Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Čínske vládne jednotky sa sťahujú do Tibetu

Čínsky vojaci sa premiestňujú do Lhasy.
Čínsky vojaci sa premiestňujú do Lhasy. (Zdroj: SITA)

PEKING - Tisícky čínskych vojakov sa vo štvrtok rozmiestňujú v tibetskej metropole Lhasa, kde sa formuje rozsiahla vojenská operácia napriek tomu, že tibetský duchovný vodca vo štvrtok vyjadril obavy, že čínsky zásah voči tibetským demonštrantom spôsobil množstvo obetí na životoch.

Ako z Lhasy vo štvrtok ráno informoval nemecký novinár Georg Blume "videli sme rozsiahle konvoje vojenských vozidiel s vojakmi". Podľa Bluma mal jeden konvoj dĺžku približne dva kilometre a pozostával z 200 vozidiel. Každé vozidlo viezlo na palube 30 vojakov, takže každý konvoj pozostával z 6 000 vojakov. Blume, ktorý pracuje pre nemecký denník Die Zeit, a ďalší svedkovia z Lhasy uviedli, že bezpečnostné jednotky prehľadávajú jeden dom za druhým. Ako pre agentúru AFP uviedol zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, v uliciach je množstvo bezpečnostných jednotiek, čínski vojaci prechádzajú od dverí k dverám a situácia naháňa hrôzu.

Bluma spolu s ostatnými zahraničnými novinármi vykázali vo štvrtok z Lhasy a je pravdepodobné, že v meste nezostal žiadny medzinárodný novinár. Napriek tomu z mesta a okolitých krízových provincií prenikajú správy o pripravovanej masívnej vojenskej operácii. Podľa reportéra britskej rozhlasovej stanice BBC prechádzalo viac ako 400 vozidiel horským priechodom na západe Číny a mierili do Tibetu. "Za posledné dva dni som videl k tibetským hraniciam prichádzať zvyšujúce sa množstvo jednotiek, ale toto je zatiaľ najväčšie rozmiestnenie," dodal. Jednotky sa sťahujú aj do ďalších nepokojných provincií S´-čchuan a Kan-su.

Tibetský duchovný vodca dalajláma vo štvrtok vyjadril obavy z "veľkého počtu obetí" po zásahoch čínskej armády proti demonštrantom v Tibete. "Naozaj sa obávam veľkého počtu obetí," povedal novinárom. "Nemáme presné počty mŕtvych. Niektorí uvádzajú šesť, iní sto, no miesta zrážok sú nedostupné. Pohybujú sa tam čínske jednotky. Bojím sa, že zomrelo veľa ľudí," dodal dalajláma.

Pokojné protesty v tibetskom hlavnom meste Lhasa pod vedením budhistických mníchov sa začali 10. marca, keď si Tibet pripomínal 49. výročie neúspešného povstania proti Číňanom. Postupne však prerástli do násilností, ktoré vyvrcholili v piatok. Podľa čínskych úradov zahynulo 16 ľudí, no tibetská exilová vláda uvádza najmenej 80 mŕtvych.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu