Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Grécka vláda prežila vyslovenie nedôvery: Podľa opozície lídri nezvládli situáciu so snežením

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis počúva rozprávať opozičného lídra Alexisa Tsiprasa Zobraziť galériu (3)
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis počúva rozprávať opozičného lídra Alexisa Tsiprasa (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

ATÉNY - Grécka konzervatívna vláda v nedeľu večer len tesne prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery v parlamente. Návrhu predsedu opozičnej ľavicovej strany Syriza Alexisa Tsiprasa chýbalo na prijatie deväť hlasov — za vyslovenie nedôvery hlasovalo 142 z 300 poslancov, 156 bolo proti. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Tsipras svoju iniciatívu zdôvodnil nezvládnutím situácie v súvislosti s hustým snežením, ktoré krajinu zasiahlo v pondelok 24. januára. Hoci ho meteorológovia avizovali už niekoľko dní vopred, vpád zimy spôsobil v hlavnom meste Atény a okolí dopravný chaos a výpadky dodávok elektriny, ktoré trvali niekoľko dní a postihli viac ako 200.000 domácností a firiem.

Ľudia ostali zakliesnení aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Okolo 3500 ľudí muselo stráviť noc na utorok vo svojich autách a pomohla im až armáda. V stredu pokračovali práce na vyslobodzovaní množstva áut zo závejov. Diaľničný obchvat Attiki Odos bol znovu prejazdný až vo štvrtok.

Vassilis Halkias, konateľ súkromnej spoločnosti, ktorá obchvat prevádzkuje, sa v utorok vzdal funkcie. Spoločnosť sa ospravedlnila a sľúbila vodičom zablokovaným na diaľnici odškodné vo výške 2000 eur.

Nezvládnutie pandémie

Za toto "fiasko", ako aj za nezvládnutie koronavírusovej pandémie a vysoké ceny energií vyzval Tsipras premiéra Kyriakosa Mitsotakisa, aby odstúpil a boli vypísané nové voľby. Mitsotakis sa v stredu za chaos ospravedlnil a zaviazal sa zlepšiť koordináciu medzi štátnymi orgánmi.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

Počas búrlivej parlamentnej rozpravy Mitsotakis priznal nedostatky pri zvládaní snehovej kalamity, zároveň však obvinil Tsiprasa z populizmu. Vyzdvihol úspechy svojej vlády a poznamenal, že zdvojnásobila počet jednotiek intenzívnej starostlivosti a zamestnala 12.000 zdravotníckych pracovníkov. Keď následky pandémie ustúpia, príde éra prosperity, konštatoval premiér podľa agentúry AP.

Viac o téme: VládaHlasovanieNedôveraGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu