ukrajine zatknutých viac než 2000 ľudí. Ruské úrady uprednostňujú označenie "vojenská operácia" a podnikajú kroky proti používaniu označenia "vojna" v médiách, píše DPA. Zahraničné televízne stanice sú už niekoľko dní zablokované v rozsiahlom obytnom i kancelárskom komplexe v centre ruskej metropoly Moskva, kde žije a pracuje množstvo diplomatov a zahraničných korešpondentov, ako aj ruských úradníkov. Prevádzkovateľ budovy pripísal výpadok zlyhaniu satelitných systémov a ako náhradu navrhol miesto toho aktivovať ruské štátne stanice.

Putin vojnu a Ukrajine ospravedlňoval s tým, že chce odzbrojiť túto krajinu usilujúcu sa o členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO) a oslobodiť ju od tamojšej "neonacistickej" vlády, pripomína DPA. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Putina obvinil z bezprecedentnej agresie a vyhlásil odpor. Zelenskyj zároveň poďakoval množstvu prominentných ruských umelcov, intelektuálov a ľudí pracujúcich v médiách, ktorí sa otvorene vyslovili proti vojne.

Turecko aj Litva 

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova v sobotu počas telefonického rozhovoru požiadal o ukončenie ruského útoku na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Zničená ruská vojenská technika ​​vrátane odpaľovacích rakiet Grad pri Charkove (Zdroj: Profimedia.sk)

Čavušoglu takisto pripomenul, že Turecko je pripravené byť hostiteľskou krajinou rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou, píše AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Turecký šéf diplomacie Lavrovovi povedal, že ďalšia vojenská eskalácia nepomôže nikomu, informuje AFP s odvolaním sa na zdroj, ktorý chcel zostať v anonymite.

VOJNA na Ukrajine: Svet
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/AP/Eranga Jayawardena)

Tento zdroj takisto oznámil, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonickom rozhovore ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyjadril sústrasť nad stratou životov a zraneným zaželal rýchle zotavenie. Ankara ruskú inváziu na Ukrajinu opakovane označila za "neprijateľnú", prípomína AFP. Erdogan počas januárovej návštevy Kyjeva navrhol, že Turecko sa môže stať prostredníkom pri riešení ukrajinskej krízy.

Turecko je členom Severoatlantickej aliancie (NATO). S Ruskom má však úzke hospodárske vzťahy. Rada Európy v piatok oznámila, že v súvislosti s útokom Moskvy proti Ukrajine vylučuje všetkých predstaviteľov Ruska. Turecko sa hlasovania zdržalo. Čavušoglu v televíznom interview v piatok neskoro večer uviedol, že Ankara "nechce prerušiť dialóg".

Aj litovský prezident Gitanas Nauséda adresoval v sobotu Rusku naliehavú výzvu na zastavenie bojov na území Ukrajiny, "aj keď sa už napáchalo toľko zla". Informovala o tom spravodajská stanica Sky News. Vo videozázname zverejnenom na sociálnej sieti Nauséda povedal: "Je strašné vidieť, čo sa deje. Je strašné vidieť umierať ženy a deti". "Ničia sa kostoly. Za čo bojujete?" pokračoval litovský prezident.

"Apelujem na vás, ľudia Ruska. Apelujem na vás, matky, ktorých synov posielajú umierať na Ukrajinu. Apelujem na vás, vojaci, ktorí bojujete vo vojne kto vie prečo... Ešte nie je neskoro. Aj keď sa už napáchalo toľko zla, stále nie je neskoro toto všetko zastaviť," uviedol na sociálnej sieti Twitter litovský prezident.

Ľudia vo viacerých krajinách vyjadrujú nespokojnosť

Ukrajinci žijúci v zahraničí a obyvatelia viacerých krajín sveta vyšli v sobotu do ulíc, aby sa pripojili k zhromaždeniam namiereným proti vojne. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA. Niekoľko Ukrajincov žijúcich v Japonsku sa v sobotu zhromaždilo na viacerých miestach v hlavnom meste Tokio. Účastníci týchto zhromaždení skandovali "Zastavte vojnu!" a "Mier Ukrajine!". Takisto držali bannery s nápismi, ktoré žiadali ukončenie vojny. Niektorí z nich mávali ukrajinskými zástavami.

VOJNA na Ukrajine: Svet
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Jose F. Moreno/The Philadelphia Inquirer via AP,)

Viac ako 100 demonštrantov na Taiwane protestovalo pred budovou úradu, ktorý na Taiwane zastupuje Ruskú federáciu, píše AP. Účastníci skandovali "Stojíme pri Ukrajine" a "Sláva Ukrajine". Fínska verejnoprávna televízia YLE v sobotu na Twitteri oznámila, že protesty na podporu Ukrajiny sa konajú aj na viacerých miestach vo Fínsku. Používatelia tejto sociálnej siete (Twitter) informovali o protestných zhromaždeniach, ktoré sa konajú v ich krajinách.

VOJNA na Ukrajine: Svet
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Joerg Carstensen/AP)

Stovky ľudí protestujú aj pred budovou ruského veľvyslanectva i pred sídlom britského premiéra na Downing Street v Londýne. Žiadajú stiahnutie Ruska z Ukrajiny. Protesty sa konali aj v ďalších britských mestách. Demonštranti mávali zástavami, bannermi, spievali ukrajinskú hymnu a skandovali "Putin zastav vojnu", "Putin choď domov" a "Slobodná Ukrajina", píše DPA.

 V Budapešti protestovali proti vojne

Vyše 500 ľudí protestovalo v sobotu podvečer v Budapešti pred ruským veľvyslanectvom proti vojne na Ukrajine, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na spravodajský server telex.hu. "Putin domov!", "Putin je terorista" či "Putin je vrah", skandoval dav s ukrajinskými vlajkami pred budovou Veľvyslanectva Ruskej federácie na Bajzovej ulici. Protestnú akciu vyhlásilo Ukrajinské združenie Jednota,  ktoré vyzvalo na podporu Ukrajiny v boji proti ruskej agresii. 

VOJNA na Ukrajine: Svet
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Valeria Mongelli)

VOJNA na Ukrajine: Svet
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Jonathan Brady/PA via AP)

Do ulíc vyšli aj vo fínskej metropole

Viac než 10.000 ľudí demonštrovalo v sobotu proti ruskej invázii na Ukrajine na niekoľkých protestných zhromaždeniach vo fínskej metropole Helsinki. Informovala o tom agentúra DPA. Všetky demonštrácie boli podľa vyjadrení fínskej polície pokojné. Na záberoch bolo vidieť ľudí v centre hlavného mesta mávajúcich ukrajinskými vlajkami alebo transparentmi, na ktorých bolo napísané "Zastavte Putina - Zastavte vojnu". Niektorí demonštranti tiež pochodovali pred ruskou ambasádou.

VOJNA na Ukrajine: Svet
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP)

Ľudia vyšli do ulíc aj v iných mestách, aby vyjadrili protest proti invázii, píše DPA. Fínsko zdieľa s Ruskom hranicu dlhú viac než 1300 kilometrov, ľudia teda sledujú dianie na Ukrajine obzvlášť znepokojene. V piatok adresovala hovorkyňa ruskej vlády Fínsku hrozbu s tým, že ak sa krajina pridá k Severoatlantickej aliancii (NATO), bude to mať "závažné vojenské i politické dôsledky".

VOJNA na Ukrajine: Svet
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP)

Stovky ľudí sa zhromaždili v Bratislave

Stovky ľudí sa zhromaždili v sobotu pred ruskou ambasádou v Bratislave a na bratislavskom Hlavnom námestí, aby vyjadrili odpor proti ruskej vojenskej agresii na Ukrajine. Podujatia na podporu Ukrajiny boli v sobotu večer aj v Poprade či Považskej Bystrici. 

VOJNA na Ukrajine: Svet
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

VOJNA na Ukrajine: Svet
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Zhromaždenie na podporu Ukrajiny na bratislavskom Hlavnom námestí sa konalo s medzinárodným symbolom mieru bielou vlajkou. "Ten, kto ju zdvihne, nemá záujem bojovať, nepredstavuje nebezpečenstvo, chce viesť dialóg," uviedli organizátori. Vystúpili na ňom rečníci známi zo spoločenského a verejného diania na Slovensku. 

Protestovali aj vo Viedni

Niekoľko tisíc ľudí protestovalo v sobotu v rakúskej metropole Viedeň proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho invázii na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra DPA. Jedna zo žien z Ukrajiny, ktorá sa nachádzala v dave demonštrantov, vyzvala Rusov, aby prejavili aktívny odpor voči Putinovi. "Urobte niečo, pre Boha," uviedla v ruštine.

VOJNA na Ukrajine: Svet
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)

Viac o téme: VojnaBojeKonflikt RuskoTureckoLitvaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu