Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Pri nálete na väzenie v Jemene zahynulo alebo sa zranilo viac ako 200 ľudí

Útok v Jemene Zobraziť galériu (4)
Útok v Jemene (Zdroj: SITA/Ansar Allah Media Office via AP)

SANÁ - Viac ako 200 ľudí prišlo v piatok o život alebo utrpelo zranenia pri leteckom útoku na väznicu v Jemene, informovala tlačová agentúra AFP.

Jemenskí povstalci húsíovia po útoku, ktorý zrovnal so zemou budovy väznice v ich domovskom meste Saada, zverejnili videozáznamy zobrazujúce telá ležiace v troskách. Humanitárni pracovníci uviedli, že miestne nemocnice boli po útoku preťažené, pričom v jednej z nich bolo podľa humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF) 70 mŕtvych a 138 zranených. Dve ďalšie nemocnice prijali "veľa zranených" a keď sa zvečerilo, stále sa prehľadávali trosky, uviedli MSF.

Pri nálete vojenskej koalície vedenej Saudskou Arábiou v prístavnom meste Hudajda za západnom pobreží Jemenu zahynuli najmenej tri deti. V čase, keď rakety zasiahli telekomunikačné zariadenie, sa deti hrali na neďalekom ihrisku, uviedla charitatívna organizácia Save the Children. V Jemene tiež došlo k celoštátnemu výpadku internetu. Koalícia sa prihlásila k útoku v Hudajde, avšak neuviedla, či podnikla aj nálet na väzenie v Saade. Nálety prišli po útokoch dronmi a balistickými strelami na metropolu Spojených arabských emirátov (SAE), pri ktorých zahynuli traja ľudia. K útokom sa prihlásili húsíovia.

Útok v Jemene
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ansar Allah Media Office via AP)

SAE, ktoré sú súčasť koalície vedenej Saudskou Arábiou bojujúcej proti jemenským povstalcom, pohrozili odvetou. Bezpečnostná rada OSN, ktorá sa v piatok zišla na žiadosť Spojených arabských emirátov ako svojho nestáleho člena, jednomyseľne odsúdila "ohavné teroristické útoky húsíov v Abú Zabí". Vo vyhlásení pred piatkovým zasadnutím BR OSN Nórsko taktiež dôrazne odsúdilo najnovšie útoky v Jemene, ktoré si vyžiadali desiatky mŕtvych.

Na mape dve lokality
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď húsiovia obsadili hlavné mesto Saná. V dôsledku konfliktu zahynulo už približne 377.000 ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu humanitárnu krízu súčasnosti.

Útok v Jemene
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ansar Allah Media Office via AP)

Viac o téme: VäzenieZraneníNáletJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu