Streda12. jún 2024, meniny má Zlatko, zajtra Anton

Dalajláma sa stretol s radikálnymi tibetskými skupinami

Dalajláma
Dalajláma (Zdroj: ČTK)

DHARAMSHALA - Dalajláma sa v stredu stretol vo svojom sídle v indickom meste Dharamshala s radikálnymi tibetskými skupinami. Informoval o tom hovorca tibetského duchovného vodcu, ktorý pohrozil rezignáciou, ak sa násilie v jeho vlasti bude ďalej zhoršovať.

Kongres tibetskej mládeže podporujúci nezávislosť od Číny na schôdzke vyzval 72-ročného dalajlámu, aby prehodnotil svoju politiku "strednej cesty", ktorá obhajuje nenásilie a autonómiu v rámci Číny. Na rozdiel od dalajlámu skupina podporuje medzinárodné bojkotovanie augustových olympijských hier v Pekingu. Blízky dalajlámov spolupracovník Tenzin Taklha pre agentúru AFP uviedol, že stretnutie s lírom Kongresu tibetskej mládeže Tsewangom Rigzinom a niekoľkými ďalšími radikálmi sa konalo, podrobnosti však zatiaľ nezverejnil.

Ďalší zdroj z exilovej tibetskej vlády uviedol, že "priateľské stretnutie" trvalo dvadsať minút. V utorok vyzval dalajláma na pokoj a lepšie vzťahy s Pekingom. Uviedol pritom, že odstúpi, ak sa násilie v Tibete bude ďalej zintenzívňovať. "Ak sa veci dostanú spod kontroly, potom možnosťou je úplná rezignácia," povedal novinárom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu