Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Americká ambasáda v Kyjeve odporučila občanom USA zvážiť odchod z Ukrajiny

Americké sily na Ukrajine
Americké sily na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP)

KYJEV - Americká ambasáda v Kyjeve vyzvala v stredu občanov USA na Ukrajine, aby "zvážili bezodkladný odchod" pre obavy z ruskej invázie. Informovala o tom agentúra AFP.

Veľvyslanectvo vo vyhlásení upozornilo, že bezpečnostná situácia na Ukrajine sa môže kedykoľvek "náhle zhoršiť". Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Wendy Shermanová v stredu zopakovala tvrdenie Bieleho domu, že ruský prezident Vladimir Putin je pripravený použiť "do polovice februára" proti Ukrajine vojenskú silu.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo obvinenia, že plánuje inváziu 

Americký rezort diplomacie prikázal v nedeľu večer rodinám svojich diplomatov v Kyjeve opustiť Ukrajinu pre "pretrvávajúcu hrozbu" ruského útoku. Washington zároveň rozhodol, že zamestnanci americkej ambasády v Kyjeve, ktorí nie sú nevyhnutne potrební pre jej fungovanie, môžu "dobrovoľne" opustiť krajinu.

Predstaviteľ amerického ministerstva vtedy povedal novinárom, že Washington v prípade ruského útoku na Ukrajinu nedokáže zaručiť evakuáciu amerických občanov. Ruské ministerstvo zahraničných vecí rázne odmietlo obvinenia, že plánuje inváziu na Ukrajinu, a obvinilo členské štáty NATO zo šírenia dezinformácií.

Viac o téme: OdchodAmbasádaAmerikaUkrajinaKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu