Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Expert na Ukrajinu to povedal jasne: Putin zošalel, už sa začala invázia po súši!

Ruský prezident Vladimir Putin počas vyhlásenia útoku na Ukrajinu Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin počas vyhlásenia útoku na Ukrajinu (Zdroj: SITA/Russian Presidential Press Service via AP)

KYJEV - Vo štvrtok ráno okolo štvrtej hodiny stredoeurópskeho času začalo Rusko ofenzívu na Ukrajinu. Šéf Kremľa Vladimir Putin tvrdí, že dôvodom útoku je fakt, že Ukrajina skrýva jadrové zbrane. Expert ho označil za šialenca, ukrajinský prezident zas Rusko prirovnal k vojnovému Nemecku.

Expert na Ukrajinu Alexander Duleba sa pre portál startitup.sk k situácii na Ukrajine vyjadril jasne: "Politika sa skončila a začala sa vojna." Tiež vysvetlil, že ráno prostredníctvom horúcej linky spolu hovorili prezident USA Joe Biden a ukrajinská hlava štátu Volodymir Zelenskyj.

Sme pripravení, aby sme zabezpečili ochranu hraníc a aby sme pomohli všetkých Ukrajincom, ktorí to potrebujú (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Všetci sme to už očakávali, to napätie tu bolo už niekoľko týždňov, boli rôzne informácie, ukázali sa, že pravdivé. Zrejme platí, že keďže Američania tieto informácie zverejňovali, tak odďaľovali Putinovo rozhodnutie, ktoré už bolo urobené skôr," povedal Duleba. 

Putin dokázal, že je šialenec

Súčasná situácia na Ukrajine prekvapila aj samotného experta. Podľa neho je vojna šialenstvo. Zaznela preto otázka, či je Putin šialenec. "Ja si myslím, že áno. Týmto rozhodnutím dokázal, že je šialenec. V mene nejakých predstáv cárskeho Ruska začne vojnu? Nevieme ešte, aké budú obete a kvôli čomu," uviedol odborník. 

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

A ako by sa malo zachovať Slovensko? Podľa Dulebu by malo Ukrajine pomôcť. Napríklad podľa správ boli ostreľované aj rafinérie, takže Ukrajinci nebudú mať dostatok paliva. "Už sa začala aj invázia po súši. Ťažko odhadnúť, ako sa to vyvinie a čo bude Ukrajina potrebovať, no mali by sme im pomôcť s tým, čo budú potrebovať, pretože teraz ide aj o našu bezpečnosť. Mať Putina v Užhorode, tak to zmení našu bezpečnostnú situáciu," dodal Duleba.

Zelenskyj prirovnal Rusko k Hitlerovmu Nemecku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prirovnal Rusko k nacistickému Nemecku a evokoval druhú svetovú vojnu, keď jeho krajina odoláva invázii moskovských síl. Zelenskyj v príspevku na Twitteri odsúdil ruské činy niekoľko hodín po tom, čo prezident Vladimir Putin nariadil špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine. "Rusko ráno zradne zaútočilo na náš štát, ako to urobilo nacistické Nemecko v rokoch druhej svetovej vojny. Od dnešného dňa sú naše krajiny na rôznych stranách svetovej histórie." 

Ukrajinský prezident povedal, že Rusko "nastúpilo na cestu zla, ale Ukrajina sa bráni a nevzdá sa svojej slobody bez ohľadu na to, čo si Moskva myslí." Nacistické Nemecko napadlo Sovietsky zväz v júni 1941 na príkaz Adolfa Hitlera. Ukrajina bola v tom čase súčasťou Sovietskeho zväzu a okupovali ju nemecké sily. 

Viac o téme: VojnaInváziaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymir Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu